Kesihatan

Tahap Tahap Hemoglobin dalam Anemia yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Hemoglobin adalah protein kaya zat besi yang terdapat dalam sel darah merah. Oksigen yang memasuki paru-paru melekat pada hemoglobin dalam darah yang membawanya ke tisu di dalam badan. Apabila sel darah merah tidak mencukupi atau tidak dapat berfungsi dengan baik, tubuh tidak akan mendapat oksigen yang diperlukannya. Keadaan ini disebut anemia.

Setiap protein hemoglobin dapat membawa sebanyak empat molekul oksigen yang dibawa oleh sel darah merah untuk dibawa ke seluruh bahagian tubuh. Sebabnya, setiap bilion sel dalam badan memerlukan oksigen untuk memperbaiki dan menjana semula diri mereka. Bukan hanya itu, hemoglobin juga berperanan membantu sel darah merah menjadi berbentuk cakera. Bentuk ini akan memudahkan sel darah merah bergerak melalui saluran darah.

Kemudian, bagaimana menguji tahap hemoglobin dalam darah? Tahap hemoglobin dapat diketahui melalui ujian darah. Biasanya, hemoglobin atau sering disebut sebagai Hb dinyatakan dalam gram per desiliter darah. Tahap hemoglobin yang rendah dalam darah secara langsung berkaitan dengan tahap oksigen yang sama rendahnya. Lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Ini adalah gejala biasa yang berlaku ketika anda mengalami anemia

Tahap Hemoglobin Tinggi

Tahap hemoglobin yang tinggi boleh menyebabkan masalah darah yang agak jarang berlaku, iaitu polisitemia. Keadaan ini menyebabkan sel darah merah terbentuk berlebihan sehingga darah menjadi lebih tebal daripada biasa. Akibatnya, akan rentan terhadap gumpalan darah, serangan jantung, dan stroke. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, masalah ini menjadi sangat serius dan berterusan seumur hidup.

Bukan hanya itu, tahap hemoglobin yang tinggi juga dapat terjadi akibat dehidrasi, tabiat merokok yang buruk, hidup di tempat tinggi, dan boleh dikaitkan dengan keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit jantung atau paru-paru.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Anemia Mengikut Jenis

Tahap Hemoglobin Rendah

Sementara itu, tahap hemoglobin yang rendah menunjukkan bahawa seseorang mengalami anemia. Masalah kesihatan ini terbahagi kepada beberapa jenis, iaitu:

  • Anemia kekurangan zat besi adalah jenis yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila seseorang tidak mempunyai cukup zat besi di dalam badannya dan juga tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang diperlukan. Anemia sering disebabkan oleh kehilangan darah, tetapi juga disebabkan oleh penyerapan zat besi yang lemah.
  • Anemia yang berlaku semasa kehamilan mirip dengan anemia kekurangan zat besi. Kehamilan dan melahirkan anak memerlukan zat besi dalam jumlah yang banyak, dan anemia berlaku kerana keperluan zat besi yang tidak mencukupi.
  • Anemia kekurangan vitamin berlaku kerana tahap nutrien yang rendah, seperti vitamin B12 atau asid folik dalam makanan.
  • Anemia aplastik berlaku apabila sel stem pembentuk darah di sumsum tulang diserang oleh sistem kekebalan tubuh, mengakibatkan sel darah merah lebih sedikit.
  • Anemia hemolitik boleh disebabkan oleh keadaan lain atau boleh turun-temurun. Ia berlaku apabila sel darah merah dipecah dalam aliran darah atau limfa.
  • Anemia sel sickle adalah keadaan yang diwarisi yang berlaku apabila hemoglobin protein tidak normal. Ini bermaksud bahawa sel darah merah akan berbentuk sabit dan kaku, yang akan menghalangnya daripada mengalir melalui saluran darah kecil.

Baca juga: Sekiranya anda menghidap anemia, adakah ia dapat disembuhkan?

Anemia juga boleh berlaku kerana keadaan lain, seperti penyakit buah pinggang dan kemoterapi untuk barah yang boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk membuat sel darah merah. Sementara itu, bayi yang baru lahir mengalami anemia sementara ketika berusia 6-8 minggu, ia juga mungkin disebabkan oleh kerosakan sel yang terlalu cepat yang menunjukkan gejala penyakit kuning.

Anemia perlu dirawat dengan segera. Oleh itu, jika anda mengalami simptom yang serupa dengan anemia, seperti wajah pucat dan sering lemah, segera buka aplikasi dan meminta rawatan doktor secara langsung.Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang perlu diketahui mengenai tahap hemoglobin?