Kesihatan

Cara Mengatasi Jangkitan Kulit yang Berlaku pada Bayi

, Jakarta - Kulit bayi cenderung nipis dan sangat sensitif. Itulah sebabnya, bayi sangat terdedah kepada masalah kulit dan ini adalah keadaan yang agak biasa. Jangkitan kulit yang dialami oleh bayi boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, malah boleh berlaku di dalam atau di sekitar mulut. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari faktor genetik, bakteria, virus, atau jamur.

Gejala jangkitan kulit yang dialami oleh bayi juga boleh berbeza-beza, bergantung pada faktor apa yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, jangkitan kulit pada bayi biasanya menyebabkan gejala seperti kemerahan kulit, ruam, radang kulit, lepuh, dan demam.

Baca juga: 5 Punca Jangkitan Kulit Berlaku pada Bayi

Jenis Jangkitan Kulit dan Rawatannya

Sebelum anda mengetahui bagaimana menangani jangkitan kulit pada bayi, anda perlu mengetahui jenis jangkitan kulit yang cenderung menyerang si kecil dan penyebabnya. Terdapat banyak jenis jangkitan kulit yang boleh mempengaruhi bayi, seperti:

1. Jangkitan Kulit Bakteria

Selulitis, impetigo dan paronychia adalah contoh jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria. Berikut adalah perbezaan antara ketiga-tiganya:

  • Selulitis. Penyakit ini berlaku apabila bakteria menjangkiti permukaan kulit dan tisu di bawahnya. Jangkitan boleh berlaku di mana sahaja di badan dan sering disebabkan oleh luka atau calar.
  • Impetigo. Impetigo dicirikan oleh kemunculan lepuh atau kerak pada wajah, leher, tangan, dan bahagian lampin bayi.
  • paronychia. Paronychia adalah jangkitan bakteria yang menyerang kulit di sekitar kuku.

Anak kecil yang mengalami jangkitan kulit akibat bakteria biasanya mudah dirawat dengan antibiotik dalam bentuk topikal atau oral (diambil).

2. Jangkitan Kulit Kulat

Terdapat beberapa jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat. Walau bagaimanapun, jangkitan yang paling biasa pada kanak-kanak adalah jangkitan tinea. Jangkitan ini disebabkan oleh dermatofit yang hidup di tisu kulit mati, seperti kuku, rambut, dan kulit kepala. Tinea tumbuh di persekitaran yang hangat dan lembap, jadi sering terjadi ketika anak-anak berpeluh atau tinggal dalam keadaan basah untuk jangka masa yang panjang. Jangkitan Tinea merangkumi:

  • Kaki atlet yang mempengaruhi tapak kaki, kulit antara jari kaki dan kuku kaki.
  • Jangkitan kulat di pangkal paha dan paha atas.
  • Kurap boleh menjangkiti kulit di mana-mana bahagian badan, seperti kuku dan kulit kepala. Ruam kurap biasanya berbentuk bulat.

Baca juga: Adakah benar bahawa kulit kering lebih mudah dijangkiti?

Selain jangkitan tinea, anak-anak juga rentan terhadap sariawan yang disebabkan oleh jamur candida. Multiforme eritema ruam boleh disebabkan oleh kulat, bakteria, atau virus. Walaupun jangkitan yis yang paling biasa dialami oleh bayi adalah ruam lampin. Ruam lampin dicirikan oleh penampilan lebam merah pada punggung dan kemaluan kanak-kanak yang memakai lampin. Dalam kes jangkitan kulit yang disebabkan oleh kulat, rawatannya sering merupakan ubat antijamur yang digunakan terus ke kawasan yang terkena.

3. Jangkitan Kulit Kerana Virus

Jika dibandingkan dengan jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria dan kulat, jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus pada umumnya lebih serius dan lebih sukar untuk diubati. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis jangkitan virus yang mudah dirawat. Berikut adalah beberapa jenis jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus:

  • Herpes. Ini adalah virus yang menyebabkan luka di mulut, hidung dan muka.
  • Molluscum contagiosum. Ia adalah jangkitan kulit yang menghasilkan ketuat dan sangat berjangkit. Walau bagaimanapun, jangkitan ini biasanya hilang dengan sendirinya.
  • ketuat. Ketuat adalah benjolan kecil dan kasar yang disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV).

Kanak-kanak dengan jangkitan kulit virus perlu dirawat dengan ubat antivirus dan kemudian mendapatkan vaksin antivirus.

Baca juga: Pendedahan kepada sinaran UV dari sinar matahari boleh mencetuskan jangkitan kulit

Sebilangan besar jangkitan kulit bertindak balas dengan baik terhadap ubat-ubatan dan hilang dalam beberapa minggu. Walaupun begitu, pastikan anda berbincang dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum memberi ubat untuk merawat jangkitan kulit si kecil. Sekiranya anda ingin bertanya ini, jangan repot-repot pergi ke hospital, melalui aplikasi ibu boleh menghubungi pakar dermatologi pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Riley. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Kulit.
Kebangsaan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kulit Biasa Pediatrik.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found