Kesihatan

Adakah tekanan darah tinggi adalah gangguan berbahaya?

, Jakarta - Tebak berapa orang dengan tekanan darah tinggi atau darah tinggi di dunia? Bagi anda yang menjawab dalam jumlah berjuta-juta atau ratusan juta, masih belum betul. Menurut data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), orang dengan hipertensi di dunia mencapai 1,13 bilion orang. Itu banyak, bukan?

Menurut pakar WHO, hipertensi adalah salah satu penyebab utama kematian pramatang di seluruh dunia. Penyakit ini dapat membunuh penghidapnya secara senyap. Sebabnya, orang dengan tekanan darah tinggi sering tidak bergejala, gejala hanya muncul setelah hipertensi bertambah buruk dan boleh mengancam nyawa.

Baiklah, bercakap mengenai tekanan darah tinggi juga berkait rapat dengan tekanan darah tinggi. Kemudian, adakah prehipertensi juga merupakan penyakit berbahaya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah jenis hipertensi

Pra-tekanan darah tinggi boleh berkembang

Prehypertension tidak sama dengan tekanan darah tinggi. Semasa anda memeriksa tekanan darah anda di pusat kesihatan, doktor anda mungkin mengatakan bahawa tekanan darah anda berada di atas normal, tetapi anda tidak mengalami hipertensi. Nah, keadaan ini disebut prehipertensi.

Dengan kata lain, prehipertensi adalah keadaan kesihatan apabila tekanan darah seseorang meningkat, tetapi tidak cukup tinggi untuk dikategorikan sebagai hipertensi.

Lalu, berapakah angka tekanan darah yang dapat menunjukkan seseorang mempunyai tekanan darah tinggi? Nah, inilah penjelasan menurut Sekolah Perubatan Harvard.

  • Biasa. Sistolik di bawah 120 dan diastolik di bawah 80.
  • Tekanan darah tinggi. Sistolik 120-139 dan diastolik 80-89.
  • Hipertensi tahap 1. Sistolik 140-159 dan diastolik 90-99.
  • Hipertensi tahap 2. sistolik di atas 160 dan diastolik di atas 100.

Adakah tekanan darah tinggi juga merupakan penyakit berbahaya? Walaupun belum memasuki tahap hipertensi, prehipertensi tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya ialah prehipertensi yang tidak dirawat boleh berkembang menjadi hipertensi atau tekanan darah tinggi.

Nah, anda sudah tahu apa kesan yang boleh berlaku pada tubuh ketika anda menghidap darah tinggi? Masalah kesihatan yang satu ini boleh mencetuskan penyakit jantung, strok , aneurisma otak, kegagalan jantung, serangan jantung, hingga penyakit buah pinggang. Itu menakutkan, bukan?

Baca juga: Elakkan Makanan Ini Semasa Mengandung Hipertensi

Cara Mengatasi Tekanan Darah

Cara mengatasi tekanan darah tinggi sebenarnya tidak sukar, tetapi memerlukan niat dan disiplin yang kuat untuk melakukannya. Cara mengatasi tekanan darah tinggi sebenarnya tidak semestinya melalui ubat-ubatan, tetapi gaya hidup sihat berubah.

Menurut pakar di Sekolah Perubatan Harvard, Cara merawat hipertensi boleh dilakukan melalui:

  • Diet. Terutama diet Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi (DASH). Diet ini melibatkan pengurangan natrium diet kepada 2.300 mg sehari atau kurang.
  • Bersenam secara berkala.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal.
  • Pengambilan alkohol secara sederhana.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Rawatan. Kajian tahun 2006 melaporkan bahawa rawatan selama dua tahun dengan candesartan blocker reseptor angiotensin (Atacand), dapat mengurangkan kemungkinan prehipertensi berkembang menjadi hipertensi.

Baca juga: 4 Pemeriksaan Perubatan untuk Diagnosis Hipertensi Sekunder

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesannya dan bagaimana menangani tekanan darah tinggi? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?Rujukan:
WHO. Diakses pada Januari 2020. Hipertensi - Fakta utama.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Prehypertension: Adakah Anda Berisiko?
Jurnal Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Pengurusan Prehypertension
Sekolah Perubatan Harvard. Diperoleh pada tahun 2021. Prehypertension: Adakah ia benar-benar penting?
Yayasan Buah Pinggang Nasional. Diperoleh pada tahun 2021. Prehypertension: Sedikit Terlalu Tekanan, Banyak Masalah
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found