Kesihatan

Ketahui 4 Cara Mengatasi Hidronephrosis

, Jakarta - Hydronephrosis adalah keadaan yang berlaku akibat pembengkakan buah pinggang akibat penumpukan air kencing. Masalah kesihatan ini berlaku kerana air kencing tidak dapat mengalir dari ginjal ke pundi kencing, mengakibatkan penumpukan.

Secara amnya, pembengkakan hanya berlaku pada satu buah pinggang tetapi kemungkinan terjadi pada kedua buah pinggang sekaligus. Walaupun begitu, keadaan ini biasanya tidak berlaku sendirian alias berkembang dari penyakit lain yang sebelumnya menyerang.

Berita baiknya adalah bahawa keadaan ini dapat disembuhkan dan jarang menyebabkan komplikasi jangka panjang jika dirawat dengan cepat dan tepat. Sebaliknya, jika tidak dirawat, hidronephrosis boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing dan parut buah pinggang. Keadaan ini boleh memburukkan keadaan dan mengakibatkan kegagalan buah pinggang.

Baca juga: Hydronephrosis Boleh Menyebabkan Kegagalan Ginjal, Inilah Sebabnya

Hydronephrosis adalah penyakit yang boleh menimpa sesiapa sahaja, termasuk janin yang sedang berkembang pada janin. Pada janin, keadaan ini dikenali sebagai antronatal hidronephrosis, yang biasanya terjadi kerana pembesaran rahim semasa kehamilan dapat memberi tekanan pada ureter atau tiub yang menghubungkan buah pinggang ke pundi kencing. Tetapi biasanya, hidronephrosis yang berlaku pada wanita hamil tidak memerlukan rawatan.

Pada wanita hamil, keadaan ini secara amnya akan bertambah baik dalam beberapa minggu selepas melahirkan. Sekiranya menyerang bayi, hidronephrosis biasanya juga akan reda beberapa bulan selepas kelahiran. Namun, ini tidak bermaksud bahawa keadaan ini harus dipandang ringan dan tidak diendahkan. Pemeriksaan berkala semasa kehamilan perlu dilakukan untuk mengelakkan masalah berterusan.

Ketahui Gejala dan Cara Mengatasi Hidronephrosis

Penyakit ini boleh berkembang secara perlahan atau tiba-tiba. Dalam keadaan ringan, penyakit ini sering mencetuskan gejala dalam bentuk kencing yang kerap dan keinginan untuk membuang air kecil semakin meningkat. Selain itu, pembengkakan buah pinggang juga sering disertai dengan gejala lain seperti sakit di perut dan pelvis, loya dan muntah, tidak dapat mengosongkan pundi kencing sepenuhnya, dan sakit ketika membuang air kecil atau kencing.

Dalam beberapa kes, keadaan ini dapat menyebabkan penderita mengalami kesukaran dan buang air kecil yang jarang terjadi, serta gejala jangkitan saluran kencing, seperti urin gelap, aliran air kencing yang lemah, menggigil, demam, atau sensasi terbakar ketika buang air kecil.

Pada bayi, keadaan ini mungkin tidak menyebabkan gejala tertentu muncul. Namun, ibu dapat mengenalinya dari tanda-tanda penyakit berjangkit yang muncul, seperti demam tanpa sebab yang jelas. Jangan sekali-kali memandang ringan jika bayi mengalami perkara ini.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul Untuk Mendiagnosis Penyakit Hydronephrosis

Rawatan penyakit ini dilakukan untuk menghilangkan penyumbatan aliran air kencing. Jika dilihat dari penyebabnya, ada empat cara rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat hidronephrosis.

1. Pemasangan Alat

Salah satu alat yang digunakan untuk merawat keadaan ini adalah tiub untuk melebarkan ureter dan mengalirkan air kencing ke dalam pundi kencing. Kaedah rawatan ini dilakukan sekiranya hidronephrosis berlaku kerana penyumbatan pada ureter.

2. Ubat-ubatan

Memberi ubat khas, biasanya antibiotik, juga merupakan salah satu cara untuk merawat hidronephrosis. Kaedah ini dilakukan untuk membantu mengatasi jangkitan saluran kencing yang berlaku akibat pembengkakan buah pinggang.

3. Prosedur Operasi

Prosedur pembedahan biasanya dilakukan untuk merawat pembengkakan buah pinggang, disebabkan oleh batu karang atau prostat yang membesar. Kaedah rawatan ini dilakukan sekiranya tisu parut atau gumpalan darah terjadi yang kemudian menyebabkan penyumbatan saluran kencing.

4. Pembedahan dan Kemoterapi

Kaedah rawatan ini biasanya dilakukan sekiranya hidronephrosis berlaku kerana barah. Keadaan ini diatasi dengan menggabungkan prosedur pembedahan dengan kemoterapi atau radioterapi.

Baca juga: Kista juga boleh berlaku di buah pinggang

Sekiranya anda mengalami gejala yang menyerupai penyakit ini, segera lakukan pemeriksaan untuk mendapatkan rawatan perubatan yang tepat. Atau jika ragu-ragu, anda boleh menyampaikan dan membincangkan gejala yang timbul dengan doktor mengenai permohonan tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!