Kesihatan

5 Kelebihan MPASI dengan Daging Sapi

Jakarta - Daging sapi mengandungi banyak nutrien penting untuk tubuh, termasuk zat besi, protein, kalsium, zink, dan banyak lagi. Namun, adakah wajar memberi daging lembu untuk padatan bayi?

Sudah tentu anda boleh. Sebaliknya, menjadikan daging lembu sebagai makanan pelengkap membawa manfaat yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Apa faedahnya? Baca lebih lanjut, jom!

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Bayi Pertama untuk Anak Kecil Anda

Kandungan dan Faedah Pemakanan Daging Sapi untuk MPASI

Dalam 100 gram daging lembu cincang, mengandungi sekitar 70 kalori. Kandungan nutrien juga banyak, iaitu protein, lemak, kalsium, zat besi, fosfor, magnesium, kalium, zink, selenium, folat, kolin, vitamin B1, B2, B6, B12, A, E, D, dan K.

Dari banyak khasiat daging lembu, tidak hairanlah bahawa manfaat yang dapat diperoleh si kecil ketika memakannya cukup besar, ya. Berikut adalah kelebihan daging lembu untuk pepejal bayi, yang tidak boleh dilepaskan:

1. Menambah Berat Badan

Bimbang dengan kekurangan berat badan bayi anda? Mencuba daging lembu sebagai makanan pelengkap mungkin merupakan jalan penyelesaian. Kandungan protein yang tinggi dalam daging lembu dapat membantu meningkatkan berat badan bayi. Kerana protein dapat membantu meningkatkan jisim otot.

Bukan hanya itu, kandungan zink dalam daging sapi juga berperanan dalam meningkatkan berat badan bayi yang sihat. Kajian yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition membuktikan bahawa pengambilan zink dapat membantu meningkatkan berat badan bayi. Kandungan vitamin B2 dalam daging sapi juga dapat membantu mengubah pengambilan makanan dalam tubuh bayi menjadi tenaga.

2. Meningkatkan Kecerdasan dan Perkembangan Otak

Seperti disebutkan sebelumnya, daging lembu mengandungi banyak vitamin dan mineral. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nutrien menyebutkan bahawa vitamin B6, vitamin B12, folat, kolin, dan zat besi, dapat mengurangkan risiko pengecutan otak akibat kehilangan sel dan hubungan antara saraf pada bayi.

Selain itu, pelbagai vitamin dan mineral juga berperanan dalam pembentukan lapisan pelindung (myelin) yang mengelilingi serat saraf di otak. Sekiranya lapisan pelindung tidak mencukupi, otak tidak dapat berfungsi dengan optimum.

Itu menurut Keli Hawthorne, RD, pengarah penyelidikan klinikal untuk Jabatan Pediatrik di Dell Medical School, University of Texas di Austin. Ibu bapa .

Hawthorne mengatakan kekurangan myelin di otak boleh menyebabkan kesukaran untuk berkonsentrasi dan fokus, kesannya dapat dirasakan ketika anak memasuki usia sekolah.

Baca juga: Kelebihan Avocado sebagai Pelengkap Bayi

3. Sebagai Sumber Tenaga

Apabila si kecil bertambah tua, dia memerlukan pengambilan terbaik sebagai sumber tenaga, dan daging lembu adalah salah satu pilihan terbaik. Selain mengandung protein yang tinggi yang dapat membina massa otot, daging sapi juga mengandung vitamin B2 yang berguna untuk memproses lemak, protein, dan karbohidrat menjadi tenaga.

4. Menyokong Pembentukan Sistem Imun

Menurut Jatinder Bhatia, MD, ahli jawatankuasa American Academy of Pediatrics dan ketua perubatan neonatal di University of Georgia Medical School, seperti yang dipetik dari halaman tersebut Keibubapaan , memberi daging lembu sebagai makanan pelengkap dapat membantu pembentukan sistem imun bayi.

Oleh itu, kandungan zink dan zat besi dalam daging lembu memainkan peranan penting dalam membina sistem imun anak. Selain itu, zink juga merupakan nutrien yang sangat baik untuk bayi dengan berat lahir rendah, dapat mendorong pertumbuhan sel tubuh yang sihat, dan membantu mencegah cirit-birit.

Baca juga: Saranan WHO untuk MPASI untuk Bayi Berusia 8-10 Bulan

5. Mengekalkan Tulang dan Gigi yang Sihat

Mahukan tulang dan gigi si kecil anda kuat? Daging lembu adalah salah satu makanan terbaik yang boleh diberikan. Ini kerana daging lembu mengandungi mineral yang penting untuk tulang dan gigi yang sihat, seperti kalsium, fosforus, dan magnesium.

Itulah beberapa faedah penting daging lembu untuk pepejal bayi. Perkenalkan pelbagai makanan berkhasiat secara beransur-ansur kepada si kecil, termasuk daging lembu. Sekiranya si kecil anda sakit, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor dan membeli ubat yang ditetapkan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Anda Tidak Perlu Menunda Daging untuk Bayi.
keibubapaan. Diakses pada tahun 2021. Makanan Super Bayi Terbaik.
Ibu yang bekerja. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Boleh Memakan Daging?
Majalah Daging Sapi. Diperoleh pada tahun 2021. Ahli diet menyenaraikan 4 sebab daging lembu adalah makanan pertama yang terbaik untuk bayi.
The American Journal of Clinical Nutrition. Diakses pada tahun 2021. Kesan suplemen zink terhadap morbiditi, fungsi kekebalan tubuh, dan pertumbuhan berat badan kelahiran rendah, bayi jangka panjang di timur laut Brazil.
Nutrien. Diakses pada tahun 2021. Kesan Tambahan Multivitamin Vitamin B Dosis Tinggi pada Hubungan antara Metabolisme Otak dan Biomarker Darah Tekanan Oksidatif: Percubaan Kawalan Rawak.