Kesihatan

Ini adalah perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung

, Jakarta - Kerana menyerang organ yang sama, kegagalan jantung sering dianggap sama dengan serangan jantung. Sebenarnya, kedua-dua keadaan kritikal itu sangat berbeza, walaupun kedua-duanya merupakan penyakit jantung dan perlu diperhatikan. Ayuh, ketahui perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung, sehingga anda dapat mengambil langkah berjaga-jaga atau rawatan yang tepat.

Jantung adalah organ yang sangat penting kerana berfungsi mengepam darah ke seluruh badan. Tanpa bekalan darah yang bersih dari jantung, tubuh tidak akan dapat bertahan dan berfungsi dengan baik. Penyakit yang boleh menyerang jantung adalah banyak, dan masing-masing mempunyai sebab dan gejala tersendiri. Dua penyakit yang sering menyerang jantung adalah kegagalan jantung dan serangan jantung. (Baca juga: Kenali Keadaan Jantung dan Serangan yang Perlu Diperhatikan )

Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana jantung tidak dapat berfungsi dengan optimum. Kegagalan jantung adalah keadaan yang serius, kerana otot jantung, yang bertanggungjawab untuk mengepam darah, perlahan-lahan melemah atau menjadi kaku.

Terdapat dua jenis kegagalan jantung, iaitu kiri dan kanan. Biasanya orang yang mengalami kegagalan jantung kiri akan mengalami gejala seperti sesak nafas dan badan terasa lemah, sementara kegagalan jantung kanan dicirikan oleh pembengkakan anggota badan, seperti lengan dan kaki. Berbeza dengan serangan jantung yang berlaku secara tiba-tiba, kegagalan jantung adalah penyakit yang tumbuh secara beransur-ansur.

Serangan jantung

Serangan jantung atau dari segi perubatan juga dikenali sebagai serangan jantung infarksi miokardium adalah keadaan di mana bekalan darah ke jantung tersekat kerana pembekuan darah atau pengumpulan lemak, kolesterol, dan unsur-unsur lain. Sekiranya halangan ini tidak dibuka semula, ia boleh merosakkan atau menghancurkan otot jantung dan boleh membawa maut.

Sebab berlainan Penyerang Jantung dan Gagal Jantung

Penyebab utama serangan jantung adalah disebabkan oleh penyakit jantung koronari, iaitu penyumbatan saluran darah utama (saluran koronari) yang membekalkan darah ke jantung. Penyumbatan ini disebabkan oleh simpanan kolesterol dalam bentuk plak yang melekat pada dinding saluran darah. Plak yang retak akan menyebabkan pembekuan darah, sehingga akhirnya darah yang membeku akan menyekat aliran darah dan oksigen ke jantung melalui saluran darah.

Walaupun penyebab kegagalan jantung biasanya dipicu oleh masalah kesihatan, seperti penyakit jantung koroner, tekanan darah tinggi, anemia, kecacatan jantung sejak lahir, diabetes, dan gangguan irama jantung.

(Baca juga: Kenali Punca dan Ciri Penyakit Jantung pada Usia Muda )

Gejala Serangan Jantung dan Gagal Jantung

Anda juga dapat mengetahui perbezaan antara serangan jantung dan kegagalan jantung dengan memperhatikan gejala yang timbul. Gejala serangan jantung termasuk tekanan perasaan yang kuat di kawasan dada, sakit dada, berat, sesak atau terbakar.

Namun, tidak semua orang yang mempunyai penyakit jantung akan merasakan sakit dada. Tidak semua sakit dada juga disebabkan oleh serangan jantung. Oleh itu, penting bagi anda untuk sentiasa mengetahui gejala yang timbul dan membincangkannya dengan doktor pakar melalui aplikasi tersebut .

Walaupun kegagalan jantung berlaku secara beransur-ansur dari masa ke masa. Gejala biasa adalah sesak nafas yang mudah ketika aktif dan berehat, badan berasa letih sepanjang masa, dan kaki atau pergelangan kaki yang bengkak.

Perbezaan Kaedah Rawatan

Dalam kebanyakan kes, kegagalan jantung adalah keadaan seumur hidup yang tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Sehingga rawatan dilakukan hanya untuk mencegah keadaan penyakit daripada memburuk dan mengawal gejala selama mungkin. Rawatan untuk kegagalan jantung terdiri daripada gabungan ubat-ubatan, pemasangan peralatan sokongan jantung, dan pembedahan.

Sementara itu, serangan jantung adalah keadaan perubatan kecemasan yang mesti dirawat dengan segera dengan membawa pesakit ke hospital terdekat. Untuk rawatan pertama, pesakit boleh mengambil aspirin pada dos normal 300 mg. Kemudian, orang yang mengalami serangan jantung juga akan diberi ubat untuk melumpuhkan pembekuan darah dan prosedur pembedahan juga diperlukan untuk memulihkan aliran darah ke jantung.

Setelah mengetahui perbezaan antara serangan jantung dan kegagalan jantung, anda harus mulai memperhatikan jantung anda dengan mengamalkan diet yang sihat dan bersenam secara teratur, agar jantung anda tetap sihat. (Baca juga: 8 Makanan Ini Sihat Untuk Jantung Anda ) . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.