Kesihatan

Bubur Susu Boleh Menjadi MPASI Pertama Anak Kecil Anda pada 6 Bulan

, Jakarta - Makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI) umumnya diberikan ketika anak kecil anda berumur 6 bulan. Makanan pejal pertama harus diberikan dengan tekstur cair dan lembut. Nah, tekstur ini lebih sering disebut sebagai bubur susu. Bubur susu bukan sahaja susu cair, tetapi dicampurkan dengan bahan makanan lain yang dihaluskan sehingga mempunyai tekstur seperti bubur.

Walaupun sudah 6 bulan, otot dan saraf mulut bayi anda belum cukup berkembang. Ini menjadikan bayi suka menolak makanan agar dikeluarkan semula. Si kecil juga tidak dapat mengawal lidahnya sepenuhnya. Itulah sebab makanan pejal pertama mesti berbentuk cecair.

Baca juga:Perhatikan ini jika anda memulakan pepejal sebelum 6 bulan

Bubur Susu untuk MPASI Pertama Anak Kecil Anda

Bahan utama bubur susu, tentu saja, adalah susu. Ibu boleh menggunakan susu ibu atau formula. Selepas itu, susu ini dicampurkan dengan bahan pekat sebagai makanan ruji. Ibu boleh memilih makanan yang mengandungi karbohidrat seperti tepung beras, kentang, ubi jalar, pisang, atau jagung. Pemberian jenis karbohidrat juga mesti beransur-ansur dan jangan memaksa si kecil memakan makanan pejal yang telah disediakan oleh ibu.

Pada hari-hari awal memberi makanan pelengkap, anak kecil anda hanya boleh makan satu atau dua biji mulut. Ibu tidak perlu risau, makanan si kecil akan meningkat secara beransur-ansur mengikut kemampuan bayi untuk menikmati makanan.

Sekiranya ibu sukar membuat makanan pelengkap bayi, ibu boleh berbincang dengan pakar pemakanan melalui aplikasi tersebut untuk mengetahui lebih banyak petua. Melalui aplikasi , ibu boleh menghubungi pakar pemakanan bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Petua Memilih Bahan MPASI untuk Anak Kecil Anda

Ibu juga mesti mempertimbangkan dengan teliti pilihan makanan pertama bayi. Sebaiknya pilih bubur susu beras atau bahan penghidrat lain yang tidak mengandungi banyak gluten. Sayur-sayuran seperti wortel, kentang, brokoli, dan kembang kol dapat diperkenalkan lebih awal. Alpukat, betik, pisang, epal atau pir juga dapat diperkenalkan sebagai buah pertama.

Baca juga: 3 Alat yang Disyorkan untuk Memproses MPASI Anak Kecil Anda di Rumah

Walau bagaimanapun, lebih baik memberi anak anda menu yang sama selama 4 hari berturut-turut. Ini bertujuan untuk mengesan tanda-tanda alergi atau ketidaksesuaian dengan makanan yang dialami oleh Si Kecil. Sekiranya ibu mengalami tanda-tanda alahan makanan dan intoleransi, lebih baik menghentikan makanan ini dan menggantinya dengan pengambilan lain.

Selain mencari tanda-tanda alahan, memberi menu berturut-turut juga membantu ibu untuk mengetahui sama ada si kecil suka makanan ibu. Sekiranya ternyata dia tidak menyukai menu, ibu boleh memberikan menu tersebut setelah dua minggu atau sebulan kemudian. Dengan cara ini, anda dapat mengetahui sama ada anak anda boleh bertoleransi dengan makanan atau menyukainya.

Menurut Bridget Swinney, pakar pemakanan dari Texas, tidak ada peraturan standard mengenai makanan pelengkap yang harus diperkenalkan kepada bayi terlebih dahulu. Jadi, ibu bebas memberi buah atau sayur kepada si kecil pada awal makanan pejal.

Baca juga: Ini adalah 5 kebaikan belut untuk menu makanan pelengkap bayi

Melancarkan dari pusat bayi, sebilangan pakar mengesyorkan buah terlebih dahulu kerana rasanya manis seperti susu ibu. Namun, yang lain mencadangkan memberi sayur terlebih dahulu kerana secara semula jadi manusia lebih suka rasa manis. Dengan memperkenalkan sayur-sayuran terlebih dahulu, bayi anda akan lebih mudah menerima sayur-sayuran sebelum diperkenalkan dengan buah yang sedap.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Bilakah, Apa, dan Bagaimana Memperkenalkan Makanan Pepejal.
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Memperkenalkan pepejal