Kesihatan

Apa Yang Perlu Dilakukan Ibu Semasa Mengandung Anak Kedua

, Jakarta - Kehamilan kedua biasanya menjadi lebih mudah untuk hidup, kerana ibu sudah tahu apa yang akan berlaku dan bagaimana menanganinya. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan kehamilan kedua.

Ibu masih terdorong untuk meneruskan tabiat baik yang dilakukan ibu pada kehamilan pertamanya. Belajar dari pengalaman mengandung anak pertama mereka, ibu diharapkan dapat menjaga kehamilan kedua ini dengan lebih baik.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh ibu semasa kehamilan kedua ini, iaitu:

Baca juga: Menghadapi kehamilan kedua, ini adalah perbezaan dari yang pertama

  1. Cari Doktor Terbaik

Pada kehamilan pertama dan kedua, mencari pakar perbidanan atau bidan yang dipercayai yang berpengalaman dan dapat memahami keadaan ibu adalah perkara yang paling penting.

Sekiranya ibu merasakan bahawa doktor kandungan atau bidan yang menangani kehamilan pertama adalah yang terbaik, maka ibu boleh terus membincangkan kehamilan kedua ini dengannya.

Walau bagaimanapun, jika ibu merasakan bahawa dia tidak sesuai dengan pakar obstetrik sebelumnya, maka carilah doktor terbaik lain untuk menemani ibu semasa kehamilan kedua ini.

Ibu boleh meminta cadangan doktor yang baik dengan meminta rakan ibu, doktor keluarga, jururawat, atau pakar pediatrik.

  1. Latihan Kegel yang Lebih Rajin

Sebilangan besar wanita hamil mengalami otot pelvis bawah yang longgar dan berkurang kekuatannya. Terutama jika perut semakin besar dengan meningkatnya usia kehamilan. Otot pelvis yang lemah boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah perut dan mudah membuang air kecil ketika batuk, ketawa, atau bersin.

Nah, jika pada kehamilan pertama, ibu sering malas untuk melakukan latihan Kegel, cubalah melakukan latihan Kegel dengan lebih kerap pada kehamilan kedua ini. Rajin melakukan latihan Kegel menguatkan otot pelvis bawah, sehingga masalah kehamilan dapat diatasi. Latihan Kegel juga berguna dalam memudahkan proses kelahiran.

  1. Jaga Bahagian Anda

Kehamilan menyebabkan ibu bertambah berat badan. Ramai wanita hamil sukar untuk kembali ke berat badan ideal setelah melahirkan anak pertama mereka. Oleh itu, untuk mengelakkan ibu menjadi gemuk, disarankan agar pada kehamilan kedua ini, ibu mengehadkan bahagian makanan yang dimakan. Perbanyakkan pengambilan makanan sihat dan seimbangkan dengan senaman yang teratur agar berat ibu dapat dijaga.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Preeklampsia dalam Kehamilan boleh berulang

  1. Jangan Lupa Anak Pertama

Kehamilan ibu yang kedua tidak boleh menjadikan abang masa depan diabaikan. Sentiasa luangkan masa untuk menjaga dan bermain dengan anak pertama sebelum anak kedua dilahirkan. Sekiranya ibu telah memasuki trimester ketiga kehamilan dan merasa bosan menjaga anak pertamanya, mintalah suaminya atau pembantu rumah tangga untuk menjaga si kecil.

  1. Siapkan Calon Saudara

Di samping itu, ibu juga perlu menyiapkan anak pertama mereka untuk menyambut ketibaan bayi lelaki itu dan supaya dia dapat menjalankan peranannya sebagai kakak lelaki di kemudian hari. Dipetik dari kesihatan anak-anak, Anak sulung cenderung mengalami pelbagai emosi, dari kegembiraan hingga cemburu dengan saudara masa depan mereka. Oleh itu, ibu mesti mempersiapkan diri untuk menjadi kakak yang baik.

Cara yang dapat anda lakukan adalah dengan memberitahu secara perlahan kehadiran bayi perempuan di perut ibu, mengajak kakak untuk menemani ibu melakukan pemeriksaan kehamilan, dan melibatkannya dalam memilih peralatan untuk kelahiran bayi perempuan tersebut.

  1. Tentukan Jenis Penghantaran

Terdapat sebilangan ibu yang ingin menyamakan jenis kelahiran anak kedua mereka dengan jenis kelahiran ketika melahirkan anak pertama mereka. Ada juga ibu yang melahirkan anak pertama mereka dengan cara yang normal, tetapi keadaannya tidak memungkinkan mereka melahirkan anak kedua ini secara normal juga.

Oleh itu, fikirkan dengan teliti mengenai jenis kelahiran yang anda mahukan untuk anak kedua ini dan berbincang dengan pakar kandungan anda sama ada keadaan anda dapat menyokong jenis kelahiran yang anda mahukan. Anda boleh membincangkannya dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja.

  1. Bersedia untuk Jadual Pekerja Awal

Melancarkan dari ibu bapa, Proses melahirkan anak kedua biasanya lebih mudah dan cepat daripada anak pertama. Jadi, jangan terlalu cemas atau gugup. Ibu telah melahirkan sebelumnya, tubuhnya tahu apa yang harus dilakukan, jadi kelahiran anak kedua biasanya terjadi lebih awal.

Baca juga: Ibu, Ketahui Faktor-Faktor Yang Mencetuskan Plasenta Previa

Jadi, ibu-ibu perlu menyiapkan diri dengan membuat janji temu dengan doktor beberapa hari lebih awal dari hari bersalin untuk mengelakkan kelahiran secara tiba-tiba di tempat yang tidak dijangka.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mempunyai Bayi # 2.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Kelahiran Anak Kedua.
Pertubuhan Tommy. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana kehamilan kedua berbeza dengan yang pertama ?.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found