Kesihatan

Tidak Bau, Ini adalah Gejala Anosmia

Jakarta - Anosmia adalah penyakit yang dicirikan oleh kehilangan bau. Maksudnya, seseorang yang mengalami anosmia akan mengalami kesukaran mencium bau sekitarnya. Penyebab anosmia berbeza-beza, tetapi biasanya disebabkan oleh keadaan hidung atau kecederaan otak. Dalam kes yang jarang berlaku, anosmia disebabkan oleh kurangnya deria bau semasa kelahiran (anosmia kongenital).

Baca juga: Kisah Cinta Tidak Cantik Kerana Anosmia, Boleh?

Kenali proses mengusahakan deria bau

Apabila seseorang menghidu bau, molekul yang dilepaskan dari suatu bahan mesti merangsang sel saraf khas (disebut sel penciuman) yang terletak di hidung atas. Sel-sel saraf ini menghantar maklumat ke otak sehingga dapat dikenali. Walau bagaimanapun, proses penciuman menjadi terganggu sekiranya terdapat gangguan, seperti selsema, kesesakan hidung, hingga kerosakan pada sel saraf penciuman.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana gangguan deria bau mempengaruhi deria rasa. Anda tentu akan menyedut aroma makanan terlebih dahulu sebelum memakannya. Sekiranya berpanjangan, hilangnya kemampuan untuk merasakan makanan dapat mempengaruhi selera makan yang menyebabkan penurunan berat badan, kekurangan zat makanan, dan kemurungan.

Tanda dan Gejala Anosmia

Gejala khas anosmia adalah kehilangan keupayaan untuk mencium bau, termasuk bau badan seseorang. Gejala lain termasuk perubahan suara, sakit kepala, berdengkur, massa berpunca hidung, gangguan visual, dan wajah dan telinga yang membesar. Jadi, mengapa gejala ini muncul? Faktor berikut menyebabkan anosmia berhati-hati:

  • Halangan hidung. Sebagai contoh, disebabkan oleh kelainan tulang hidung, massa batang hidung, dan tumor.
  • Masalah dengan lapisan hidung kerana kerengsaan atau penumpukan lendir. Contohnya, disebabkan oleh sinusitis, selsema, selesema, dan rinitis.
  • Kerosakan saraf penciuman. Keadaan ini disebabkan oleh banyak faktor, termasuk penuaan, penyakit Alzheimer, tumor otak, pendedahan kepada toksin, kecederaan kepala, radioterapi, diabetes, aneurisma otak, sklerosis berbilang, kekurangan zat makanan, penyakit Parkinson, kekurangan zink, sindrom Sjogren, penyakit Huntington, sindrom Klinefelter, sindrom Wernicke-Korsakoff, dan sindrom Kallman.

Baca juga: Inilah sebab mengapa Anosmia perlu diperhatikan

Diagnosis dan Rawatan Anosmia

Diagnosis anosmia bermula dengan penilaian sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal. Penyelidikan diperlukan untuk menentukan diagnosis, dalam bentuk MRI dan CT scan. Setelah diagnosis dibuat, anosmia dirawat mengikut penyebabnya.

Yang perlu diketahui ialah, anosmia akibat kecacatan kelahiran (seperti sindrom Klinefelter) tidak dapat disembuhkan. Berikut adalah rawatan yang boleh dilalui oleh penderita anosmia, iaitu:

  • Pentadbiran antibiotik, jika anosmia disebabkan oleh jangkitan bakteria dan hidung.
  • Pembuangan jisim batang hidung secara pembedahan.
  • Pentadbiran antihistamin untuk melegakan anosmia yang disebabkan oleh alahan.
  • Pembersihan hidung.
  • Pembedahan pembaikan septum hidung.
  • Pembedahan sinus endoskopi untuk membersihkan radang sinus.

Baca juga: 5 Langkah untuk Mencegah Berkurangnya Kemampuan Rasa Bau

Itulah gejala anosmia yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai deria penciuman anda, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor. Anda boleh melakukannya bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!