Kesihatan

Penyumbatan Kapal Darah Berlaku Kerana Iskemia?

Jakarta - Pembuluh darah adalah salah satu organ dalam badan yang kelihatan seperti selang. Saluran darah mempunyai fungsi penting dalam tubuh, iaitu mengatur aliran darah dan menyalurkan darah ke seluruh badan. Tidak ada salahnya melakukan diet yang sihat untuk mengelakkan gangguan fungsi saluran darah, salah satunya adalah penyempitan saluran darah.

Baca juga: Wanita hamil berisiko tersumbat saluran darah kerana cairan ketuban

Tetapi bukan hanya penyempitan semula jadi, gaya hidup yang tidak sihat juga memicu seseorang untuk mengalami aterosklerosis atau penyumbatan saluran darah. Aterosklerosis umumnya disebabkan oleh penyempitan dan penebalan arteri kerana penumpukan plak di arteri. Tahap kolesterol, zat lemak, kalsium dan fibrin yang tinggi boleh menyebabkan plak terbentuk di saluran darah yang mengakibatkan penyumbatan darah dan peredaran oksigen di dalam badan.

Hati-hati Atherosclerosis Menyebabkan Iskemia

Harus diperhatikan komplikasi yang terjadi ketika seseorang mengalami aterosklerosis, salah satunya adalah iskemia. Iskemia adalah keadaan apabila seseorang mengalami kekurangan bekalan darah ke tisu dan organ tubuh kerana gangguan pada saluran darah. Halangan bekalan darah dan oksigen ke tisu dan organ boleh membahayakan penderita.

Tidak hanya aterosklerosis, ketahui faktor-faktor yang menyebabkan seseorang mengalami iskemia, seperti mempunyai penyakit tertentu, seperti diabetes, darah tinggi, hipotensi, kolesterol tinggi, obesiti, seliak, dan gangguan pembekuan darah. Bukan hanya itu, iskemia boleh disebabkan oleh merokok dan minum alkohol, penyalahgunaan dadah, dan jarang melakukan aktiviti fizikal atau sukan.

Baca juga: 4 Jenis Pemeriksaan Iskemia Berdasarkan Lokasi Kejadian

Ketahui Gejala Iskemia

Gejala yang dialami oleh penderita iskemia berbeza-beza bergantung pada lokasi penyumbatan saluran darah. Iskemia boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, seperti jantung, usus, otak dan kaki. Ketahui gejala yang muncul pada penyumbatan saluran darah di pelbagai bahagian badan, iaitu:

1. Iskemia Jantung

Iskemia jantung menyebabkan seseorang mengalami sakit dada, sakit di leher, rahang, dan bahu. Bukan itu sahaja, degupan jantung anda menjadi lebih laju dan anda mengalami sesak nafas. Keadaan iskemia pada jantung yang tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan irama jantung dan serangan jantung.

2. Iskemia usus

Apabila arteri dalam usus tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi untuk proses pencernaan, keadaan ini dapat menyebabkan seseorang mengalami iskemia usus. Gejala yang muncul pada iskemia usus, seperti kembung perut, sembelit, muntah, dan sakit perut selepas makan.

3. Iskemia Otak

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh seseorang dengan iskemia di otak, seperti separuh badan menjadi lumpuh atau lemah, wajah tidak menjadi simetris, penurunan kesedaran, pening, vertigo, dan kehilangan koordinasi badan.

4. Iskemia di Kaki

Terdapat beberapa gejala yang dialami oleh seseorang yang mengalami iskemia pada kaki, seperti sakit parah di kaki, kaki yang sejuk dan lemah, hujung jari yang menghitam, dan luka pada kaki yang tidak sembuh.

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi iskemia yang tidak dirawat

Jangan teragak-agak untuk melakukan pemeriksaan di hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda keadaan iskemia. Rawatan yang dilakukan mempunyai tujuan mengalirkan darah ke organ sasaran dengan lebih lancar, sehingga perawatan untuk keadaan iskemia disesuaikan dengan bagian yang mengalami penyumbatan aliran darah.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Apakah Iskemia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Atherosclerosis