Kesihatan

Sejuk ketika anda bangun, inilah penyebabnya

, Jakarta - Pernahkah anda terbangun dari tidur kerana menggigil? Atau suhu badan terasa sangat sejuk ketika anda bangun pada waktu pagi? Jangan panik! Ini sebenarnya semula jadi dan berlaku secara semula jadi. Semasa tidur, tubuh manusia menyesuaikan diri dengan menurunkan suhu untuk membantu tidur lebih nyenyak. Suhu badan terus menurun semasa tidur, hingga beberapa jam sebelum bangun. Tahap suhu badan paling rendah adalah sekitar 4-5 pagi.

Sebelum bangun, suhu badan akan meningkat semula dengan sendirinya. Namun, proses mengembalikan suhu badan menjadi normal biasanya tidak berlaku dengan cepat. Inilah sebab mengapa anda mungkin masih berasa sejuk ketika bangun tidur. Ada faktor yang mempengaruhi proses mengatur suhu di dalam badan, iaitu irama sirkadian. Untuk lebih jelas, lihat perbincangan di bawah!

Baca juga: Selalunya Selsema? Boleh menjadi tanda 5 penyakit ini

Sebab suhu badan yang lebih sejuk

Sebilangan orang mungkin mengalami kesejukan ketika bangun tidur, walaupun cuaca tidak hujan atau suhu AC tidak terlalu rendah. Rupa-rupanya, ia boleh berlaku kerana peraturan suhu semula jadi di dalam badan. Suhu badan anda akan turun untuk membantu anda tidur lena dan kemudian naik semula sebelum anda bangun.

Proses mengatur suhu badan berfungsi mengikut irama sirkadian, yang merupakan sistem dalam tubuh yang mengatur siklus tidur dan bangun. Terdapat keadaan yang menyebabkan irama sirkadian terganggu, dan boleh menyebabkan masalah dengan kualiti tidur. Salah satu faktor yang mempengaruhi irama sirkadian adalah pendedahan cahaya biru di dalam badan yang jumlahnya berkurang pada waktu malam atau sebelum tidur.

Jumlah pendedahan cahaya pada badan memang akan kurang pada waktu malam, jika dibandingkan dengan pagi atau petang. Ini kemudian menyebabkan irama sirkadian memicu pembebasan hormon dan penurunan suhu badan. Keadaan ini mencetuskan rasa mengantuk, dan ketika anda tertidur suhu badan anda akan mula menurun dan menjadi lebih sejuk. Selain daripada proses ini, terdapat pelbagai keadaan lain yang boleh menyebabkan badan berasa sejuk, termasuk:

1. Kurang tidur

Kekurangan waktu tidur juga boleh menjadi salah satu pencetus badan untuk merasa sejuk. Ini kerana keadaan ini boleh mengganggu hipotalamus, yang merupakan bahagian otak yang mengatur suhu badan.

2. Kekeringan

Dehidrasi juga boleh berlaku semasa tidur, kerana badan tidak minum dalam jangka masa panjang. Nampaknya, ini juga boleh mempengaruhi suhu badan menjadi lebih sejuk. Apabila anda tidak minum cukup cecair, badan anda menjadi lebih sensitif terhadap suhu yang melampau.

Baca juga: Berada dalam Suhu Panas Membuat Mimisan, Benarkah?

3. Gangguan Peredaran Darah

Rasa sejuk di dalam badan juga boleh disebabkan oleh gangguan dalam peredaran darah. Peredaran darah yang tidak lancar boleh menyebabkan rasa sejuk di kaki dan tangan atau juga seluruh badan.

Walaupun keadaan ini normal dan boleh berlaku secara semula jadi, selsema tidak boleh diabaikan. Lebih-lebih lagi jika keadaan ini berlaku terlalu kerap dan mengganggu. Segera pergi ke hospital jika anda sering mengalami selesema yang melampau disertai dengan gejala lain.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Tangan Sejuk

Atau anda boleh menghubungi doktor di aplikasi untuk membincangkan masalah kesihatan. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Beritahu keluhan anda untuk mendapatkan cadangan terbaik daripada doktor. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Terry Cralle. Diperoleh pada tahun 2020. Mengapa Kita Rasa Dingin Ketika Bangun?
Sleep.org. Diakses pada tahun 2020. Adakah Suhu Badan Anda Berubah Semasa Anda Tidur?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Saya Dingin?
Kesihatan. Diakses pada 2020. 10 Sebab Anda Terasa Dingin Sepanjang Masa.