Kesihatan

Pendarahan Bella Ireland Semasa Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Walaupun mengandung 6 bulan, sinetron Irish Bella masih sibuk dengan semua aktivitinya. Akibat kesibukannya, isteri Ammar Zoni dilaporkan mengalami pendarahan semasa hamil. Berita ini membuat sebilangan peminat bimbang tentang Irish Bella dan kembar yang dia bawa. Setelah dikejarkan ke hospital, pendarahan Irish Bella bernasib baik bukan keadaan yang serius.

Baca juga: 6 Gangguan Kehamilan yang Muncul pada Trimester Ketiga

Walaupun bukan keadaan yang serius, pendarahan yang berlaku pada trimester kehamilan kedua dapat memberi isyarat masalah kehamilan. Kemungkinan penyebab pendarahan pada trimester kehamilan kedua atau ketiga termasuk:

  1. Plasenta Previa

Plasenta previa berlaku apabila plasenta terletak terlalu rendah di rahim. Akibatnya, sebahagian atau seluruh plasenta meliputi pembukaan saluran kelahiran. Plasenta previa jarang berlaku pada trimester ketiga kehamilan. Plasenta previa yang menyebabkan pendarahan tetapi tidak menyakitkan adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera.

  1. Penyelesaian Plasenta

Gangguan plasenta adalah keadaan apabila plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum atau semasa melahirkan. Keadaan ini boleh menyebabkan pendarahan antara plasenta dan rahim. Gangguan plasenta boleh membahayakan ibu dan bayi. Tanda dan gejala gangguan plasenta adalah sakit perut, pembekuan darah, rahim lembut dan sakit belakang.

  1. Pecah rahim

Dalam kes yang jarang berlaku, bekas luka dari bahagian caesar sebelumnya boleh robek semasa kehamilan. Pecah rahim boleh mengancam nyawa dan memerlukan pembedahan caesar. Gejala pecah rahim termasuk sakit teruk di bahagian perut.

Baca juga: 4 Pemeriksaan Ini Berkaitan Dengan Kehamilan

  1. Vasa Previa

Selain plasenta previa dan abruptio previa, vasa previa adalah keadaan yang sangat jarang berlaku. Vasa previa berlaku apabila saluran darah bayi berkembang di tali pusat atau plasenta melintasi bukaan ke saluran kelahiran. Vasa previa boleh membahayakan bayi kerana saluran darah dapat robek, menyebabkan bayi mengalami pendarahan dengan banyak dan kehilangan oksigen. Tanda-tanda vasa previa termasuk degupan jantung janin yang tidak normal dan pendarahan yang berlebihan.

  1. Penghantaran Pramatang

Pendarahan faraj pada trimester terakhir kehamilan mungkin merupakan tanda bahawa badan anda sudah bersedia untuk melahirkan. Beberapa hari atau minggu sebelum bersalin bermula, palam lendir yang menutupi pembukaan rahim akan keluar dari vagina. Biasanya terdapat sedikit darah di dalamnya. Sekiranya gejala pendarahan dan persalinan bermula sebelum minggu ke-37 kehamilan, segera hubungi doktor kerana ibu mungkin bersalin pramatang.

Sebagai tambahan kepada beberapa keadaan di atas, penyebab lain yang dicirikan oleh pendarahan pada akhir kehamilan adalah kecederaan pada serviks atau vagina, polip, barah. Oleh kerana pendarahan faraj pada trimester apa pun boleh menjadi tanda masalah, lebih baik segera berjumpa doktor. Sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui permohonan . Cukup pilih doktor di hospital terdekat atau mengikut keperluan anda .

Pakai pad supaya anda dapat mengesan berapa banyak darah yang anda tumpahkan. Jangan lupa juga memerhatikan jenis darah, misalnya, sama ada darah berwarna merah jambu, coklat, atau merah dan sama ada teksturnya halus atau penuh dengan gumpalan. Bawa semua sampel untuk ujian oleh doktor. Jangan gunakan tampon atau melakukan hubungan seks semasa anda masih berdarah.

Baca juga: 4 Mitos Ini Dipercayai Menjadi Tanda Anak Lelaki Hamil

Doktor biasanya mengesyorkan ultrasound untuk mengenal pasti punca pendarahan anda. Ultrasound faraj dan perut sering dilakukan bersama sebagai sebahagian daripada penilaian.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Pendarahan Semasa Kehamilan.
Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Pendarahan Semasa Kehamilan.