Kesihatan

Sebab Buah Durian Tidak Disarankan untuk Menu Diet

, Jakarta - Untuk mendapatkan bentuk tubuh yang diinginkan, banyak orang melakukan pelbagai cara, salah satunya adalah diet. Walaupun terdapat banyak kaedah, diet umumnya memerlukan seseorang untuk mematuhi menu diet tertentu. Salah satu menu diet yang mesti dielakkan adalah durian. Namun, mengapa anda harus mengelakkan durian semasa menjalani diet?

Sebab durian perlu dielakkan ketika berdiet adalah kerana buah berkulit tajam ini mempunyai kalori yang cukup tinggi. Dalam 100 gram durian mengandungi sekitar 140 kalori. Maksudnya, jika seseorang memakan durian sebanyak itu, mereka sama seperti makan sarapan, makan tengah hari, dan makan malam pada masa yang sama.

Baca juga: 7 Khasiat Durian Hebat yang Perlu Anda Ketahui

Sebenarnya makan durian semasa diet tidak apa-apa, selagi anda boleh menghadkan jumlahnya. Masalahnya, buah durian mempunyai rasa manis yang sah. Orang yang suka buah durian pastinya tidak tahan dengan hanya merasa sedikit. Terutama jika durian dimakan bersama minuman atau makanan manis lain. Jumlah kalori yang masuk ke dalam badan boleh menjadi sangat besar.

Untuk menjadi jelas, anda yang sedang menjalani diet boleh berbincang dengan pakar pemakanan dalam aplikasi , mengenai panduan buah durian atau menu diet lain. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh berbual secara langsung perkara yang ingin anda ketahui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Buah-buahan Lain Yang Perlu Dielakkan

Walaupun semasa diet dianjurkan untuk makan banyak buah dan sayur-sayuran, ada beberapa jenis buah yang sebenarnya harus dielakkan. Salah satu yang telah dibincangkan sebelumnya adalah buah durian. Namun, selain durian, ada beberapa buah lain yang juga harus dielakkan atau paling sedikit dalam penggunaannya, yaitu:

1. Mangga

Walaupun kaya dengan vitamin C dan tinggi serat, mangga juga mengandungi kalori yang cukup tinggi. Dalam mangga, terdapat 100 kalori dalam setiap 23 gram. Sementara itu, untuk mengikuti diet yang betul, anda mesti mengelakkan buah-buahan yang tinggi kalori. Namun, itu tidak bermaksud anda tidak makan mangga sama sekali, hadkan jumlahnya atau gabungkan dengan buah-buahan lain seperti nanas.

Baca juga: Durian Kuat Mengatasi Hipotensi, Benarkah?

2. Ceri

Saiznya yang comel menjadikan ceri kelihatan "sihat". Namun, buah ini ternyata mengandungi kandungan gula yang lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Sebenarnya, satu cawan ceri mengandungi 17.7 gram gula. Selain kandungan gula, alasan lain mengapa ceri harus dielakkan ketika melakukan diet adalah kerana ia mengandungi gas yang menyebabkan kembung, sehingga sukar dicerna.

3. Kelapa

Kelapa memang buah yang sihat, tetapi perlu diingat bahawa kelapa adalah sumber santan yang mengandung banyak lemak. Sebenarnya, kelapa mengandungi 283 kalori yang membawa kepada peningkatan berat badan yang ketara. Sebagai alternatif, daripada memakan daging kelapa, anda boleh mengambil air kelapa yang sangat berkhasiat.

Air kelapa juga boleh menjadi sumber pengambilan cecair badan. Namun, meminum air kelapa bukan sekadar air kelapa. Pilih air kelapa muda. Air kelapa muda terbukti sihat dan mengandungi magnesium, klorida, dan kalium yang berkesan untuk menurunkan berat badan.

Baca juga: Takut diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula

4. Anggur

Anggur mempunyai banyak manfaat kesihatan dan sebagai antioksidan yang baik. Bentuknya yang kecil sering membuat peminat anggur tidak dapat mengawal penggunaannya, jadi mereka dapat makan lebih banyak anggur tanpa merasakan jumlah yang disarankan. Mengambil terlalu banyak wain juga dapat meningkatkan lonjakan gula darah. Terutama jika anda memakan anggur sebagai makanan ringan, bukan pengganti makanan tertentu.

Rujukan:

WebMD (Diakses pada tahun 2019). Durian

NDTV (Diakses pada tahun 2019). Penurunan Berat Badan: 5 Buah Yang Harus Anda Elakkan Sekiranya Anda Berusaha Menurunkan Berat Badan

Livestrong (Diakses pada tahun 2019). Buah-buahan yang Harus Dielakkan Semasa Diet

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found