Kesihatan

Bahaya Rambut Tertanam dan 4 Cara Mengatasinya

, Jakarta - Semasa mencukur beberapa kawasan rambut di badan, adakah anda pernah merasakan keadaan ketika rambut benar-benar tumbuh ke dalam atau rambut yang tumbuh ke dalam ? Keadaan ini biasanya berlaku setelah anda mencukur atau setelah menarik rambut. Keadaan ini biasanya menyebabkan keradangan, sakit, dan bintik-bintik kecil di kawasan di sekitar rambut yang dikeluarkan.

Lelaki yang mencukur muka, atau seseorang yang sering menarik rambut atau waxing di kawasan kaki secara berkala biasanya akan biasa dengan keadaan rambut yang tumbuh semula ini. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya mempengaruhi mereka yang mempunyai rambut kerinting.

Keadaan ini boleh menjadi lebih baik sendiri tanpa rawatan khas. Namun, bagi mereka yang mengadu gatal atau keradangan kulit yang mengganggu penampilannya, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk merawat keadaan ini, termasuk:

Memohon Krim Jerawat

Rambut yang tumbuh ke dalam kulit sebenarnya serupa dengan jerawat. Anda boleh menggunakan krim anti jerawat seperti benzoil peroksida atau asid salisilik untuk digunakan beberapa kali sehari. Krim ini menjadikan kulit mengelupas dan kemudian akan menghilangkan rambut yang tumbuh ke dalam kulit. Sekiranya anda tidak mempunyai krim anti jerawat, anda boleh mencuba aspirin cair atau sedikit ubat gigi.

Menggunakan Membran Telur

Membran telur adalah bahagian telur yang berada tepat di bawah kulit telur dan biasanya berwarna putih. Anda mesti mengeluarkannya dengan berhati-hati sehingga tidak terkoyak terlalu lebar. Setelah anda mendapat membran telur, kemudian segera tutup kawasan kulit yang mempunyai rambut yang tumbuh ke dalam menggunakan selaput telur. Diamkan sehingga selaput telur mengering dan hanya boleh dilepaskan. Rambut yang tumbuh ke dalam kulit keluar ketika membrannya dikeluarkan.

Memampatkan dengan Air suam

Memampatkan dengan air suam adalah kaedah terbaik untuk mengatasi rambut yang tumbuh semula. Anda memerlukan beberapa minit agar kulit menjadi lebih lembut. Lakukan ini untuk beberapa pengulangan. Rambut yang tumbuh ke dalam kemudian didekatkan ke permukaan kulit dengan cara ini. Sekiranya anda tidak dapat melihat rambut, terus gunakan kompres hangat sehingga rambut naik ke permukaan kulit. Selepas itu anda boleh mengeluarkannya dengan pinset atau alat perubatan steril.

Menggunakan Pengelupas

Anda menanggalkan rambut yang tumbuh ke dalam dengan mengelupas atau pengelupasan . Lakukan dua kali sehari dengan menggosok kawasan rambut yang tumbuh ke kulit. Kaedah ini menghilangkan sel-sel kulit mati, kotoran, dan minyak yang memerangkap rambut, mendorong hujung rambut keluar. Anda boleh mencuba menggosok kulit dari pelbagai arah menggunakan sarung khas untuk membuang sel kulit mati. Sekiranya anda tidak mempunyai produk pengelupas , anda boleh mencuba salah satu teknik pengelupasan dengan garam, minyak zaitun, atau gula.

Selain kaedah di atas, rajin menjaga kebersihan kulit dengan mandi menggunakan air suam dan cecair antiseptik juga dapat mengatasi masalah rambut yang tumbuh semula. Pastikan tidak memakai pakaian yang terlalu ketat di kawasan yang terjejas.

Itulah beberapa rawatan yang boleh anda lakukan untuk mengatasi rambut yang tumbuh semula. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai penyakit kulit, tanyakan kepada doktor anda . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Tanda bahawa rambut anda perlu dipotong
  • Wanita misai, Masalah Kesihatan atau Hormon?
  • Ini adalah hormon yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut di badan