Kesihatan

Atasi kaki yang retak dengan cara ini

, Jakarta - Hampir semua orang mengalami masalah kaki kering dan retak, yang biasanya terjadi di kawasan tumit. Masalah ini boleh disebabkan oleh memakai kasut terlalu lama, menggunakan sabun yang salah, atau merendam kaki anda di dalam air terlalu lama, sehingga tumit anda kehilangan kelembapan. Selain boleh mengganggu aktiviti harian anda, kaki yang retak juga tidak cantik untuk dilihat dan dapat mengurangkan keyakinan diri anda. Jangan ketinggalan, mari ikuti cara berikut untuk mengatasi kekejangan yang retak.

Ketahui Punca Kaki Retak

Kaki yang retak tidak berbahaya dan biasa bagi banyak orang. Namun, jika kaki anda dibiarkan kering dan retak, menyebabkan retakan semakin dalam, boleh menyebabkan rasa sakit atau tidak selesa ketika berdiri atau berjalan. Malah kaki anda boleh berdarah kerana tidak terlalu kering.

Kaki boleh menjadi retak dan retak kerana kelembapan yang berkurang. Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kaki kering, seperti tidak minum air yang cukup, dehidrasi, suhu sejuk, mandi atau mandi terlalu lama, sering berendam di dalam air panas, dan kerap memakai kasut atau kasut. tumit tinggi. Namun, kaki yang retak juga boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, gangguan tiroid, dan psoriasis. Orang tua juga cenderung patah kaki, kerana usia menyebabkan kulit juga mengalami penuaan dan cenderung kering.

Cara Mengatasi Kaki Yang Retak

Tanda-tanda kaki kering adalah kawasan tumit menebal atau bersisik, kulit di kaki retak, mengelupas, gatal, bahkan berdarah, dan terdapat kapalan di kawasan kaki. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda harus segera mendapatkan rawatan. Berikut adalah cara mengatasi kaki yang retak:

  • Jaga Kebersihan Kaki

Penting untuk memastikan kaki atau tumit yang retak tetap bersih dan kering setiap hari. Namun, elakkan menggunakan sabun yang mengandungi alkohol dan wangian yang dapat mengeringkan kulit. Untuk melembapkan kulit kaki, anda harus menggunakan sabun ringan dan mengandungi pelembap semula jadi.

  • Mandi dengan Air Sejuk

Bagi anda yang mempunyai kulit kering dan kaki retak tidak boleh menggunakan air panas atau suam untuk mandi, kerana air panas dapat mengeringkan kulit di badan dan kaki anda. Cuba mandi dengan air sejuk atau suhu bilik.

  • Gunakan Pelembap Kaki

Sebelum tidur pada waktu malam, sapukan Jeli petroleum pada kaki, kemudian bungkus kaki dengan kaus kaki yang selesa dan biarkan semalaman semasa tidur. Kaedah ini berkesan untuk melembapkan kaki anda yang retak. Atau anda juga boleh menggunakan minyak kelapa yang sangat berkhasiat sebagai pelembap.

  • Gunakan Krim Kaki

Pilih krim kaki yang mengandungi urea, asid salisilik, asid alfa-hidroksi, dan sakarida isomer untuk merawat kaki yang retak. Kandungannya berguna untuk melembapkan kaki, mengatasi kapalan atau kulit tebal dan menjaga kulit di kaki sentiasa terhidrat.

  • Minum banyak air

Meminum banyak air adalah cara untuk memastikan tubuh anda sentiasa terhidrat, dari bibir, tekak, hingga kulit kaki anda. Penuhi keperluan air di badan anda dengan meminum banyak air, agar kulit kering dan retak di kaki anda dapat diatasi.

  • Menggosok Batu Api

Cara lain untuk mengatasi masalah kaki ini adalah dengan menggosok batu apung di kawasan kaki yang retak. Batu apung dapat membantu mengelupas kulit yang mati dan keras. Pertama, rendam kaki anda dengan air sabun selama lima minit, kemudian basahi batu apung dan gosokkannya perlahan-lahan di kawasan tumit yang retak selama dua hingga tiga minit.

  • Rendam Kaki Dalam Lemon & Air Garam

Air suam yang dicampurkan dengan jus lemon dan garam juga dapat merawat kaki yang retak. Lemon berguna untuk menghilangkan sel-sel kulit mati pada kulit, sementara garam berguna untuk mencegah jangkitan dari muncul di kaki.

Sekiranya kaki anda retak tidak sembuh setelah mencuba tujuh kaedah di atas, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor mengenai keadaan kulit anda melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai kesihatan kulit melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.