Kesihatan

Bilakah Masa yang tepat untuk berjumpa doktor ENT?

, Jakarta - Telinga adalah bahagian tubuh yang keadaan kesihatannya sering diabaikan. Gejala gangguan yang berlaku di telinga sering diabaikan kerana dianggap normal. Sebenarnya, ada beberapa gejala yang sebenarnya boleh menjadi tanda bahawa ini adalah masa yang tepat untuk pergi ke doktor THT untuk memeriksa telinga anda. Jadi, apakah tanda-tandanya?

Gejala awal yang harus anda perhatikan adalah jika telinga mengalami kesakitan di dalam atau di sekitar telinga, terutama jika rasa sakit terasa tajam, mendalam, dan sengit yang terjadi dalam beberapa hari. Simptom lain adalah ketika nanah atau darah keluar dari telinga. Anda juga merasa seperti ada sesuatu yang tersekat di telinga anda dan membuat anda merasa tidak selesa, sukar mendengar keadaan dengan kemampuan pendengaran yang tidak sehebat biasa.

Peperiksaan ENT

Apabila telinga anda menghadapi masalah, biasanya pemeriksaan awal yang dilakukan oleh doktor ENT adalah memerhatikan telinga luar, dan kemudian gunakan alat yang disebut otoskop untuk melihat ke dalam telinga hingga kedalaman gendang telinga.

Kemungkinan besar doktor juga akan menggunakan alat yang disebut otoskop pneumatik untuk menghantar letupan udara ke saluran telinga untuk memeriksa pergerakannya ketika dimampatkan dengan udara. Prosedur ini dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat masalah dengan tiub yang menghubungkan telinga tengah anda ke belakang tekak anda atau jika ada cecair di belakang gendang telinga anda.

Biasanya pemeriksaan ini tidak menyakitkan, hanya sedikit rasa tidak selesa. Walaupun begitu, adalah idea yang baik untuk duduk dengan senyap dan tidak melakukan gerakan tiba-tiba yang boleh menyebabkan kecederaan pada telinga anda. Baca juga: Ini adalah kesan terlalu banyak garam pada otak

Pemeriksaan ENT biasanya juga merangkumi ujian pendengaran. Terdapat beberapa sebab yang boleh mencetuskan masalah pendengaran, seperti jangkitan, yang sering terjadi kerana gendang telinga menjadi radang. Ini mungkin disebabkan oleh selesema, alergi atau penumpukan nanah dan lendir dari virus atau bakteria.

Anda juga boleh mengalami masalah pendengaran kerana penumpukan lilin telinga, keradangan pada pendengaran luar, kecederaan pada telinga atau kepala, penyakit otosklerosis yang mempengaruhi tulang kecil di telinga dan sebab-sebab lain.

Mengalami masalah telinga bukan satu-satunya sebab anda berjumpa doktor THT, mungkin ada masalah di tekak atau hidung anda. Pada dasarnya telinga, hidung dan tekak mempunyai kaitan anatomi yang menjadikannya saling berkaitan. Baca juga: Walaupun berbau, Petai Menjimatkan 5 Khasiat Penting Ini

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan hidung dan tekak, sudah pasti doktor yang anda lawati adalah pakar THT. Beberapa gangguan lain yang juga dirawat oleh doktor ENT adalah pembengkakan tekak (laringitis) yang disebabkan oleh asid perut, kecederaan leher, atau alergi. Sinusitis adalah masalah lain yang dirawat oleh doktor ENT. Sinusitis biasanya dicirikan oleh selsema, alahan, dan polip hidung.

Masalah telinga, hidung dan tekak adalah situasi yang kompleks. Melambatkan rawatan hanya akan memperburuk keadaan dan melambatkan proses penyembuhan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kapan waktu yang tepat untuk berjumpa doktor THT atau pertanyaan lain mengenai kesihatan hidung, telinga, dan tekak, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found