Kesihatan

6 Makanan yang Baik untuk Menyokong Kehamilan

Jakarta - Walaupun mereka benar-benar mahu, tidak semua pasangan dapat dikurniakan bayi. Salah satu cara yang sering dicuba adalah melalui program kehamilan. Bukan hanya untuk wanita, lelaki juga perlu menjalani program ini, kerana kejayaan kehamilan juga bergantung pada kesuburan dan kualiti sperma.

Sebenarnya, apa yang diperlukan untuk menyokong kejayaan program kehamilan yang dirancang? Makanan yang dimakan setiap hari juga mempengaruhi kejayaan program melahirkan bayi ini. Lalu, jenis makanan apa yang menyokong program kehamilan yang harus dimakan? Berikut adalah beberapa daripadanya;

  • Yogurt

Susu yang tinggi kalsiumnya baik untuk menyokong kejayaan promil yang anda dan pasangan anda lalui. Untuk hasil maksimum, anda boleh mula menambahkan yogurt ke dalam diet harian anda. Berbanding dengan susu, yogurt mempunyai kandungan kalsium yang lebih tinggi. Yogurt juga tinggi probiotik dan vitamin D, yang membantu matang folikel ovari, menguatkan tulang dan imuniti.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Program Mengandung Ultrasound

  • Alpukat

Alpukat kaya dengan nutrien yang penting untuk menyokong kehamilan, seperti vitamin K, kalium, dan asid folik. Bukan hanya itu, buah ini juga kaya dengan asid lemak tak jenuh tunggal yang membantu anda mendapatkan berat badan yang ideal, jadi bagus untuk dimasukkan ke dalam menu diet harian. Sebilangan besar buah-buahan dan sayur-sayuran organik, alpukat adalah salah satu yang terbaik dan paling selamat. Ini kerana kulit alpukat yang tebal menyukarkan racun perosak untuk menembusi dan mencemarkan daging.

  • Salmon

Makanan yang menyokong program kehamilan seterusnya adalah salmon. Kandungan DHA dan asid lemak omega-3 dalam salmon membantu menyokong perkembangan deria penglihatan dan meningkatkan prestasi otak janin. Salmon baik untuk wanita gemuk yang cenderung kekurangan DHA dalam badan. Namun, perhatikan pengambilan anda kerana salmon masih mengandungi kadar merkuri yang tinggi.

Baca juga: Petua Sukan untuk Mengandung dengan Cepat

  • Telur

Telur adalah makanan yang paling kerap dimakan dan paling senang dijumpai. Sebenarnya, makanan yang satu ini sering melengkapkan hampir setiap hidangan. Telur mempunyai pelbagai nutrien penting yang diperlukan tubuh jika anda merancang promil, seperti asam amino, vitamin, protein, dan mineral yang membantu meningkatkan kualiti folikel. Asid folik juga terdapat dalam makanan yang satu ini.

  • Sayur-sayuran

Mustard, brokoli, bayam, dan pelbagai sayuran hijau lain kaya dengan zat besi, folat, dan kalsium. Pengambilan sayur-sayuran hijau secara berkala tidak hanya menyihatkan tubuh, tetapi juga membantu memperbaiki kitaran haid dan mengurangkan kesan negatif gejala PMS yang biasanya membuat hampir semua wanita tidak selesa.

Baca juga: Posisi terbaik setelah melakukan hubungan seks untuk hamil dengan cepat

  • Beri

Buah-buahan yang tergolong dalam kumpulan beri, seperti beri hitam, merah, atau strawberi mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi serta anti-radang. Kedua nutrien ini baik untuk meningkatkan kesuburan untuk anda dan pasangan. Bukan hanya itu, kandungan vitamin C juga tinggi dan baik untuk meningkatkan daya tahan tubuh sehingga tidak mudah terkena penyakit.

Itulah beberapa jenis makanan yang menyokong program kehamilan yang boleh anda masukkan dalam menu diet harian anda. Sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan kehamilan, anda boleh segera memeriksa keadaan kesihatan anda. Membuat janji temu dengan doktor pilihan anda sekarang lebih mudah, kerana anda boleh melakukannya di hospital mengikut tempat tinggal atau keinginan anda di sini. Atau, anda juga boleh bertanya secara langsung dengan muat turun permohonan pada telefon anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found