Kesihatan

6 Makanan yang Dimakan untuk Pesakit Kanser Serviks

Jakarta - Kanser serviks adalah penyakit yang cukup ditakuti oleh wanita. Selain disebabkan oleh faktor genetik, penyakit ini boleh timbul kerana gaya hidup seseorang yang buruk.

Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan beberapa cara untuk mencegah penyakit ini. Selain mendapat vaksinasi HPV, anda tidak boleh menukar pasangan semasa melakukan hubungan seks, dan makan makanan seimbang yang seimbang dan mengekalkan gaya hidup yang boleh anda lakukan untuk mencegah atau mengurangkan barah serviks.

Baca juga: Penting untuk Wanita, Inilah 4 Cara Mencegah Kanser Serviks

Satu kajian yang diterbitkan oleh Nutrition and Cancer mengatakan bahawa orang yang makan banyak makanan yang mengandung antioksidan, flavonoid, folat, karotenoid, vitamin C, vitamin E dan serat tidak rentan terhadap virus HPV yang meningkatkan risiko barah serviks. Sebilangan bahan ini dapat membersihkan virus HPV dengan lebih cepat sebelum berubah menjadi sel barah.

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh anda konsumsi untuk mencegah atau mengurangkan pertumbuhan sel barah di dalam badan, iaitu:

  • Kubis atau Kubis

Kubis adalah makanan yang baik yang anda makan untuk mencegah barah serviks. Kubis mengandungi banyak kandungan yang baik untuk melawan virus HPV seperti fitonutrien, vitamin A, vitamin C, vitamin K, lupeol, dan sinigrin. Anda tidak boleh memasak kubis terlalu lama kerana boleh mengurangkan kandungan nutrien yang diperlukan.

  • Teh hijau

Pengambilan teh hijau setiap pagi menjauhkan anda dari barah serviks. Kandungan polifenol dalam teh hijau dapat menghambat dan membunuh pertumbuhan sel barah di dalam badan. Teh hijau bagus untuk mengurangkan dan mencegah semua jenis barah.

  • Kacang

Memenuhi keperluan vitamin E bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan kulit anda. Vitamin E dapat mengurangkan beberapa penyakit seperti penyakit pencernaan, hati, dan barah. Anda boleh menjadikan kacang seperti kacang atau badam sebagai makanan ringan yang sihat. Walau bagaimanapun, elakkan pengambilan kacang yang berlebihan jika anda juga mengalami gout.

  • Lobak

Siapa kata wortel hanya baik untuk kesihatan mata? Pengambilan wortel secara berkala juga dapat mengelakkan barah serviks. Ini kerana wortel mengandungi beta karoten dan karotenoid.

Baca juga: Walaupun Tidak Berkahwin, Wanita Perlu Tahu Mengenai Pap Smear

  • Beri

Stroberi, raspberi, dan cranberry mengandungi sebatian fitokimia yang dapat menghalang proses keradangan. Proses keradangan yang tidak dirawat dengan segera menyebabkan pertumbuhan sel barah di dalam badan. Inilah sebab mengapa beri berkesan mencegah dan mengurangkan pertumbuhan sel barah. Bukan hanya itu, lutein yang terkandung di dalamnya dapat membantu mencegah pertumbuhan sel barah.

  • Daging tanpa lemak

Penghidap barah memerlukan banyak pengambilan protein di dalam badan mereka. Ini berguna untuk memperbaiki tisu yang rosak dan mencegah jangkitan pada badan. Daging tanpa lemak boleh menjadi sumber protein yang sangat baik untuk mengurangkan kesan barah serviks.

Anda boleh memperhatikan setiap ramuan dalam makanan yang anda makan. Memenuhi keperluan karbohidrat dan protein juga baik untuk mengurangkan risiko barah serviks. Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai barah. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Jangan pandang ringan, perhatikan gejala barah serviks ini

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found