Kesihatan

Ketahui Punca Kelumpuhan pada Otot

, Jakarta - Anda tidak boleh meremehkan beberapa gejala lanjut yang timbul akibat strok, seperti kesukaran berjalan, kehilangan keseimbangan, atau keletihan otot. Keadaan ini dapat menunjukkan tanda-tanda hemiplegia yang boleh mengganggu kesihatan jika tidak dirawat dengan segera. Hemiplegia adalah keadaan di mana tubuh mengalami kerosakan pada satu sisi sistem saraf yang mengatur kerja otot. Ini menyebabkan penghidap hemiplegia mengalami lumpuh di satu bahagian badan.

Baca juga: Sebab-sebab Stroke Boleh Menyebabkan Hemiplegia

Kemudian, adakah keadaan ini dapat diatasi? Hemiplegia boleh dirawat dengan beberapa rawatan, seperti fisioterapi atau terapi pekerjaan. Untuk itu, tidak ada salahnya mengetahui apa yang menyebabkan kelumpuhan otot atau hemiplegia. Supaya anda dapat mengambil langkah berjaga-jaga terhadap keadaan ini.

Inilah Punca Hemiplegia

Hemiplegia atau kelumpuhan otot berlaku kerana pendarahan di otak dan juga masalah kesihatan pada serebrum dan batang otak yang boleh mengganggu aliran darah ke otak. Bukan hanya itu, ada beberapa sebab lain yang meningkatkan risiko hemiplegia, seperti:

1. Mengalami Strok

Keterukan keadaan hemiplegik akan ditentukan dari keadaan strok yang dialami oleh penghidap hemiplegik.

2. Jangkitan Otak

Jangkitan yang berlaku di bahagian otak boleh menyebabkan kerosakan kekal pada korteks otak. Sebilangan besar jangkitan otak disebabkan oleh bakteria, virus, dan kulat.

3. Kecederaan Trauma atau Otak

Kesan tiba-tiba pada otak boleh menyebabkan kerosakan kekal pada bahagian otak. Kemalangan lalu lintas, kecederaan sukan, dan pukulan yang teruk di kepala adalah beberapa faktor yang mencetuskan keadaan ini.

4. Mutasi Genetik

Kewujudan mutasi gen yang sangat jarang dari gen ATP1A3 menyebabkan hemiplegia pada kanak-kanak.

5. Tumor Otak

Tumor otak boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, salah satunya adalah hemiplegia. Gejala hemiplegia akan bertambah buruk apabila tumor bertambah besar.

Baca juga : Kesemutan yang kerap, adakah benar gejala awal hemiplegia?

Itulah beberapa penyebab yang boleh menyebabkan kelumpuhan pada otot. Hemiplegia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Tidak ada salahnya mengenali beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan hemiplegia. Walaupun boleh dialami oleh sesiapa sahaja, hemiplegia lebih kerap terjadi pada kanak-kanak.

Orang yang mempunyai masalah jantung atau seseorang yang mempunyai sejarah masalah jantung adalah sekumpulan orang yang lebih terdedah kepada keadaan ini. Anda harus selalu menjalani gaya hidup sihat, agar risiko hemiplegia tidak meningkat. Beberapa penyakit kronik, seperti diabetes dan tekanan darah tinggi boleh mencetuskan keadaan ini. Tidak ada yang salah dengan mengehadkan pengambilan gula dan garam sehingga keadaan kesihatan anda terjaga dan anda mengelakkan risiko hemiplegia.

Ketahui Rawatan Hemiplegia Yang Boleh Dilakukan

Terdapat beberapa tanda yang perlu diperhatikan berkaitan dengan hemiplegia, seperti kehilangan keseimbangan, kesukaran berjalan, menelan, kehilangan sensasi di satu sisi badan, menggenggam objek, dan mengalami keletihan otot. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami berkaitan dengan keadaan ini.

Hemiplegia dapat dirawat dengan melakukan rawatan sehingga penderita hemiplegia dapat mendapatkan kembali kekuatan otot yang sebelumnya terbatas kerana kelumpuhan otot. Berikut adalah rawatan yang boleh anda lakukan untuk merawat hemiplegia:

  1. Fisioterapi;
  2. Terapi pekerjaan;
  3. rangsangan elektrik;
  4. Pembedahan untuk merawat kerosakan neurologi.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Hemiplegia

Itulah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengubati hemiplegia. Mungkin memerlukan beberapa bulan atau bertahun-tahun untuk pulih dari keadaan ini. Lebih baik memberikan sokongan kepada keluarga yang mengalami keadaan hemiplegik sehingga mereka dapat melakukan perawatan rutin dan menghindari kemurungan. Orang yang menderita hemiplegia sangat mudah mengalami kemurungan dan kecewa kerana penurunan kualiti hidup.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hemiplegia: Punca dan Rawatan untuk Lumpuh Separa.
Persatuan Hemiplegia dan Strok Kanak-kanak. Diakses pada 2020. Hemiplegia.
. Diakses pada 2020. Hemiplegia.