Kesihatan

Adakah Antisosial Sama Dengan Gangguan Personaliti Antisosial?

, Jakarta - Setiap orang boleh menimbulkan tindak balas yang berbeza ketika melakukan interaksi sosial. Ada yang membuatnya lebih bersemangat, tetapi di sisi lain ada juga yang merasa enggan melakukannya. Seseorang yang sering berusaha mengelakkan orang ramai juga disebut anti-sosial. Namun, adakah keperibadian antisosial sama dengan gangguan keperibadian antisosial? Inilah ulasannya!

Hubungan Antara Gangguan Keperibadian Anti-Sosial dan Sosial

Persepsi masyarakat terhadap seseorang yang tidak mahu berkawan atau bersosial dengan orang lain dan lebih suka bersendirian biasanya dikategorikan sebagai anti sosial. Gangguan ini, juga dikenali sebagai "ansos" biasanya dilakukan kerana anda merasa lebih selesa berada jauh dari orang lain. Walau bagaimanapun, istilah antisosial berbeza dengan gangguan personaliti antisosial.

Baca juga: Bolehkah Orang dengan Gangguan Personaliti Antisosial Menjadi Psikopat?

Gangguan ini kadang-kadang disebut sebagai sosiopati, yang merupakan gangguan mental yang secara konsisten tidak memperhatikan apa yang betul dan salah. Seseorang yang mengalami gangguan ini juga sering mengabaikan hak dan perasaan orang lain. Orang dengan gangguan keperibadian antisosial cenderung untuk memusuhi, memanipulasi, dan memperlakukan orang lain dengan kasar, menyebabkan perasaan tidak peduli. Sebenarnya, tidak ada rasa bersalah kerana melakukannya.

Seseorang yang mengalami masalah ini sering melanggar undang-undang. Orang dengan gangguan ini mungkin berbohong, berkelakuan tidak sopan, untuk bersikap impulsif. Sebenarnya, sebilangan orang mempunyai masalah dengan penggunaan dadah dan alkohol. Ini boleh menyebabkan penderita sering menghadapi masalah dengan tanggungjawab yang harus ditunaikan, seperti keluarga dan pekerjaan.

Kemudian, jika anda masih mempunyai pertanyaan mengenai hubungan antara gangguan personaliti anti-sosial dan sosial, seorang psikologi atau psikiatri dari sedia menolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan nikmati kemudahan berinteraksi dengan doktor!

Seseorang yang Berisiko untuk Gangguan Keperibadian Antisosial

Telah diketahui bahawa seseorang yang mengalami masalah mental lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Walaupun begitu, tidak diketahui dengan tepat mengapa seseorang dapat mengembangkan gangguan keperibadian antisosial, tetapi hubungan antara pengalaman kanak-kanak traumatik, seperti penyalahgunaan atau pengabaian dianggap meningkatkan risiko gangguan ini.

Masalah psikologi ini sering berlaku dalam persekitaran keluarga yang mempunyai masalah. Ini boleh disebabkan oleh salah satu atau kedua ibu bapa boleh menyalahgunakan alkohol atau konflik antara ibu bapa, keibubapaan yang kasar dan sering melibatkan hubungan fizikal. Masa yang sukar ini akan menyebabkan masalah tingkah laku yang akhirnya membawa kepada gangguan personaliti antisosial.

Baca juga: Kenali Perbezaan Antara Keperibadian Antisosial dan Narsisistik

Kesan buruk daripada gangguan personaliti antisosial

Melakukan sesuatu yang berkaitan dengan tingkah laku jenayah boleh menjadi salah satu ciri gangguan keperibadian antisosial. Ia juga mempunyai risiko tinggi jika penghidapnya melakukan kejahatan dan dipenjarakan pada suatu ketika dalam hidupnya.

Lelaki dengan gangguan keperibadian ini didapati 3 hingga 5 kali lebih mungkin menyalahgunakan alkohol dan dadah daripada seseorang yang tidak melakukannya. Di samping itu, peningkatan risiko kematian disebabkan oleh tingkah laku berbahaya untuk cubaan bunuh diri.

Kemudian, bagaimana membuat orang yang mempunyai gangguan keperibadian sosial menjadi lebih baik?

Mungkin sukar jika anda mempunyai orang yang dekat dengan anda yang mengalami masalah ini. Seseorang yang menghadapi masalah mental ini sering membuat orang lain merasa tertekan tanpa merasa bersalah. Oleh itu, jika seseorang yang paling dekat dengan anda menderita gangguan jiwa ini, lebih baik segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Baca juga: Orang dengan Gangguan Personaliti Antisosial, Memerlukan Bantuan Psikiatri?

Itulah perbincangan mengenai perbezaan antara gangguan personaliti anti-sosial dan anti-sosial. Dengan mengetahui perkara ini, diharapkan anda dapat mengetahui gangguan yang menyerang anda atau orang yang anda kenali. Dengan cara itu, pengendalian yang betul dapat dilakukan dan menjadikan masalah yang ada menjadi lebih baik.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Kecelaruan personaliti antisosial.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kecelaruan personaliti antisosial.