Kesihatan

Bagaimana Suntikan Kawalan Kelahiran Berfungsi untuk Lelaki?

"Berbanding dengan kaedah kontraseptif lain untuk lelaki, seperti vasektomi dan kondom, suntikan kawalan kelahiran mungkin masih terdengar asing di telinga. Tidak menghairankan bahawa kaedah yang satu ini lebih kerap dilakukan pada wanita. Maka, adakah prosedur ini selamat dan berkesan untuk mencegah kehamilan, adalah persoalan seterusnya yang sering timbul. "

Jakarta - Sebilangan besar lelaki mungkin lebih suka ejakulasi di luar faraj atau menggunakan kondom semasa hubungan seks untuk mencegah kehamilan. Inilah sebabnya mengapa suntikan kawalan kelahiran terdengar tidak biasa di telinga seperti ketika prosedur ini dilakukan pada wanita. Sebenarnya, bagaimana keberkesanan kaedah ini? Kemudian, adakah prosedur ini selamat dilakukan?

Ternyata, berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal, diuji keselamatan dan keberkesanan pil perancang untuk lelaki sebagai kaedah lain untuk mencegah kehamilan. Akibatnya, prosedur ini dapat dikatakan cukup efektif dalam mencegah kehamilan dengan menahan jumlah pengeluaran sperma satu juta untuk setiap mililiter atau bahkan kurang.

Suntikan diberikan 8 minggu sekali. Ini bermaksud, keberkesanan prosedur mencapai 96 peratus jika diberikan secara berterusan atau berterusan. Kini, suntikan kontraseptif lelaki telah dipatenkan dengan nama tersebut Panduan Penyakit Sperma yang Boleh Dibalikkan atau RIUG. Pakar percaya bahawa kontraseptif suntikan untuk lelaki cukup berkesan untuk mencegah kehamilan.

Baca juga: 4 Jenis Kontraseptif Lelaki

Kaedah kontrasepsi ini tidak mengandungi hormon, dapat dihentikan, dan berfungsi dengan berkesan sehingga 10 tahun penggunaan. RISUG sendiri telah memperoleh hak paten di tiga negara, iaitu Amerika, China, dan India. Sementara itu, Amerika juga sedang bersiap untuk melancarkan kaedah kontraseptif suntikan untuk lelaki dengan nama Vasalgel. Kaedah ini hampir sama dengan vasektomi, hanya kaedahnya yang tidak kekal.

Jadi, selain kondom atau vasektomi, anda juga boleh menggunakan suntikan kawalan kelahiran jika anda ingin melambatkan kehamilan. Walau bagaimanapun, ada baiknya anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakannya. Tanpa perlu keluar dari rumah, anda masih boleh bertanya dengan doktor pada bila-bila masa menggunakan aplikasi tersebut . Kaedahnya tidak sukar, anda hanya perlukan muat turun permohonan di telefon anda, dan anda boleh dengan serta-merta berbual dengan doktor.

Bagaimanakah ia berfungsi?

Memang benar, suntikan kontraseptif untuk lelaki belum dikeluarkan secara rasmi di Indonesia. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mengetahui terlebih dahulu bagaimana kaedah kontrasepsi ini berfungsi. Oleh itu, apabila tiba giliran Indonesia untuk mencubanya, anda sudah mengetahui prosedurnya.

Baca juga: Penggunaan Kontraseptif Meningkatkan Risiko Gejala Menorrhagia

Pertama, sebelum anda mendapat suntikan kawalan kelahiran, doktor akan memberi anda anestetik tempatan terlebih dahulu. Seterusnya, doktor akan menggunakan gel polimer dan menyuntikkannya ke dalam vas deferens yang berfungsi membawa sperma dari testis ke Mr. P. Kemudian, gel polimer akan mempengaruhi gel yang melekat pada dinding di bahagian dalam saluran vas deferens.

Kemudian, gel polimer akan memusnahkan sperma yang mengalir melalui vas deferens, terutama di kepala dan ekor. Sebenarnya, anda tidak perlu risau sekiranya anda ingin menggunakan kaedah kontraseptif ini. Sebabnya, penggunaannya dapat dihentikan sekiranya anda menginginkannya.

Untuk menghentikan kesan suntikan kontraseptif ini untuk lelaki, anda hanya perlu mendapatkan suntikan yang berasal dari campuran air dengan serbuk penaik. Campuran ini kemudiannya akan melarutkan gel polimer dan membawanya keluar dari saluran vas deferens. Bukan hanya itu, prosedur ini tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius dan berbahaya bagi lelaki.

Baca juga: Bolehkah Vasektomi Mempengaruhi Prestasi Seks Lelaki?

Namun, jika anda masih merasa tidak yakin, anda boleh memilih kaedah kontraseptif lain, iaitu menggunakan kondom, ejakulasi di luar faraj, atau vasektomi. Sentiasa tanya doktor, okey!

Rujukan:
Hermann M. Behre, et al. 2016. Diakses pada tahun 2021. Keberkesanan dan Keselamatan Kombinasi Kontraseptif Hormonal untuk Suntikan untuk Lelaki. Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal 101 (12): 4779-4788.
Radhey Shyam Sharma, et al. 2019. Diakses pada tahun 2021. Keselamatan & keberkesanan alat kontraseptif lelaki intravaskular, satu kali suntikan & bukan hormon (RISUG): Pengalaman klinikal. Indian Journal of Medical Research 150 (1): 81-86.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tembakan, Tembakan, Tembakan: Kaedah Kawalan Kelahiran Baru untuk Lelaki?