Kesihatan

4 Perkara Yang Berlaku Semasa Kitaran Menstruasi

Jakarta - Banyak wanita mengatakan bahawa tempoh mereka seperti menunggang basikal roller coaster. Pada masa ini emosi dapat naik dan turun setiap saat kerana perubahan keseimbangan hormon. Pakar mengatakan, perubahan hormon sangat mempengaruhi keadaan wanita dari segi fizikal dan mental. Jadi, apa yang berlaku semasa kitaran haid? Nah, inilah penjelasan menurut pakar dari Northwestern University, AS, dan Chelsea & Westminster Hospital, London.

  1. Empat Minggu Sebelum Menstruasi

Apabila sebulan sebelum haid tiba, kelenjar pituitari di otak akan melepaskan hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH) dalam aliran darah. Pelepasan kedua-dua hormon inilah yang memberi isyarat kepada ovari untuk melepaskan telur.

Apabila mesej diterima, ovari akan melepaskan telur yang paling matang ke dalam tiub fallopio (tiub fallopio). Dari situ, telur memerlukan beberapa hari untuk mencari rahim. Semasa perjalanan telur, ovari akan meningkatkan pengeluaran estrogen. Hormon ini akan mencetuskan pinggir rahim untuk menyiapkan dirinya sebagai tempat tinggal bagi embrio.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 4 Kekejangan Menstruasi yang Menyakitkan Tanda Endometriosis

  1. Pramenstruasi Dua Minggu

Ovari akan melepaskan hormon progesteron (hormon kehamilan utama), ketika rahim mula membina tisu dan meningkatkan pengambilan darah. Nah, apabila ini berlaku, biasanya suhu badan wanita akan meningkat beberapa darjah. Pakar mengatakan, hormon kehamilan utama ini juga dapat melebarkan saluran susu di payudara. Itulah sebabnya payudara akan kelihatan lebih besar dan menyakitkan ketika disentuh.

Pakar mengatakan, hormon progesteron boleh mengganggu peredaran bahan kimia otak. Contohnya, mempengaruhi hormon pengawalseliaan mood dipanggil hormon serotonin. Kesannya, ia menimbulkan dua emosi tersendiri yang sering dialami oleh wanita ketika sindrom pra haid (PMS), yang mudah marah dan gelisah.

  1. Menstruasi

Pada fasa ini, penghasilan hormon progesteron dan estrogen akan berkurang jika selama sebulan telur tidak disenyawakan. Ini perlahan-lahan memulihkan keadaan emosi selepas PMS. Pada masa yang sama, rahim (rahim) mula melepaskan hormon prostaglandin. Fungsinya adalah untuk membantu mengeluarkan tisu dan darah tambahan yang terkumpul di rahim.

Kesakitan dan kelembutan di perut semasa haid, tidak berlaku tanpa sebab. kerana hormon prostaglandin Ini akan memaksa otot-otot rahim berkontraksi, menyebabkan rasa sakit. Dalam beberapa kes, hormon ini juga boleh menyebabkan mual pada wanita.

Baca juga: 6 Petua Menjaga Kebersihan Miss V semasa Menstruasi

Sebenarnya, anda boleh mengambil ubat-ubatan tertentu seperti ibuprofen atau bersenam secara berkala untuk merawat kesakitan. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil ubat tersebut.

  1. Ketika Menstruasi Berakhir

Pada fasa terakhir ini, suasana seperti roller coaster kerana ketidakseimbangan hormon akan berakhir. Lalu, apa lagi yang akan berlaku seterusnya? Ringkasnya, urutan proses akan segera bermula lagi. Ovari akan mula melepaskan telurnya semula.

Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Semasa Menstruasi

  1. Kesakitan yang berkaitan

Sebenarnya perasaan kekejangan semasa haid tidak hanya berlaku di perut. Bagi sesetengah wanita, kekejangan juga boleh berlaku di bahagian belakang dan kaki. Macam mana boleh jadi? Menurut pakar dari Holtorf Medical Group, AS, ini mempunyai kaitan dengan saraf di kawasan pinggul. Singkatnya, saraf ini seperti sarang, di mana ranting dan semuanya saling berkaitan. Jadi, jika anda merasa sakit di perut, anda mungkin juga merasa sakit di bahagian lain seperti punggung.

  1. Mudah dijangkiti Bakteria

Menurut jurucakap dari Persatuan Penyelidikan Kesihatan Wanita, AS, akan berlaku peningkatan pH Miss V semasa haid. Peningkatan tahap pH, ditambah dengan perubahan hormon semasa haid, dapat menyebabkan peningkatan jangkitan bakteria pada beberapa wanita.

(Baca juga: 6 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Menstruasi)

  1. Kesakitan yang teruk

Pakar mengatakan, tahap estrogen yang rendah dapat menyebabkan kepekaan terhadap kesakitan. Menurut penyelidikan dari Oxford, UK, kesakitan yang dialami semasa haid boleh mempengaruhi bagaimana wanita mengalami kesakitan di luar haid. Ingat, setiap wanita mempunyai kesakitan dan kitaran yang berbeza.

Menurut kajian itu, para pakar mendapati bahawa wanita yang mengalami haid yang lebih menyakitkan mengalami peningkatan kepekaan terhadap kesakitan. Ini pasti berkaitan dengan tahap estrogen yang rendah di dalam badan. Di samping itu, ini juga membolehkan wanita mengalami lebih banyak kesakitan, walaupun mereka tidak haid.

Bagi anda yang mempunyai masalah berkaitan haid, jangan bingung. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!