Kesihatan

Rawatan Kanser Usus Secara Tahap

"Ada banyak pilihan rawatan yang boleh diambil oleh doktor untuk merawat barah usus. Secara amnya, langkah rawatan yang diambil adalah berdasarkan tahap atau keparahan barah. Ada yang hanya memerlukan pembedahan, ada yang memerlukan terapi lebih lanjut. "

Jakarta - Seperti namanya, barah usus besar terjadi ketika sel barah menyerang usus besar atau usus besar. Rawatan barah usus besar berdasarkan tahap barah. Walau bagaimanapun, doktor juga dapat mempertimbangkan faktor lain yang tidak kurang pentingnya.

Seseorang yang menghidap barah usus besar yang tidak merebak ke tempat yang jauh biasanya menjalani pembedahan sebagai rawatan utama atau pertama. Sebagai tambahan, kemoterapi boleh digunakan setelah pembedahan (disebut rawatan adjuvant), selama kira-kira 6 bulan.

Baca juga: Menghidap Kanser Kolon, Inilah Gejalanya

Memahami Rawatan Kanser Kolon

Seperti yang disebutkan sebelumnya, rawatan barah usus biasanya bergantung pada tahap atau keparahan barah. Rawatan berikut boleh dilakukan berdasarkan tahap barah:

1. Tahap 0

Kerana barah kolon tahap 0 belum tumbuh di luar lapisan dalam usus besar, pembedahan untuk membuang barah selalunya merupakan satu-satunya rawatan yang diperlukan.

Dalam kebanyakan kes, ini dapat dilakukan dengan membuang polip atau membuang kawasan barah melalui kolonoskop (eksisi tempatan). Penyingkiran sebahagian usus besar (kolektomi separa) mungkin diperlukan sekiranya barahnya terlalu besar untuk dikeluarkan melalui pemotongan setempat.

2. Tahap I

Kanser kolon tahap I telah berkembang lebih dalam ke lapisan dinding usus besar, tetapi tidak menyebar di luar dinding usus besar itu sendiri atau ke kelenjar getah bening yang berdekatan.

Sekiranya polip dikeluarkan sepenuhnya semasa kolonoskopi, tanpa sel barah di pinggir (margin) bahagian yang dikeluarkan, rawatan lain mungkin tidak diperlukan. Sekiranya barah di polip bermutu tinggi, atau terdapat sel barah di pinggir polip, pembedahan lebih lanjut mungkin disarankan.

Orang yang menghidap barah usus juga mungkin disarankan untuk menjalani lebih banyak pembedahan jika polip tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya atau jika harus dikeluarkan di beberapa bahagian, sehingga sukar untuk melihat apakah sel-sel barah berada di pinggirnya.

Bagi barah yang tidak berada dalam polip, pembedahan kolektomi separa untuk membuang bahagian usus besar yang terkena dan kelenjar getah bening berdekatan adalah rawatan biasa. Biasanya tidak memerlukan rawatan lebih lanjut.

3. Tahap II

Banyak barah kolon tahap II telah tumbuh melalui dinding usus besar, dan mungkin ke tisu berdekatan, tetapi tidak merebak ke kelenjar getah bening.

Pembedahan untuk membuang bahagian usus besar yang mengandungi barah (kolektomi separa) bersama dengan kelenjar getah bening berdekatan mungkin satu-satunya rawatan yang diperlukan.

Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkan kemoterapi adjuvan (kemoterapi selepas pembedahan) jika kanser mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kembali (berulang).

Baca juga: Kenali 12 Punca Kanser Kolon

4. Tahap III

Kanser usus besar tahap III biasanya merebak ke kelenjar getah bening berdekatan, tetapi tidak merebak ke bahagian badan yang lain. Pembedahan untuk membuang bahagian usus besar dengan barah (kolektomi separa) bersama dengan kelenjar getah bening berdekatan, diikuti dengan kemo adjuvant adalah rawatan standard untuk tahap ini.

Untuk beberapa barah usus besar yang tidak dapat disingkirkan sepenuhnya secara pembedahan, kemoterapi neoadjuvant yang diberikan bersama dengan radiasi (juga disebut chemoradiation) mungkin disyorkan untuk mengecilkan barah sehingga dapat dikeluarkan kemudian melalui pembedahan.

5. Tahap IV

Kanser usus peringkat IV biasanya merebak dari usus besar ke organ dan tisu yang jauh. Kanser kolon paling sering merebak ke hati, tetapi juga boleh merebak ke tempat lain seperti paru-paru, otak, peritoneum (lapisan rongga perut), atau ke kelenjar getah bening yang jauh.

Dalam kebanyakan kes, pembedahan tidak mungkin dilakukan untuk menyembuhkan barah ini. Tetapi, jika hanya terdapat beberapa kawasan kecil penyebaran barah (metastasis) di hati atau paru-paru dan mereka dapat disingkirkan bersama dengan barah usus besar, pembedahan dapat membantu hidup lebih lama.

Kemoterapi biasanya juga diberikan selepas pembedahan. Dalam beberapa kes, infus arteri hepatik dapat digunakan jika barah telah merebak ke hati. Namun, jika barah telah merebak terlalu banyak untuk mencuba menyembuhkannya dengan pembedahan, kemoterapi adalah rawatan utama.

Itulah pelbagai rawatan untuk kanser usus berdasarkan tahapnya. Buat temu janji dengan doktor di hospital melalui aplikasi , untuk membincangkan lebih lanjut mengenai langkah-langkah rawatan yang dapat dilakukan, kerana setiap pesakit mungkin memerlukan rawatan yang berbeza.

Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Kanser Kolon, mengikut Tahap.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apakah Rawatan Kanser Kolorektal mengikut Tahap?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found