Kesihatan

Si Kecil Mempunyai Phimosis, Perlukah Saya Berkhatan Segera?

, Jakarta - Kulit khatan zakar lelaki harus cukup fleksibel untuk ditarik ke belakang kepala. Namun, pada orang dengan phimosis, kulup melekat erat pada kepala zakar dan tidak dapat ditarik kembali. Keadaan ini umumnya berlaku pada kanak-kanak atau lelaki dewasa yang belum disunat. Phimosis pada kanak-kanak biasanya akan hilang sendiri, seiring bertambahnya usia. Lalu bagaimana jika kulup tidak dapat ditarik kembali sehingga anak itu mencapai usia dewasa?

Pada peringkat awal rawatan, doktor biasanya akan menetapkan beberapa ubat untuk kanak-kanak dengan phimosis. Ubat yang diberikan boleh berupa:

  • Steroid topikal. Ubat yang mengandungi kortikosteroid boleh didapati dalam bentuk krim, gel, atau salap. Ubat steroid dapat membantu melenturkan kulup sehingga lebih mudah untuk menarik kembali.

  • Krim antijamur. Krim ini diberikan kepada penghidap jangkitan kulat.

  • Antibiotik. Ubat ini diperlukan untuk merawat jangkitan yang berlaku disebabkan oleh bakteria.

Walau bagaimanapun, jika jangkitan berterusan walaupun mengambil ubat yang ditetapkan, doktor anda mungkin mencadangkan berkhatan atau berkhatan. Jadi, boleh dikatakan bahawa untuk kes-kes phimosis pada kanak-kanak, berkhatan biasanya merupakan cadangan rawatan terakhir yang dapat dilakukan.

Baca juga: Anak Kecil Anda Mempunyai Phimosis, Adakah Berbahaya?

Mengapa Phimosis Boleh Menyebabkan Jangkitan?

Sebenarnya, phimosis agak jarang menyebabkan kesakitan, jika tidak ada jangkitan. Tetapi sayangnya, orang dengan phimosis cukup rentan terhadap jangkitan zakar, kerana kesukaran membersihkan kotoran yang berada di bawah kulup zakar. Dalam kes jangkitan yang teruk, gejala boleh mengganggu, seperti kemerahan pada kulit zakar, bengkak, hingga sakit.

Sekiranya tidak dirawat dan tidak dirawat dengan segera, phimosis juga boleh menyebabkan kesukaran membuang air kecil dan gangguan hubungan seksual pada masa akan datang. Gangguan seksual yang biasa berlaku akibat phimosis adalah sakit, kulit zakar yang retak, atau kurang sensasi semasa berhubungan seks.

Oleh itu, jika anda melihat tanda-tanda phimosis pada anak anda, segera berjumpa doktor. Terutama jika anak mengadu sakit ketika membuang air kecil, atau kemaluannya membengkak. Sekarang, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan juga boleh dilakukan di aplikasi , kamu tahu. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh membincangkan gejala anda secara langsung Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Kenali 6 Punca Phimosis

Perkara yang Meningkatkan Risiko Phimosis

Walaupun tidak diketahui dengan pasti apa yang menyebabkan phimosis, keadaan ini dianggap mempunyai kaitan genetik. Mengingat gejala dapat dilihat sejak bayi atau lahir. Namun, ada beberapa perkara lain yang juga dapat meningkatkan risiko terkena phimosis, baik pada anak-anak maupun orang dewasa, yaitu:

  • Masalah perubatan. Keadaan yang boleh menyebabkan phimosis adalah diabetes. Penyakit ini menjadikan penghidapnya mudah terserang jangkitan yang dapat membentuk tisu parut pada kulup, menjadikan kulit kurang lentur dan sukar ditarik. Di samping itu, beberapa gangguan kulit juga boleh menyebabkan phimosis, termasuk psoriasis, lichen sclerosus (lesi pada kulup atau kadang-kadang kepala zakar), lichen planus (ruam gatal yang tidak berjangkit), dan eksim yang menjadikan kulit menjadi merah, gatal, retak - retak dan kering.

  • Umur. Penuaan menyebabkan kulup menjadi kurang fleksibel, sehingga sukar untuk ditarik kembali.

  • Keras menarik dan meregangkan. Kedua-duanya dapat membuat kulit khatan robek dan meradang, menyebabkan phimosis.

Setelah mengetahui beberapa perkara yang boleh mencetuskan phimosis, anda juga perlu mengetahui apa yang boleh dilakukan untuk mencegahnya. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Basuh zakar setiap hari dengan air suam semasa mandi. Ini juga perlu dilakukan pada lelaki yang telah disunat.

  • Gunakan sabun ringan yang tidak mengandungi minyak wangi dan elakkan penggunaan talcum atau deodoran pada zakar untuk mengurangkan risiko kerengsaan pada organ.

  • Tarik kulup perlahan-lahan untuk membersihkan kulit di bawah kulup dan jangan tarik kulup keras kerana boleh menyebabkan sakit dan luka.

Baca juga: Si Kecil Boleh Rentan, Inilah Cara Mengatasi Phimosis

Itu sedikit penjelasan mengenai phimosis. Selain berjumpa doktor, jika anda memerlukan ubat, anda boleh memesannya melalui aplikasi , kamu tahu. Bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!