Kesihatan

3 Persediaan Sebelum Melakukan Kelahiran di Rumah

Jakarta - Ketika ditanya bagaimana melahirkan, pasti semua ibu menjawab dengan normal. Namun, ketika ditanya di mana untuk melahirkan, jawabannya dapat bervariasi. Ada yang menjawab bidan, pusat kesihatan, hospital, atau klinik. Tidak sedikit ibu yang mahu melahirkan di rumah aka kelahiran rumah . Ya, adalah hak ibu untuk melahirkan sesuka hatinya.

Namun, ibu tidak boleh lupa, setiap kaedah melahirkan mempunyai risiko jadi anda mesti faham sebelum memilih kaedah mana. Seperti artis Kartika Putri, yang lebih suka kaedahnya kelahiran rumah alias melahirkan anak pertamanya di rumah, kerana pelbagai alasan dia mengemukakan.

Kaedah Kelahiran di Rumah, Adakah Ia Selamat?

Selama berabad-abad, melahirkan di rumah telah menjadi kebiasaan bagi setiap wanita. Menjelang tahun 1900-an, semakin banyak wanita mula melahirkan di hospital. Namun, kerana pemahaman orang tentang anatomi, perubatan moden, mekanisme kelahiran, dan teknologi telah meningkat dengan ketara, semakin banyak ibu memilih untuk melahirkan di rumah atau di rumah. kelahiran rumah .

Baca juga: 8 Petua untuk Bersalin Secara Normal

Sebenarnya, adakah selamat melahirkan di rumah? Tidak mengapa, selagi keadaan kehamilan ibu dinyatakan sihat dan tidak ada risiko komplikasi kelahiran. Kelahiran di rumah Ia juga dapat dipertimbangkan sekiranya ibu menghindari perkara-perkara tertentu seperti pembedahan caesar atau epidural. Sebilangan besar ibu memilih untuk bersalin di rumah kerana merasa lebih selesa dan bebas untuk melakukan aktiviti selepas bersalin.

Walau bagaimanapun, kaedahnya kelahiran rumah tidak digalakkan untuk dipilih ketika ibu mempunyai sejarah diabetes, mempunyai tekanan darah tinggi atau preeklampsia kronik, pernah mengalami kelahiran prematur pada masa lalu atau mempunyai risiko yang serupa pada masa ini, dan tidak disokong oleh pasangannya kerana pelbagai sebab .

Baca juga: Ketahui 3 Tahap dalam Buruh Normal

Sudah tentu, kelahiran rumah menjimatkan lebih banyak perbelanjaan daripada melahirkan di hospital atau bidan, tetapi lebih baik jika ibu bertanya kepada doktor apa yang baik dan buruk terlebih dahulu. Gunakan aplikasinya untuk mengemukakan soalan melalui ciri Ask a Doctor atau membuat temu janji di hospital terdekat.

Persediaan untuk Kelahiran Rumah

Tidak asli, melakukan kelahiran rumah Ia juga memerlukan perancangan dan persiapan. Sekiranya ibu merancang untuk bersalin di rumah, berikut adalah persediaan yang perlu dilakukan:

  • Buat rancangan kelahiran. Pertama, tentukan rancangan kelahiran terlebih dahulu. Kaedah apa yang ingin anda gunakan untuk mengurangkan kesakitan, sama ada anda ingin melahirkan di lantai atau di tab mandi. Bincangkan rancangan ibu dengan pakar obstetrik yang membantu ibu melahirkan. Tanya apa yang ibu perlu persiapkan untuk bersalin.
  • Pilih Pakar yang Berpengalaman. Sekiranya ibu biasa melakukan kawalan kehamilan di bidan, pastikan bahawa ketika dia melahirkan nanti, bidan yang menziarahi ibu benar-benar memahami kaedahnya dengan baik kelahiran rumah yang saya pilih. Pastikan juga mereka mempunyai akses untuk berkomunikasi dengan hospital atau pakar. Sekiranya diperlukan, dapatkan juga pembantu doula atau bidan.

Di samping itu, anda harus menyediakan pengangkutan rujukan dari hospital, seperti kereta atau ambulans dalam keadaan bersedia. Walaupun tidak ada masalah atau komplikasi serius yang dialami oleh ibu semasa melahirkan anak, ini mesti dilakukan. Kedua-dua ibu, rakan kongsi, dan pegawai perubatan yang merawatnya mesti mengetahui gejala yang menyebabkan kelahiran mesti dilakukan atau dipindahkan ke hospital. Di muka, rancang hospital yang ingin anda kunjungi ketika komplikasi kelahiran berlaku, agar ibu tidak terlambat untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga: Berikut adalah 8 Petua Menolak Semasa Bersalin

Rujukan:
Kehamilan Amerika. Diakses 2019. Kelahiran Rumah.
NHS. Diakses 2019. Tempat Melahirkan: Pilihannya.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2019. 6 Perkara yang Anda Tidak Tahu Mengenai Kelahiran di Rumah.