Kesihatan

Ini adalah 5 gangguan rahim yang menyebabkan kesukaran untuk hamil

Jakarta - Segera memiliki anak setelah berkahwin adalah impian banyak pasangan suami isteri. Walau bagaimanapun, jika salah satu atau kedua pasangan didapati mengalami kemandulan, kehamilan akan menjadi sukar.

Kemandulan tidak bermaksud tidak dapat diubati. Segera periksa keadaan kesihatan pembiakan anda kepada pakar obstetrik untuk memeriksa sama ada terdapat kelainan pada rahim. Berikut adalah beberapa gangguan rahim yang menyebabkan kesukaran untuk hamil yang perlu anda ketahui:

  1. Gangguan Leher, Mulut, dan Rahim

Penyebab pertama kesukaran untuk hamil adalah bahawa terdapat gangguan pada serviks, yang dipicu oleh penyumbatan pada serviks dan lendir yang tidak normal pada serviks, sehingga lendir menjadi terlalu pekat atau cair yang menyebabkan sperma tersumbat dari memasuki rahim. Selain itu, bentuk serviks yang tidak normal dapat mengganggu perjalanan sperma ke rahim.

Untuk mengatasi masalah ini pada serviks, rawatan dapat dilakukan jika berkaitan dengan keadaan lendir yang bertugas menyampaikan sperma ke rahim. Namun, jika masalahnya berkaitan dengan bentuk serviks yang sudah tidak sempurna, pembedahan harus dilakukan agar serviks dapat berfungsi normal sebagai jalur sperma ke rahim.

Baca juga: Mengenal Mioma di rahim dan Bahayanya

  1. Fibroid rahim

Pertumbuhan ini berlaku pada sel-sel abnormal di rahim atau juga dikenali sebagai fibroid rahim , myoma, dan fibromyoma. Fibroid ini biasanya tumbuh di luar dinding rahim atau di dinding otot rahim. Gejala biasa seperti ini sering berlaku pada masa kanak-kanak dan kesakitan teruk semasa haid. Untuk mengetahui apakah ada masalah seperti ini di rahim, maka anda harus memeriksanya dengan menggunakan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) untuk melihat lebih banyak maklumat.

  1. Endometriosis

Penyakit ini berlaku kerana pertumbuhan tisu endometrium di luar endometrium sendiri. Tisu ini biasanya terletak di bahagian paling dalam dari tiga lapisan dinding rahim. Namun, akibat penyakit ini tisu sebenarnya tumbuh di tempat yang tidak sepatutnya. Ramai orang juga menyebutnya sebagai kista endometriosis dan biasanya kista ini tumbuh tepat di ovari wanita. Simptomnya adalah kesakitan yang tidak dapat ditanggung ketika seorang wanita sedang haid. Gangguan sista ini akan menyekat kemasukan sperma ke ovari, menyukarkan wanita hamil. Cara mengatasinya adalah dengan pembedahan.

  1. Penyakit Keradangan Pelvis

Nama lain untuk penyakit ini adalah penyakit radang pelvis. Keadaan ini berlaku ketika wanita mengalami keradangan pada saluran tuba, yang merupakan saluran yang menghubungkan ovari ke rahim. Penyebab keradangan pelvis adalah kerana adanya bakteria yang masuk melalui vagina ke dinding rahim, menyebabkan wanita mengalami kesukaran untuk hamil.

  1. Hidrosalpinx

Penyakit ini merupakan salah satu rintangan kehamilan, kerana terdapat pembengkakan pada tuba falopi yang mengandungi cecair toksik yang dicampur dengan nanah. Penyakit ini berlaku kerana jangkitan kronik tiub fallopio, yang dalam kebanyakan kes disebabkan oleh jangkitan kelamin, seperti gonore yang tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun dan merosakkan saluran tuba. Penyakit ini juga memerlukan waktu yang lama untuk disembuhkan, iaitu sekitar 2 hingga 3 tahun.

Baca juga: 3 Masalah Rahim Yang Sering Dialami oleh Wanita

Nah, itu adalah gangguan rahim yang menyebabkan kesukaran untuk hamil. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kesuburan dan petua untuk hamil dengan cepat, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Panggilan Video / Panggilan Suara dan Berbual untuk menghubungi doktor yang dipercayai yang sentiasa bersedia 24 jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang!