Kesihatan

Cara Mendiagnosis Cerebral Palsy pada Kanak-kanak

, Jakarta - Memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak-anak adalah perkara yang sangat penting yang perlu dilakukan oleh ibu bapa. Ini bertujuan bahawa sekiranya terdapat kelainan, ibu bapa dapat segera mengetahui dan segera mendapatkan bantuan perubatan. Sekiranya si kecil bergerak dengan cara yang kelihatan pelik atau tidak seperti anak normal, jangan abaikan. Sebabnya, si kecil anda mempunyai keadaan, seperti cerebral palsy. Ayuh, ketahui cara mendiagnosis cerebral palsy pada kanak-kanak di sini.

Cerebral palsy (CP) adalah gangguan yang mempengaruhi pergerakan dan koordinasi badan seseorang. Gangguan ini disebabkan oleh gangguan perkembangan otak yang biasanya terjadi ketika anak masih dalam kandungan. Gangguan otak ini juga boleh berlaku ketika bayi dilahirkan atau selama dua tahun pertama kehidupan. Bayi yang lahir sebelum waktunya berisiko lebih tinggi terkena CP, kerana otak mereka mungkin tidak mempunyai cukup waktu untuk berkembang sepenuhnya.

Baca juga: Adakah benar pengambilan antibiotik semasa mengandung menyebabkan cerebral palsy?

Kenali Gejala Cerebral Palsy

Gejala cerebral palsy boleh berbeza bagi setiap penghidapnya bergantung kepada keparahan keadaan yang mereka alami. Selalunya kelewatan dalam perkembangan kemahiran motorik bayi adalah tanda CP. Namun, tidak semua kelewatan dalam pengembangan kemampuan ini adalah tanda CP.

Sebilangan gejala cerebral palsy juga mungkin muncul ketika bayi dilahirkan, tetapi kadang-kadang gejala dapat bertahan lebih lama. Itulah sebabnya beberapa kes cerebral palsy pada bayi dapat dikesan segera setelah bayi dilahirkan, sementara yang lain tidak dapat didiagnosis sampai bertahun-tahun kemudian.

Secara umum, gejala cerebral palsy termasuk:

 • Pergerakan lengan dan kaki yang tidak normal.

 • Bentuk otot yang lemah pada awal kelahiran.

 • Kesukaran menelan (disfagia).

 • Perkembangan berjalan dan pertuturan yang perlahan.

 • Postur yang tidak normal.

 • Kekejangan otot.

 • Badan kaku.

 • Koordinasi badan yang lemah.

 • Mata memandang marah.

Baca juga: Adakah Cerebral Palsy Mengehadkan Kecerdasan?

Cara Mendiagnosis Cerebral Palsy

Tanda-tanda dan gejala cerebral palsy menjadi semakin jelas dari masa ke masa, jadi diagnosis mungkin tidak dapat dilakukan sehingga beberapa bulan selepas kelahiran.

Sekiranya pakar pediatrik mengesyaki bahawa anak anda menghidap cerebral palsy, dia akan terlebih dahulu menilai tanda dan gejala yang ditunjukkan oleh anak anda, memantau pertumbuhan dan perkembangannya, mengkaji sejarah perubatan anak anda, dan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor juga boleh merujuk anak anda kepada pakar yang dilatih untuk merawat kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan otak dan sistem saraf, seperti pakar neurologi pediatrik, pakar perkembangan kanak-kanak, dan pemulihan pediatrik.

Doktor juga akan meminta untuk melakukan satu siri ujian susulan untuk mengesahkan diagnosis cerebral palsy dan menolak kemungkinan penyebab lain. Ujian tambahan yang biasa digunakan untuk mendiagnosis CP termasuk:

 • Imbasan Otak

Dengan teknologi pengimejan otak atau imbasan otak, lokasi kerosakan atau perkembangan otak yang tidak normal dapat dikenal pasti. Imbasan otak terdiri daripada:

 • MRI

Imbasan MRI menggunakan gelombang radio dan medan magnet untuk menghasilkan gambar 3D atau keratan rentas otak anak anda. MRI dapat mengenal pasti sama ada terdapat lesi atau kelainan pada otak anak.

Ujian ini tidak menyakitkan, tetapi boleh memakan masa hingga satu jam. Anak anda juga mungkin diberi ubat penenang atau anestetik umum ringan sebelum menjalani pemeriksaan ini.

 • Ultrasound Kranial

Ujian ini menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan gambar otak. Ultrasound kranial tidak menghasilkan gambar terperinci, tetapi sering digunakan kerana prosedurnya cepat dan murah, dan dapat memberikan penilaian awal otak.

 • Electroencephalogram (EEG)

Sekiranya anak anda mengalami sawan, doktor akan mengesyorkan EEG untuk menilai keadaannya lebih lanjut. Ini kerana sawan boleh menjadi tanda bahawa anak anda menghidap epilepsi. Dalam ujian EEG, satu siri elektrod akan diletakkan di kulit kepala anak. Kemudian, peranti akan merakam aktiviti elektrik otak anak.

 • Ujian makmal

Ujian darah, air kencing, atau kulit mungkin dilakukan untuk mencari masalah genetik atau metabolik.

Baca juga: 7 Tindakan Perubatan Yang Boleh Dilakukan untuk Merawat Cerebral Palsy

Itulah beberapa ujian yang boleh dilakukan oleh doktor sebagai kaedah untuk mendiagnosis cerebral palsy pada kanak-kanak. Sekiranya anak anda mengalami gejala cerebral palsy, segera berjumpa doktor. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji bila-bila masa dan di mana sahaja dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Bagaimana Saya Mengetahui Sekiranya Anak Saya Mempunyai Cerebral Palsy?
Klinik Mayo. Diakses 2019. Cerebral palsy - Diagnosis dan rawatan .