Kesihatan

Apakah Perbezaan Antara Impetigo dan Cacar Air pada Kanak-kanak?

, Jakarta - Adakah anak anda mengalami ruam merah pada kulit? Ibu mungkin menganggapnya sebagai cacar air, tetapi keadaan ini juga boleh berlaku kerana impetigo. Sama seperti cacar air, impetigo adalah penyakit kulit berjangkit yang sering berlaku pada bayi dan kanak-kanak.

Jika dibandingkan dengan orang dewasa, kanak-kanak cenderung mengalami penyakit kulit ini. Ini kerana kanak-kanak mempunyai lebih banyak interaksi fizikal dengan rakan sebaya ketika mereka berada di sekolah atau persekitaran taman permainan. Agar ibu tidak keliru, ketahui bagaimana membezakan impetigo dari cacar air pada anak-anak di bawah ini.

Baca juga: Sebab Kanak-kanak Lebih Mudah Terhadap Impetigo

Mengenal Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus atau Streptokokus . Bakteria ini biasanya memasuki badan melalui luka atau kerengsaan kulit kerana masalah kulit, seperti eksim, gigitan serangga, atau luka bakar.

Impetigo dapat disebarkan melalui hubungan fizikal langsung antara kulit ke kulit atau melalui barang perantara, seperti tuala, pakaian, atau peralatan makan yang telah tercemar.

Terdapat dua jenis impetigo, masing-masing menyebabkan berlainan gejala, iaitu:

Dorongan bulus , dengan gejala termasuk:

  • Lepuh berisi cecair, berukuran 1-2 sentimeter, yang menyakitkan dan menjadikan kulit di sekitarnya gatal.
  • Lepuh kulit boleh merebak dalam waktu yang singkat, kemudian pecah dalam beberapa hari.
  • Keretakan pada kulit yang melepuh boleh meninggalkan kerak kuning.
  • Berbeza dengan cacar air yang dapat meninggalkan bekas luka, kerak kuning akibat lecet kulit yang retak di impetigo dapat hilang tanpa meninggalkan bekas luka sama sekali.

Baca juga: Petua Supaya Kanak-kanak Tidak Menggores Parut

Impetigo bukan bullous , gejala termasuk:

  • Tompok-tompok merah kelihatan menyerupai luka yang tidak menyakitkan, tetapi gatal.
  • Tompok-tompok itu dapat merebak dengan cepat ketika disentuh atau tergores, kemudian berubah menjadi kerak coklat.
  • Setelah kerak, yang berukuran kira-kira 2 sentimeter, mengering, ia akan meninggalkan tanda kemerahan.
  • Tanda kemerahan ini boleh hilang tanpa jejak dalam beberapa hari atau minggu.

Gejala impetigo biasanya hanya muncul setelah 4-10 hari sejak anak dijangkiti bakteria. Berbanding dengan impetigo bulosa, impetigo bukan bulosa lebih biasa. Untuk mengelakkan jangkitan merebak lebih jauh, cubalah mengelakkan anak anda menyentuh kawasan kulit yang dijangkiti.

Anda harus segera membawa anak ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang betul. Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di aplikasi jadi lebih mudah. Dengan cara ini, ibu tidak perlu lagi membawa anak mereka dalam barisan panjang di hospital hanya untuk pemeriksaan.

Baca juga: Chicken Pox dan Herpes Zoster, Apa Perbezaannya?

Perbezaan antara Impetigo dan Cacar air

Cacar air adalah jangkitan virus pada kanak-kanak dan sangat mudah berjangkit. Cacar air dan herpes zoster disebabkan oleh virus yang disebut Varicella zoster . Sebilangan besar kanak-kanak yang mendapat cacar air mempunyai simptom ringan, tetapi ada yang menjadi sangat sakit. Jangkitan boleh merebak ketika orang bersin atau batuk, atau ketika seseorang menyentuh cairan di lepuh.

Gejala cacar air boleh bermula dengan demam dan berasa tidak sihat, seperti hidung berair. Pada sesetengah kanak-kanak, tanda pertama jangkitan adalah ruam. Ruam biasanya bermula di dada, dan kebanyakan bintik muncul di dada dan kepala (termasuk rambut), walaupun sebilangan kanak-kanak dan orang dewasa boleh mempunyai bintik-bintik di seluruh badan (kecuali telapak tangan dan telapak kaki).

Tompok-tompok itu mula menjadi merah, lebam gatal, yang kemudian menjadi lecet. Bahagian atasnya terlepas dari lepuh dan cairan berair dilepaskan, kemudian kerak terbentuk di tempat. Kerak ini memakan masa sekitar 5 hari untuk jatuh. Bintik-bintik ini sering muncul bergelombang selama beberapa hari sehingga lebam, lecet, dan luka kerak baru akan muncul pada masa yang sama.

Cacar air biasanya memerlukan 13-17 hari untuk berkembang setelah bersentuhan dengan seseorang yang memilikinya. Malangnya, tidak ada rawatan khusus untuk cacar air. Ibu hanya perlu memberi anak banyak minum dan memberi parasetamol jika diperlukan untuk demam dan kesakitan.

Rujukan:
Pengiklan Bali. Diakses pada tahun 2021. Campak, Cacar Air & Impetigo the Spotty Trilogy!
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Adakah Anda Mempunyai Impetigo? 8 Fakta Yang Perlu Diketahui Tentang Keadaan Kulit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Impetigo.