Kesihatan

Petua untuk Hubungan intim untuk Orang dengan Endometriosis

, Jakarta - Bagi wanita yang mengalami endometriosis, mereka mungkin merasa sakit ketika melakukan persetubuhan. Ini berlaku kerana keradangan kronik yang disebabkan oleh keadaan endometriosis, menyebabkan kesakitan yang luar biasa semasa persetubuhan.

Endometriosis berlaku apabila tisu yang biasanya melapisi rahim mula tumbuh di luarnya. Gejala boleh merangkumi pendarahan haid yang berat, haid yang menyakitkan, dan kadang-kadang termasuk keluhan kesakitan semasa hubungan seksual.

Kesakitan yang timbul dari penembusan dan pergerakan lain semasa hubungan seksual dapat menarik dan meregangkan tisu endometrium. Bagi sesetengah wanita, persetubuhan boleh membuat sakit perut bawah menjadi lebih teruk. Namun, anda tidak perlu terlalu risau. Walaupun anda mempunyai endometriosis, ia tidak boleh menghalang anda melakukan hubungan seks dengan orang yang anda sayangi. Petua berikut mempunyai hubungan seks yang boleh menjadi rujukan anda:

Baca juga : Waspadalah terhadap 4 Kekejangan Menstruasi & Tanda Endometriosis

  1. Pilih Kedudukan yang Betul

Kerana tisu endometrium tumbuh ke banyak bahagian sistem pembiakan wanita, kedudukan hubungan seksual tidak boleh dipilih secara sewenang-wenangnya. Sekiranya anda memilih kedudukan yang salah, ada kemungkinan gangguan dan kesakitan pada organ dalaman wanita.

Sebelum melakukan hubungan seks, cuba sampaikan keadaan anda dengan pasangan anda. Cubalah beberapa posisi yang mengurangkan kesakitan seperti sudu atau posisi berbaring, posisi tatap muka, dan ubah suai pada gaya anjing . Adakah percubaan dan kesilapan untuk mengetahui kedudukan mana yang sesuai dengan keadaan anda.

  1. Cari Alternatif Lain

Setakat ini, melakukan hubungan seks selalu dikenali dengan aktiviti penembusan. Sebenarnya, ruang lingkup hubungan intim sangat luas. Anda boleh mencuba jenis seks lain yang masih menarik dan tidak menyakitkan. Anda boleh melakukan hubungan oral dengan pasangan anda secara bergantian atau mengambil posisi 69. Selain itu, anda juga boleh menggunakan alat bantu yang memberikan rangsangan, baik untuk wanita dan lelaki. Cuba berkhayal untuk alternatif daripada hubungan tradisional.

  1. Melakukan hubungan seks pada masa yang tepat

Wanita yang mengalami endometriosis biasanya akan mengalami endometrium yang membesar sebelum haid. Pembesaran ini menyebabkan banyak darah ditumpahkan semasa haid dan rasa sakit yang dirasakan juga semakin teruk. Supaya hubungan seksual tidak menimbulkan rasa sakit pada wanita, melakukan hubungan seks beberapa minggu selepas haid atau sebelum akhir tempoh subur. Endometriosis biasanya tidak akan membesar, sehingga rasa sakit tidak dirasakan terlalu banyak.

Baca juga : Ketahui 6 Fakta Mengenai Endometriosis

  1. Gunakan Pelincir Banyak

Wanita yang mengalami endometriosis biasanya mengalami kekeringan pada organ wanita. Kekeringan ini menyebabkan geseran berlaku dengan kuat, sehingga wanita mengalami gangguan pada rongga Miss V mereka. Agar hubungan intim yang dilakukan tidak mengalami gangguan, lebih baik pasangan menggunakan pelincir. Penggunaan pelincir dilakukan untuk membantu menghilangkan rasa sakit yang dialami. Selain itu, pelincir juga memberikan sensasi keseronokan yang lebih tinggi, jadi kemungkinan wanita mengalami orgasme cukup tinggi.

  1. Lakukan dengan perlahan

Kerana keadaan endometriosis kadang-kadang tidak dapat diramalkan dan pertumbuhan tisu di rahim tidak menentu, lakukan hubungan seks dengan perlahan agar lebih selamat. Penembusan yang dilakukan secara perlahan akan menjadikan wanita lebih gemar melakukan aktiviti tidur dari awal hingga akhir. Penembusan yang kuat mungkin berlaku, tetapi jangan lakukannya secara berterusan. Rasa sakit akan membuat hubungan seksual terhambat dan kemungkinan pendarahan semakin besar.

Baca juga : Perlu Tahu Endometriosis Boleh Menyebabkan Gangguan Kesuburan

Itulah beberapa petua yang boleh anda lakukan agar tidak menyakitkan untuk melakukan hubungan seks semasa mengalami endometriosis. Sekiranya anda ingin mengetahui banyak tentang endometriosis atau petua untuk melakukan hubungan seks yang betul, anda harus membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang!