Kesihatan

Perubahan Fizikal Yang Dialami Semasa Kehamilan

, Jakarta - Mengalami kehamilan adalah perkara yang tidak dapat dilupakan. Bermula dari merasakan bayi dalam kandungan, sehinggalah perubahan fizikal adalah perkara baru yang dirasakan oleh seorang ibu. Kehamilan akan berlangsung selama 3 trimester. Perubahan fizikal akan berlaku dengan menyesuaikan pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam kandungan.

Baca juga : Ini adalah 9 perubahan wajah yang boleh berlaku semasa kehamilan

Lalu, apakah perubahan fizikal yang berlaku semasa ibu menjalani kehamilan? Secara amnya, ibu akan mengalami kenaikan berat badan. Di samping itu, terdapat beberapa perubahan lain, seperti perubahan payudara. Tidak ada salahnya membaca lebih lanjut mengenai perubahan fizikal yang sering dialami ibu semasa mengandung dalam artikel ini!

Perubahan Fizikal Yang Berlaku Semasa Kehamilan

Kehamilan boleh membawa banyak perubahan kepada ibu. Bermula dari perubahan hormon, hingga fizikal. Tidak ada salahnya mengetahui lebih banyak mengenai perubahan fizikal yang dialami semasa kehamilan.

1. Payudara

Perubahan yang umumnya berlaku pada payudara. Wanita hamil akan merasakan payudara mereka terasa lebih kenyang dan lebih lembut semasa hamil. Sebenarnya, puting akan terasa lebih sensitif. Bukan hanya itu, areola juga akan berubah menjadi lebih gelap dan membesar pada awal kehamilan.

Memasuki trimester kehamilan ketiga atau sebelum melahirkan, biasanya payudara mula menghasilkan kolostrum. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat dialami setelah melahirkan atau pada awal kehamilan.

2. Rambut

Secara amnya, semasa mengandung banyak ibu mempunyai rambut yang tebal dan sihat. Ini disebabkan oleh peningkatan hormon estrogen di dalam badan. Bukan hanya pertumbuhan rambut di kepala, bahkan di beberapa bahagian badan yang lain juga sering kelihatan rambut halus. Contohnya pada misai, punggung, perut, hingga puting.

3. Kuku

Wanita hamil juga akan mengalami perubahan pada kuku. Kuku akan menjadi lebih kasar dan mudah pecah semasa mengandung. Apabila terdapat peningkatan estrogen di dalam badan, aliran darah ke jari dan jari kaki juga meningkat. Inilah yang menyebabkan perubahan pada kuku. Selain tekstur yang berubah, wanita hamil juga akan mengalami pertumbuhan kuku yang lebih cepat daripada wanita yang tidak hamil.

Baca juga : Banyak Perubahan Psikologi, Inilah Ciri-ciri Hamil Yang Harus Tahu Suami

4. Kulit

Perubahan kulit adalah perubahan yang akan dialami oleh kebanyakan wanita hamil. Sebilangan besar wanita hamil akan mengalami tanda regangan pada beberapa bahagian badannya. Terutama di perut, payudara, hingga ke paha.

Bukan sahaja tanda regangan , sebilangan wanita juga merasakan perubahan pada kulit yang lebih berseri semasa hamil. Ini berlaku kerana peningkatan peredaran darah ke kulit.

Perubahan pigmen juga sering terjadi perubahan pada kulit semasa kehamilan. Biasanya, keadaan ini menyebabkan bintik-bintik coklat atau hitam di beberapa bahagian badan kerana peningkatan melanin.

Peningkatan hormon juga menyebabkan garis di perut menjadi lebih gelap, yang dikenali sebagai linea nigra. Namun, beberapa bulan selepas bersalin, biasanya perubahan pada kulit akan kembali normal.

5. Berat Badan

Sudah tentu, perut akan bertambah besar ketika janin tumbuh dan berkembang di rahim. Ini adalah salah satu pencetus kenaikan berat badan yang dialami oleh wanita hamil.

Selain pertumbuhan bayi dalam kandungan, terdapat beberapa perkara yang mencetuskan kenaikan berat badan wanita hamil. Bermula dari plasenta, cairan ketuban, payudara, peningkatan jumlah darah, peningkatan cecair dalam badan, hingga simpanan lemak.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan agar anda tidak mendapat berat badan berlebihan. Tanya doktor anda secara langsung mengenai kesan kegemukan semasa kehamilan. Muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga : Semasa Hamil, Inilah Perubahan Yang Berlaku Hilang V

Itulah beberapa perubahan yang biasanya berlaku pada wanita hamil. Jangan lupa untuk selalu makan makanan yang sihat dan berkhasiat agar keperluan pemakanan yang anda perlukan dapat dipenuhi. Ibu juga perlu melakukan aktiviti fizikal yang betul agar kesihatan terjaga.

Lakukan pemeriksaan kebidanan secara rutin di hospital terdekat untuk memastikan kehamilan berjalan lancar. Sekarang, ibu boleh menggunakan dan buat janji temu dengan hospital untuk lawatan ke pakar sakit puan yang lebih selesa!

Rujukan:
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. Perubahan Tubuh Semasa Kehamilan.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada 2021. Perubahan Tubuh Apa yang Boleh Anda Harapkan Semasa Kehamilan?