Kesihatan

Inilah perkara-perkara yang boleh menyebabkan sakit kaki

“Mengalami sakit kaki tentunya adalah keadaan yang tidak menyenangkan. Secara amnya, gerakan berulang adalah yang menyebabkan sakit kaki. Walau bagaimanapun, sakit kaki juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, seperti vena varikos, kecederaan tulang, hingga kalsifikasi pada sendi. "

, Jakarta - Tidak boleh mengabaikan keadaan kesakitan pada kaki. Anggota badan sendiri mempunyai fungsi yang sangat penting dalam kehidupan seharian, iaitu untuk menyokong seluruh tubuh. Dengan cara itu, anda perlu menjaga fungsi kaki agar berada dalam keadaan optimum.

Baca juga: Hati-hati, Keadaan Ini Boleh Menyebabkan Sakit Tumit

Sakit kaki adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami sakit kaki. Bukan hanya itu, sakit kaki juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan di badan. Untuk itu, mari kita ketahui perkara apa yang boleh menyebabkan sakit kaki.

Punca Sakit Kaki

Sakit kaki akan menyebabkan rasa tidak selesa kepada penghidapnya. Selain kesakitan, keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti ketidakselesaan di kawasan kaki, kesukaran bergerak, sakit yang semakin teruk apabila ditekan atau disentuh, kekakuan, kelemahan, kekejangan, dan bengkak di kawasan tertentu.

Secara amnya, sakit kaki berlaku disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti berlakunya gerakan mencangkung atau melutut berulang kali, tidak mengubah kedudukan badan dalam jangka masa yang lama. Contohnya, apabila anda berdiri selama beberapa jam tanpa rehat. Perkara terakhir adalah aktiviti melompat yang dilakukan dari jarak yang cukup tinggi.

Ini adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit kaki. Namun, bukan hanya itu, sakit kaki juga boleh berlaku kerana beberapa penyakit. Penyakit berikut boleh menyebabkan sakit kaki:

  1. Osteoartritis

Osteoartritis atau kalsifikasi sendi adalah keadaan penurunan fungsi dan kesihatan yang boleh mempengaruhi sendi badan, seperti lutut, pinggul, dan tulang belakang.

Biasanya, sakit di kaki dapat dirasakan kerana kalsifikasi sendi di lutut. Selain sakit kaki, keadaan ini juga akan disertai dengan gejala lain, seperti penampilan kesakitan di lutut ketika digerakkan.

Baca juga: Sakit Tumit Selepas Bersenam, Inilah Cara Mengatasinya

  1. Artritis Lutut

Artritis lutut atau bursitis lutut adalah keradangan pada kantung berisi cecair kecil yang terletak berdekatan dengan sendi. Bukan hanya sakit kaki, keadaan ini juga boleh mencetuskan sakit di lutut, terutama ketika berada di bawah tekanan.

  1. Air mata di Meniskus

Meniskus adalah tulang rawan di lutut. Apabila anda melakukan aktiviti yang berat dan berulang-ulang, aktiviti ini sebenarnya cenderung menyebabkan meniskus yang koyak atau cedera. Keadaan ini juga dikenali sebagai air mata meniskus.

Selain kesakitan, air mata meniskus Ia juga boleh dicirikan oleh bengkak di kawasan lutut. Untuk itu, sentiasa berhati-hati ketika melakukan pelbagai aktiviti yang cukup berat.

  1. Kecederaan Tulang

Kecederaan tulang adalah salah satu perkara yang boleh menyebabkan sakit kaki. Kesakitan juga akan dialami sepanjang tulang kering. Keadaan ini biasanya lebih biasa pada orang yang sering melakukan latihan ketenteraan dan juga pelari jarak jauh.

  1. Urat varikos

Vena varikos adalah salah satu keadaan yang boleh menyebabkan sakit kaki. Selain sakit kaki, urat varikos juga boleh menyebabkan kaki berat, bengkak di kawasan kaki, dan kekejangan otot kaki.

Ini adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sakit kaki. Sebilangan besar sakit kaki disebabkan oleh penggunaan bahagian kaki yang berlebihan, jadi untuk mengelakkan keadaan ini, anda harus mengelakkan penggunaan kaki yang berlebihan.

Baca juga: Penghidap obesiti terdedah kepada sakit tumit, betul-betul?

Juga, jangan lupa untuk berehat secara berkala apabila anda mengalami sakit kaki. Namun, jika keadaan ini bertambah buruk dan menyukarkan anda menjalankan aktiviti harian, tidak ada salahnya menggunakannya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai keadaan yang anda alami. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:

Eksekutif Kesihatan dan Keselamatan. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Ketinggian Bawah.

Kesihatan dan Keselamatan Eksekutif Ireland Utara. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Ketinggian Bawah.