Kesihatan

Ini adalah cara merawat tonsilitis pada kanak-kanak di rumah

Jakarta - Anak-anak, terutama yang muda, rentan terhadap sejumlah penyakit. Kerana sistem imun anak tidak berkembang sepenuhnya dan sempurna. Pada usia ini, bayi terdedah kepada selesema, jangkitan telinga, sakit tekak, gastroenteritis, dan tonsilitis.

Walau bagaimanapun, tonsilitis atau tonsilitis adalah gangguan kesihatan yang diduga paling menyakitkan dan mengganggu pada usia kanak-kanak. Amandel adalah dua massa tisu limfoid yang terletak di bahagian belakang tekak di sisi kanan dan kiri. Kedua-duanya berfungsi untuk mencegah jangkitan yang masuk melalui mulut yang disebabkan oleh bakteria dan virus. Apabila amandel meradang atau dijangkiti, terdapat radang amandel.

Baca juga: Berikut adalah 6 fakta mengenai amandel yang perlu anda ketahui

Merawat Tonsillitis pada Kanak-kanak di Rumah

Sebenarnya, radang amandel dapat dicegah dengan memastikan tangan anak sentiasa bersih sebelum dia makan. Masalah kesihatan ini juga dapat diatasi dengan mengambil air suam sepanjang hari, terutama jika anak mudah dijangkiti penyakit ini. Makanan hangat dengan pemakanan yang tinggi baik untuk mencegah jangkitan daripada berlaku.

Selain itu, ada cara lain yang dapat dilakukan, seperti:

  • Berkumur dengan Air Garam

Campurkan 1 sudu teh garam dengan air suam dan gunakan untuk berkumur untuk melegakan sakit tekak. Air suam dianggap mampu menghilangkan virus yang menyebabkan jangkitan. Sementara itu, garam membantu melegakan sakit tekak.

  • Lemon

Makanan atau buah-buahan yang mengandungi vitamin C diketahui dapat membantu mengatasi sakit tekak dan selesema, termasuk radang amandel. Dari banyak sumber vitamin C, tidak ada yang lebih baik daripada lemon. Campurkan 1 sudu teh jus lemon dengan setengah sudu teh madu dalam air suam. Mintalah bayi meminumnya secara berkala untuk meningkatkan imuniti dan mencegah radang amandel.

  • Teh Panas dan Madu

Minuman hangat seperti teh panas membantu mengurangkan rasa tidak selesa yang mungkin berlaku ketika anak mengalami radang amandel. Madu sering dicampurkan ke dalam teh sebagai pengganti gula dan dapat membantu merawat jangkitan yang menyebabkan radang amandel kerana ia mempunyai sifat antibakteria yang kuat. Selain madu, ibu boleh mencampurkan halia ke dalam teh suam.

Baca juga: Sebab-sebab tonsil pada Kanak-kanak

  • Kayu manis

Bahan dapur lain yang dapat merawat radang amandel adalah kayu manis. Campurkan secubit kayu manis dengan air suam. Tambahkan sedikit madu untuk menambahkan rasa manis jika diperlukan. Makan tiga kali sehari selama kira-kira seminggu dan perhatikan perubahannya.

  • Pelembap

Pelembap atau pelembap untuk menenangkan sakit tekak jika udara kering, atau anak anda mempunyai mulut kering dari radang amandel. Udara kering boleh merengsakan tekak, dan pelembap membantu melegakan ketidakselesaan di tekak dan amandel dengan menambahkan kelembapan.

Baca juga: Bolehkah Tonsil Menurun Sebagai Orang Dewasa?

Itulah beberapa cara untuk mengatasi radang amandel pada anak yang boleh dilakukan oleh ibu di rumah. Jangan lupa memberi vitamin kepada bayi, agar kekebalan tubuh sentiasa terjaga. Anda tidak perlu pergi ke farmasi, kerana sekarang membeli vitamin atau ubat menjadi lebih mudah melalui perkhidmatan Beli Ubat dari . Jadi, cepatlah muat turun permohonan sekarang, ayuh!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found