Kesihatan

Ini adalah 4 tanda bahawa diet keto berfungsi

, Jakarta - Untuk mencapai berat badan yang ideal, pelbagai cara dilakukan. Salah satunya adalah dengan mengikuti diet Keto. Walau bagaimanapun, sebelum memulakan diet satu ini, anda harus mengetahui terlebih dahulu mengenai diet keto. Dengan maklumat yang cukup mengenai diet keto, anda akan dapat memahami dan mengira sama ada diet ini sesuai untuk keadaan badan dan kemampuan fizikal anda.

Apa itu Keto Diet?

Diet keto adalah diet yang dijalankan dengan menerapkan diet rendah karbohidrat dan tinggi lemak. Sekiranya pengambilan lemak normal sekitar 20-30 peratus, diet ketogenik mengesyorkan pengambilan lemak mencapai 60-70 peratus.

Sebilangan yang menyokong kaedah ini mengatakan diet ketogenik dapat menurunkan berat badan dalam masa yang singkat dan memberikan lebih banyak tenaga. Tetapi di sisi lain, mereka yang tidak setuju mengatakan bahawa kaedah ini adalah cara yang tidak sihat untuk menurunkan berat badan.

Tanda Diet Keto Berfungsi

1. Kekejangan

Gejala memasuki keadaan ketosis adalah kekejangan dan sakit di badan. Apabila anda menurunkan pengambilan karbohidrat, anda mungkin mengalami ketidakseimbangan mineral dan elektrolit. Ini boleh menyebabkan kekurangan natrium, kalium, dan magnesium. Nah, nutrien ini diperlukan untuk mencegah kesakitan dan kekejangan, kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan kekejangan.

2. Nafas berbau

Sekiranya anda mengikuti diet ini, anda akan mengetahui betapa teruknya perubahan bau nafas anda. Pasti, diet membantu menurunkan berat badan, tetapi bukan nafas anda. Apabila badan menguraikan lemak dan protein untuk tenaga, produk sampingan terbentuk yang mesti dikeluarkan. Boleh melalui najis, peluh, air kencing, atau nafas. Untuk menghilangkan bau mulut, gosok gigi dengan kerap atau mengunyah pudina tanpa gula.

3. Sembelit

Orang yang menjalani diet ketogenik sering mengalami sembelit. Ini berlaku kerana pengambilan serat tidak mencukupi yang menyebabkan kesukaran membuang air besar. Sebab lain untuk masalah pencernaan adalah ketiadaan karbohidrat dalam makanan anda. Kerana karbohidrat diubah menjadi glikogen yang mengandungi kandungan air yang tinggi.

4. Keletihan

Apabila badan berada dalam keadaan ketosis, tubuh akan mengalami kekeliruan kerana karbohidrat tidak mencukupi untuk dibakar sebagai tenaga. Kesannya, anda akan merasa sangat letih.

Pakar mengatakan bahawa untuk merasa bertenaga, anda harus mengurangkan, bahkan tidak melakukan aktiviti berat. Namun, apabila badan terbiasa dengan keadaan ini, badan mula aktif kembali.

Memandangkan Risiko Diet Keto

Berikut adalah risiko yang boleh berlaku sekiranya anda menjalani diet keto dalam jangka masa panjang:

  1. Kekurangan pengambilan karbohidrat yang sihat, seperti buah-buahan, biji-bijian, kacang-kacangan, biji-bijian, dan sayur-sayuran yang kaya dengan karbohidrat.
  2. Hilang faedah vitamin dan mineral yang diperlukan.
  3. Gangguan buah pinggang, apabila pengambilan protein melebihi bahagian yang disarankan secara berterusan dalam jangka masa panjang.
  4. Meningkatkan risiko ketoasidosis.

Walaupun tidak selalu berlaku, rungutan ini boleh menjadi luar biasa ketika memulakan diet keto. Umumnya ia akan menurun, setelah anda membiasakan diri dengan pola makan ini.

Pertimbangkan pelbagai faedah dan risiko diet keto sebelum memulakannya. Kerana pada dasarnya apa sahaja diet yang dilakukan, tidak akan selalu memberikan hasil yang sama untuk semua orang. Oleh itu, menyesuaikan jenis diet dengan keadaan, keperluan dan kemampuan tubuh sangat digalakkan.

Sekiranya perlu, lakukan perbincangan dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan hasil yang maksimum. Anda boleh mendapatkannya di . Selain perbincangan langsung, anda juga boleh mendapatkan ubat yang anda perlukan di perkhidmatan penghantaran farmasi . Ayuh, cepat muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Kebaikan Minum Susu Rendah Lemak
  • 6 Trik Untuk Tetap Ramping Walaupun Anda Makan Makanan Segera
  • Diet yang Betul untuk Hidradenitis Suppurativa
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found