Kesihatan

Menggunakan Kontras Semasa Fluoroskopi, Apakah Risiko?

Jakarta - Pernah dengar fluoroskopi? Ini adalah prosedur pemeriksaan perubatan yang menggunakan sinaran sinar-X untuk mendapatkan gambaran langsung mengenai keadaan pelbagai organ tubuh dalam bentuk video dalam bentuk sekuel. Walaupun serupa dengan Imbasan CT semasa digunakan, pemeriksaan ini hanya menghasilkan gambar dari satu sudut pandangan.

Fluoroskopi digunakan dalam banyak jenis pemeriksaan dan prosedur, seperti kateterisasi jantung, arteriografi, penempatan kateter intravena, dan biopsi. Tujuan pemeriksaan ini adalah untuk mengetahui kehadiran badan asing, vertebroplasti perkutaneus (prosedur invasif minimum yang digunakan untuk merawat patah tulang atau kompresi tulang belakang, mengarahkan kateter ke lokasi tertentu di dalam badan, dan banyak lagi.

Penggunaan Kontras dalam Kaedah Fluoroskopi, Adakah Berbahaya?

Setiap prosedur perubatan mempunyai risiko. Berkaitan dengan fluoroskopi, agen kontras digunakan untuk membantu doktor memerhatikan organ dalam badan dengan lebih mudah. Salah satu agen kontras yang biasa digunakan adalah barium, kerana dianggap dapat menghasilkan gambar yang lebih jelas semasa prosedur.

Baca juga: Semasa Fluoroskopi, Mengapa Anda Perlu Banyak Minum Air?

Namun, adakah penggunaan agen kontras ini selamat? Ternyata, itu tidak berlaku. Dalam beberapa kes, agen kontras ini menyebabkan reaksi alahan, terutama pada orang yang mempunyai sejarah alahan.

Sejarah alahan ini juga merangkumi alahan terhadap ubat, yodium, atau lateks. Sekiranya anda salah seorang dari mereka, segera beritahu doktor atau pegawai yang melakukan prosedur ini, sehingga segera ditindaklanjuti.

Bukan hanya untuk orang yang terdedah atau mempunyai sejarah alergi, penggunaan agen kontras ini juga tidak boleh digunakan jika pesakit yang ingin melakukan pemeriksaan fluoroskopi mempunyai sejarah kegagalan jantung, diabetes, kegagalan ginjal, anemia sel sabit , penyempitan injap jantung, dan pelbagai myeloma . Orang yang mengalami gangguan buah pinggang mesti memberitahu keadaan kesihatan mereka, kerana agen kontras mempunyai kesan yang signifikan pada buah pinggang.

Baca juga: Banyak Manfaat, Siapa yang disyorkan Fluoroskopi?

Risiko Pemeriksaan Fluoroskopi Lain

Peringatan lain bahawa wanita hamil perlu memberi perhatian. Tidak tanpa sebab, prosedur pemeriksaan ini umumnya serupa dengan CT-Scan yang menggunakan teknologi radiasi dan boleh membahayakan janin. Oleh itu, jika anda hamil dan ingin melakukan pemeriksaan perubatan ini, anda harus memberitahu doktor anda, kerana fluoroskopi tidak digalakkan untuk wanita hamil.

Keadaan tertentu juga boleh mengganggu ketepatan prosedur pemeriksaan perubatan ini. Prosedur pemeriksaan sinar-X menggunakan barium didakwa menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gangguan dengan pendedahan pada perut atau punggung bawah. Oleh itu, apa sahaja keadaan kesihatan anda yang mempengaruhi prosedur pemeriksaan kemudian, jangan ragu untuk berkomunikasi dan beritahu doktor.

Baca juga: 5 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Melakukan Ujian Fluoroskopi

Pada dasarnya, pemeriksaan fluoroskopi mengikut cadangan perubatan dapat memberikan manfaat klinikal yang lebih besar dibandingkan dengan risiko radiasi yang diterima semasa prosedur. Apabila dilakukan dengan betul, ujian ini dapat memberikan manfaat diagnostik yang besar untuk membantu menentukan rawatan selanjutnya.

Sekiranya anda masih tidak pasti, anda boleh bertanya kepada doktor terlebih dahulu, adakah benar bahawa fluoroskopi perlu dilakukan. Sekiranya boleh, anda boleh meminta cadangan doktor untuk tempat yang tepat untuk pemeriksaan. Untuk mempermudah, cubalah anda muat turun permohonan , jadi anda boleh bertanya dan berjumpa dengan doktor pada bila-bila masa. Tidak cukup untuk berhenti di situ, membeli ubat-ubatan dan pemeriksaan makmal juga dapat dilakukan .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found