Kesihatan

4 Khasiat Vitamin D untuk Kesihatan

Jakarta - Ketika bayi baru dilahirkan, pastinya anda sering melihat bayi berjemur bersama ibu mereka di bawah sinar matahari pagi. Ini bukan tanpa sebab, kerana beberapa kajian menyatakan bahawa aktiviti seperti ini memang perlu dilakukan untuk mendapatkan vitamin D secara langsung yang berguna untuk menjaga dan menjaga kesihatan tulang.

Uniknya, vitamin D berbeza dengan jenis vitamin lain dan dianggap sebagai pro-hormon. Kenapa begitu? Kerana, vitamin D itu sendiri dapat dihasilkan oleh tubuh manusia dan sumbernya adalah dari sinar matahari pagi yang diserap oleh kulit. Aktiviti berjemur ini sangat baik, terutama untuk kanak-kanak di bawah usia tiga tahun.

Ibu boleh membawa anak mereka bermain di bawah sinar matahari dari jam 7 hingga 9 pagi, atau maksimum 30 minit setiap hari. Di samping itu, ibu juga boleh mendapatkan vitamin D dari beberapa jenis makanan seperti tuna, tomato, biji bunga matahari, minyak ikan, brokoli, dan sayur-sayuran hijau yang lain. Manfaat kesihatan vitamin D termasuk:

  1. Menjaga Kesihatan Tulang

Vitamin D adalah nutrien yang sangat penting dalam mengatur kadar kalsium dan fosfor dalam aliran darah. Oleh itu, kedua-dua zat ini sangat berguna untuk mengekalkan tulang yang sihat dan menguatkan gigi. Vitamin D juga sangat diperlukan oleh anak-anak untuk mencegahnya dari riket, yang merupakan keadaan ketika tulang tidak keras dan kuat kerana kekurangan mineral di dalamnya, sehingga tulang akan rapuh dan aktivitinya akan terganggu.

Di samping itu, warga tua juga harus mendapat pengambilan vitamin D yang mencukupi untuk mencegah mereka dari osteoporosis. Jadi, selain rajin berjemur di bawah sinar matahari pagi, warga tua dan kanak-kanak juga harus memenuhi pengambilan vitamin D melalui makanan sihat yang disebutkan sebelumnya.

Baca juga: 4 Latihan untuk Memperbaiki Struktur Tulang

  1. Meremajakan Kulit

Wanita yang ingin kulitnya kelihatan sihat dan cantik mesti rajin makan makanan dengan kandungan vitamin D yang tinggi seperti ikan, telur, dan marjerin. Manfaat Vitamin D akan dirasakan sekiranya jumlahnya mencukupi setiap hari. Vitamin D akan membantu meremajakan sel-sel kulit badan anda, sehingga kulit anda akan kelihatan segar dan sihat. Jenis vitamin yang diperlukan adalah vitamin D2 dan D3 yang berperanan besar dalam mencegah penyakit seperti psoriasis.

  1. Kekalkan Kekebalan

Vitamin D mengandungi molekul aktif yang disebut calcitriol, yang berfungsi untuk menjaga metabolisme tubuh dengan membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang dan otot. Calcitriol juga berfungsi sebagai imunomodulator yang menjaga sistem imun manusia. Oleh itu, vitamin D yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau dan beberapa makanan lain akan sangat baik untuk anda amalkan setiap hari. Penyakit kecil seperti selesema, demam, selesema, dan sakit kepala akan dapat dielakkan dengan sendirinya berkat perlindungan vitamin D.

  1. Mencegah barah

Molekul calcitriol yang disebutkan sebelumnya juga dapat mengurangkan pertumbuhan sel barah dengan membunuh sel barah. Bahan ini juga akan memperlambat pertumbuhan dan pengembangan saluran darah baru di tisu barah dan mengurangkan pertumbuhan, peningkatan, dan penyebarannya. Dengan cara ini, anda akan terhindar dari barah usus besar, barah prostat, dan barah payudara.

Baca juga: 5 Manfaat Sihat untuk Merawat Kanser Prostat

Masih banyak kelebihan vitamin D untuk tubuh, anda tahu. Sekiranya anda menghadapi masalah kesihatan, anda harus bertanya kepada doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh lakukan Panggilan Video / Suara atau Berbual dengan doktor pakar untuk jawapan segera. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!