Kesihatan

5 Masalah Kesihatan yang dialami oleh Wanita Hamil

, Jakarta - Komplikasi semasa kehamilan boleh menjadi masalah kesihatan yang boleh melibatkan kesihatan ibu, kesihatan bayi, atau kedua-duanya. Sebilangan wanita mempunyai masalah kesihatan yang timbul semasa kehamilan, dan yang lain mengalami masalah kesihatan sebelum kehamilan yang boleh menyebabkan komplikasi.

Selain itu, kehamilan boleh menyebabkan wanita mengalami kesakitan. Ini berkaitan dengan keadaan imun yang lemah. Apabila keadaannya normal, seseorang dapat menerima rawatan dengan lebih bebas sementara kehamilan menjadikan rawatan sangat terhad. Ini disebabkan oleh kebimbangan mengenai pendedahan janin.

Baca juga: Risiko Kehamilan di Ibu Plasenta Acreta Perlu Tahu

Terdapat beberapa kemungkinan dan risiko kesihatan yang biasanya dialami oleh wanita hamil, yaitu:

 1. Anemia

Anemia berlaku apabila jumlah sel darah merah di bawah normal. Mengubati penyebab anemia akan membantu mengembalikan jumlah sel darah merah yang sihat. Wanita hamil yang mengalami anemia biasanya akan merasa letih dan lemah. Ini dapat dibantu dengan mengambil makanan tambahan zat besi dan asid folik. Doktor akan mengesyorkan makanan tambahan dan diet untuk memulihkan keadaan badan.

 1. Keadaan Kesihatan Mental

Sebilangan wanita hamil mengalami kemurungan semasa atau selepas kehamilan. Gejala kemurungan, termasuk:

 • Suasana rendah atau sedih

 • Kehilangan minat dalam aktiviti yang menggembirakan

 • Perubahan selera makan, tidur dan tenaga

 • Masalah berfikir, menumpukan perhatian, dan membuat keputusan

 • Perasaan tidak berharga, malu, atau rasa bersalah

 • Pemikiran bahawa hidup tidak bernilai hidup.

Apabila banyak gejala ini muncul bersamaan dan berlangsung selama lebih dari satu atau dua minggu pada satu masa, ia mungkin mengalami kemurungan. Depresi yang berterusan semasa kehamilan boleh menyukarkan wanita hamil untuk menjaga dirinya dan bayinya yang belum lahir. Mengalami kemurungan sebelum kehamilan juga merupakan faktor risiko kemurungan postpartum.

 1. Preeklampsia

Ciri komplikasi kehamilan ini adalah tekanan darah tinggi dan kerosakan pada organ tertentu, selalunya buah pinggang. Preeklampsia biasanya bermula selepas kehamilan 20 minggu pada wanita yang mengalami tekanan darah normal hingga saat itu.

Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan komplikasi serius bagi ibu dan bayi, termasuk kekurangan aliran darah ke plasenta dan risiko penyakit jantung yang lebih tinggi. Gejala preeklamsia yang biasa adalah pembengkakan tangan dan kaki, yang malangnya juga boleh berlaku semasa kehamilan yang sihat. Yang lain termasuk sesak nafas, sakit kepala, dan jumlah air kencing yang kurang daripada biasa.

Baca juga: Nampaknya, Probiotik dapat Mengurangkan Risiko Komplikasi Kehamilan

 1. Diabetes

Wanita hamil terdedah kepada diabetes kehamilan yang biasanya hilang setelah melahirkan. Menghidap diabetes kehamilan akan meletakkan wanita hamil dengan diabetes jenis 2. Wanita hamil dengan diabetes kehamilan perlu mengikuti diet yang ketat untuk menguruskan penyakit semasa kehamilan dan selepas kehamilan untuk mengetahui tanda-tanda diabetes jenis 2.

 1. Hipertensi

Tekanan darah tinggi kronik yang tidak dapat dikawal dengan baik sebelum dan semasa kehamilan menjadikan wanita hamil dan bayi mereka berisiko menghadapi masalah. Ia dikaitkan dengan peningkatan risiko komplikasi ibu seperti preeklampsia luaran, gangguan plasenta (ketika plasenta berpisah dari dinding rahim), dan diabetes kehamilan.

Baca juga: Bahaya Air Amniotik yang ditelan oleh Bayi di dalam kandungan

Wanita hamil dengan hipertensi menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk hasil kelahiran yang buruk, seperti kelahiran pramatang, mengandung bayi kecil untuk usia kehamilan, dan kematian bayi. Amat mustahak untuk dilakukan adalah membincangkan masalah tekanan darah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Untuk maklumat yang lebih jelas mengenai masalah kesihatan yang cenderung dialami oleh wanita hamil, anda boleh melakukan pemeriksaan langsung dan memilih doktor di hospital melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found