Kesihatan

Dikenali sebagai Makanan Selesa, Inilah 5 Kelebihan Mengonsumsi Sup

, Jakarta - Mangkuk sup yang hangat memang menjadi pilihan makanan terbaik ketika cuaca sejuk. Bukan hanya mempunyai rasa yang enak, makanan yang sedap ini juga dapat menghangatkan badan anda. Walaupun anda sakit selesema, anda juga disyorkan untuk mengambil sup yang dapat membantu memulihkan gangguan pernafasan anda. Terdapat banyak lagi faedah yang anda dapat dengan memakan sup. Mari cari di sini.

1. Mudah dicerna

Semasa anda sakit, anda digalakkan makan makanan yang mudah dicerna, tetapi kaya dengan nutrien. Itulah sebabnya sup adalah salah satu pilihan makanan terbaik ketika anda sakit. Kuah dari sup suam dapat dengan mudah ditelan dan dicerna oleh badan, sementara bahan yang digunakan untuk membuat sup biasanya sayur-sayuran yang kaya dengan nutrien, seperti wortel, tomato, kentang, dan lain-lain.

Walaupun lebih praktikal untuk membeli sup siap pakai, dengan membuat sup sendiri, anda boleh menambahkan beberapa sayur yang kaya dengan serat seperti brokoli dan cendawan. Selain itu, sup yang dibeli dari restoran juga biasanya mengandungi monosodium glutamat (MSG), menjadikannya kurang sihat.

Baca juga: Ketahui Kesan Lebihan MSG terhadap Kesihatan

2.Kaya dengan nutrien

Dalam satu kajian di England, sup adalah jenis makanan yang penting untuk dimasukkan dalam diet setiap hari. Ini kerana kandungan nutrisi yang terdapat dalam semangkuk sup cukup lengkap, mulai dari kalori, kalsium, serat dari sayur-sayuran, vitamin, protein hewani, mineral hingga lemak (dari kaldu ayam) yang semuanya diperlukan oleh tubuh.

3. Boleh Membantu Pemulihan Selsema

Pakar telah bersetuju bahawa sup berperanan dalam pemulihan selesema. Ini kerana wap panas dari sup dapat membantu membersihkan hidung yang tersumbat. Di samping itu, Dr. Stephen Rennard dari Pusat Perubatan Universiti Nebraska di Omaha melakukan kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Chest pada tahun 2000. Penyelidikannya bertujuan untuk memastikan sama ada sup ayam dapat menyembuhkan selesema.

Akibatnya, sup ini dapat menghambat pergerakan neutrofil, yang merupakan sejenis sel darah putih yang berguna untuk melawan jangkitan. Dengan meningkatkan sel-sel ini di dalam tubuh, sup ayam disimpulkan dapat mengurangkan gejala selsema pada sistem pernafasan atas.

Baca juga: Tanpa minum ubat, anda dapat menyingkirkan selesema dengan 4 makanan sihat ini

4.Mengekalkan berat badan yang ideal

Nah, bagi anda yang sedang menjalani diet, sup juga merupakan pilihan makanan terbaik. Penyelidik di UK juga mendedahkan bahawa sup kisar (sup campuran) mengandungi serat yang memiliki kemampuan menahan air lebih lama, sehingga membuat anda kurang lapar. Petua, masukkan pelbagai sayur-sayuran berserat ke dalam sup sup. Di samping itu, elakkan memakan sup krim kerana kandungannya dadih di dalamnya dapat membekalkan banyak kalori dalam badan.

5. Membantu Menghidrat Badan

Makanan sup seperti sup juga dapat membantu meningkatkan pengambilan cecair badan setiap hari, anda tahu. Ini sangat penting, terutamanya jika anda demam. Sup yang kaya dengan air dan kandungan mineral dapat membantu menghidrat badan anda, sehingga dapat membantu proses penyembuhan demam anda.

Baca juga: 5 Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak dengan Demam

Oleh itu, mari kita biasa makan sup secara berkala. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis makanan tertentu dan kandungan nutrien di dalamnya, tanyakan kepada doktor anda menggunakan aplikasinya . Dalam , anda boleh menghubungi doktor melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.