Kesihatan

Hydromorphone dan Morphine, Sama tetapi Tidak Sama

, Jakarta - Hydromorphone dan morfin adalah dua jenis ubat yang berfungsi untuk menghilangkan rasa sakit. Walaupun kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama, terdapat perbezaan yang ketara antara hidromorphone dan morfin. Salah satunya adalah formula atau kandungan ubat.

Mengetahui perbezaan antara keduanya dapat membantu anda menentukan ubat mana yang sesuai untuk keperluan anda. Untuk maklumat tambahan, kedua-dua jenis ubat ini termasuk dalam kelas ubat-ubatan yang disebut opioid analgesik. Kedua-duanya bertindak pada reseptor opioid dalam sistem saraf, yang dapat mengubah cara anda merasakan kesakitan, sehingga mengurangkan rasa sakit.

Baca juga: Berguna dari segi perubatan, Ini adalah Kesan Sampingan Morfin pada Badan

Hydromorphone vs Morphine

Kedua-dua hidromorfon dan morfin boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan ketagihan, jadi anda harus mengambilnya tepat seperti yang ditetapkan. Sekiranya anda mengambil lebih daripada satu ubat penghilang rasa sakit, pastikan anda mengikuti arahan dos untuk setiap ubat dengan berhati-hati supaya anda tidak mencampurkannya secara rawak.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kandungan ubat-ubatan tertentu yang anda ambil, jangan bingung, tanyakan terus kepada doktor anda di . Dengan aplikasi ini, anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store atau Google Play!

Hydromorphone lima kali lebih kuat daripada morfin. 1 miligram hidromorfon bersamaan dengan 5 miligram morfin. Sekiranya diberikan melalui kaedah subkutan (pemberian ubat melalui suntikan di bawah kulit), hidromorphone boleh memberi kesan dua kali lebih kuat daripada morfin. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengubah dos bergantung pada cara pentadbiran, sama ada secara lisan atau subkutan.

Semua bentuk hidromorfon dan morfin terdapat di kebanyakan farmasi. Walau bagaimanapun, lebih baik menghubungi farmasi untuk mengetahui apakah ada preskripsi yang anda perlukan. Dalam beberapa keadaan, bentuk ubat generik lebih murah daripada produk jenama. Morfin dan hidromorphone adalah ubat generik.

Baca juga: Tramadol, Termasuk Narkotik atau Psikotropik?

Kedua-dua jenis ubat mempunyai kesan sampingan yang serupa mulai dari:

1. Pening.

2. Kemurungan.

3. Mengantuk.

4. Mual.

5. Sensasi gatal.

6. Muntah disertai dengan badan yang memerah dan berasa panas di seluruh badan.

7. Pening.

8. Mulut kering.

9. Berpeluh.

10. Sembelit.

Selain itu, ubat ini juga boleh menyebabkan pernafasan lambat dan pendek. Sekiranya diminum secara berkala, setiap ubat boleh menyebabkan kebergantungan.

Tidak Disarankan untuk Orang yang Mempunyai Gangguan Kesihatan Tertentu

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, pengambilan hidromorphone atau morfin boleh menjadikan ubat ini tidak berfungsi sebagaimana mestinya di dalam badan. Mungkin juga penggunaan ubat ini tidak selamat untuk anda.

Baca juga: Sebab-sebab Narkotik Boleh Memberi Kesan Negatif pada Tubuh

Sebaiknya berbincang dengan profesional perubatan atau doktor sebelum menggunakan hidromorphone atau morfin jika anda menghadapi masalah pernafasan seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) atau asma. Dadah boleh menyebabkan masalah pernafasan serius yang boleh mengakibatkan kematian.

Anda juga harus membincangkan sama ada anda boleh menggunakan ubat ini atau tidak jika anda mempunyai sejarah penyalahgunaan atau ketagihan dadah sebelumnya. Anda lihat, seperti yang disebutkan sebelumnya, ubat ini dapat menyebabkan ketagihan dan meningkatkan risiko overdosis dan kematian.

Contoh keadaan perubatan lain yang harus anda bincangkan dengan penyedia penjagaan kesihatan anda sebelum menggunakan hidromorphone atau morfin adalah:

1. Masalah saluran empedu.

2. Masalah buah pinggang.

3. Penyakit hati.

4. Sejarah kecederaan kepala.

5. Tekanan darah rendah (hipotensi).

6. Kejang.

7. Penyumbatan saluran gastrousus, terutamanya jika anda mempunyai ileus lumpuh.

8. Sekiranya anda mengalami gangguan irama jantung yang tidak normal, anda juga harus berbincang dengan profesional perubatan sebelum menggunakan morfin. Kerana jelas ini boleh memperburuk keadaan kesihatan.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hydromorphone vs. Morfin: Bagaimana Mereka Berbeza?
Kesihatan Utara. Diakses pada tahun 2021. HYDROmorphone dan Morphine bukan ubat yang sama.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found