Kesihatan

Inilah Kesannya Ketika Wanita Hamil Tidak Minum Air Yang Cukup

, Jakarta - Sebilangan besar badan manusia terdiri daripada air. Itulah sebabnya minum air secukupnya setiap hari sangat penting untuk memenuhi keperluan cecair badan. Terutama ketika hamil. Tidak minum air yang mencukupi bukan sahaja menyebabkan ibu mengalami dehidrasi, tetapi juga dikhuatiri akan mengganggu kesihatan janin. Inilah kesan wanita hamil kurang minum air.

1. Kekeringan

Semasa mengandung, ibu sangat mudah mengalami dehidrasi. Ini adalah kerana sakit pagi Apa yang dialami oleh ibu semasa trimester pertama berpotensi menghilangkan banyak cecair di dalam badan. Selain itu, janin yang tumbuh dalam rahim juga akan membuatkan ibu sering merasa panas sehingga dia mengeluarkan banyak cecair melalui peluh. Sekiranya ibu tidak segera mengganti cairan yang keluar dengan minum banyak air, akan terjadi dehidrasi pada wanita hamil yang sebenarnya tidak dibenarkan.

Keadaan di mana wanita hamil mengalami kekurangan cecair bukan sahaja membahayakan kesihatan ibu, tetapi juga keadaan janin. Jadi, jangan ambil ringan jika anda mula merasakan tanda-tanda dehidrasi, seperti pening, mual, muntah, berdebar-debar jantung, dan air kencing berwarna gelap. Segera minum banyak air.

2. Tenaga Kerja Pramatang

Kesan lain dari wanita hamil yang kurang minum air adalah kelahiran pramatang. Ini kerana penyahhidratan boleh mempengaruhi jumlah cecair amniotik yang dimiliki oleh ibu hamil. Cecair ketuban yang terlalu sedikit boleh mencetuskan kontraksi sehingga ibu akhirnya akan melahirkan sebelum waktunya. Persalinan pramatang tentu boleh menyebabkan bayi mengalami beberapa komplikasi, termasuk gangguan organ tubuh, sistem pernafasan, sistem imun yang rendah, dan banyak lagi.

3. Cecair ketuban sedikit

Penghasilan cecair amniotik sangat bergantung kepada cecair di dalam badan ibu. Itulah sebabnya jika ibu tidak minum banyak air semasa mengandung, dikhuatiri wanita hamil tidak akan mendapat cukup air ketuban. Sebenarnya, cairan ketuban sangat penting kerana berfungsi sebagai pelindung janin. Kekurangan cairan ketuban dapat menyebabkan kesan buruk pada janin, mulai dari menghambat pertumbuhannya, meningkatkan risiko cacat lahir, risiko komplikasi ketika melahirkan, hingga peningkatan terjadinya keguguran.

4. Merosakkan Sistem Ginjal

Cecair di dalam badan juga memainkan peranan penting dalam membantu buah pinggang membuang sisa dari badan. Terutama semasa kehamilan, rahim yang membesar akan menyebabkan sebahagian air kencing ditahan ketika membuang air kecil. Selebihnya air kencing yang tidak dibazirkan boleh menjadi tempat yang baik untuk membiak bakteria. Sekiranya wanita hamil tidak minum air secukupnya, buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan optimum untuk membuang toksin dari pelbagai bahagian badan. Kesannya, lama-kelamaan sistem ginjal akan rosak sehingga air kencing yang terkumpul di dalam badan boleh menjadi toksik yang membahayakan tubuh dan janin. Oleh itu, elakkan kesan tidak minum air secukupnya untuk wanita hamil sehingga ginjal tidak rosak.

5. Menghambat Peredaran Darah

Kekurangan minum juga boleh menyebabkan peredaran darah di dalam badan ibu hamil tidak lancar. Kerana sel-sel tubuh, termasuk peredaran darah, memerlukan air untuk berfungsi dengan baik. Apabila wanita hamil tidak minum air secukupnya, tubuh akan "menyedut" air dari komponen lain dalam badan, iaitu dari darah. Kandungan air dalam darah yang disedut untuk keperluan tubuh akan menjadikan darah menjadi pekat dari masa ke masa, sehingga peredarannya ke seluruh tubuh tidak lancar, termasuk aliran darah ke janin. Kesannya, pertumbuhan janin akan terbantut dan ibu berisiko melahirkan lebih awal.

Begitu banyak faedah air untuk wanita hamil. Jadi, selalu memenuhi keperluan cecair badan semasa mengandung dengan minum banyak air. Sekiranya ibu sakit atau mengalami masalah semasa mengandung, gunakan saja aplikasi tersebut . Wanita hamil boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • 6 Khasiat Air Kelapa untuk Wanita Hamil
  • 4 Perkara Penting Yang Perlu Dilakukan Semasa Kehamilan Trimester Pertama
  • Ini adalah kesan kekurangan dan lebihan cecair ketuban untuk bayi