Kesihatan

Tingkatkan Stamina Badan dengan 6 Kelebihan Berenang ini

Jakarta - Berenang adalah sukan yang menyeronokkan dan disukai oleh banyak orang. Untuk mendapatkan faedah berenang, ia tidak hanya dikuasai oleh atlet atau perenang profesional. Berenang adalah salah satu jenis senaman yang boleh dilakukan oleh semua golongan usia dengan pelbagai faedah, terutama jika anda melakukannya dengan kerap.

Manfaat berenang dapat membina kekuatan dan meningkatkan stamina kerana untuk bergerak di dalam air, seseorang memerlukan tenaga yang lebih kuat. Berenang sebagai sebahagian daripada jenis latihan ini akan sangat berguna untuk melatih semua kumpulan otot utama, dari bahu, belakang, pelvis, punggung, hingga kaki. Sebagai tambahan kepada faedah di atas, faedah berenang untuk kesihatanterdapat sebilangan besar daripadanya, iaitu:

1.Membina Jisim Otot

Manfaat berenang untuk sebilangan lelaki berguna untuk meningkatkan otot lengan (trisep) hampir 25 peratus. Anda dapat merasakan hasilnya setelah melakukan program berenang selama 8 minggu.

2.Meningkatkan Daya Tahan Sistem Pernafasan dan Kardiovaskular

Satu kajian menyimpulkan bahawa anda dapat merasakan faedah berenang jika anda melakukan senaman secara teratur selama 12 minggu, dengan kesan penggunaan oksigen meningkat hingga 10 persen peserta lelaki dan wanita pertengahan umur. Selain itu, manfaat berenang dapat memberi kesan meningkatkan jumlah darah yang dipam setiap kali jantung berdegup hingga 18 persen, yang berarti peningkatan kekuatan.

3.Membakar Kalori

Dengan berenang, anda juga dapat membakar kalori sekitar 500-650 kalori jika anda berenang selama 1 jam, ini bergantung pada seberapa efisien aktiviti tersebut dijalankan.

4.Lakukan secara berperingkat

Bagi anda yang baru belajar, berenang mesti dilakukan dengan perlahan. Pelajaran awal yang perlu difahami ialah bernafas dan irama pergerakan. Masa yang disyorkan untuk pemula melakukan sesi berenang adalah sekitar 10 minit. Kemudian apabila anda sudah terbiasa, anda boleh memanjangkan masa latihan hingga 30 minit. Kami mengesyorkan melakukannya dengan kerap sebanyak 3-5 kali seminggu.

5.Mengelakkan Pelbagai Penyakit

Apabila berenang dilakukan secara teratur, faedahnya dapat menjaga tubuh dari strok dan penyakit jantung. Berdasarkan kajian, berenang secara berkala juga dapat memanjangkan umur seseorang.

6.Membantu Badan Tenang

Satu lagi faedah berenangapa yang anda dapat rasakan adalahsebagai alat untuk badan mendapatkan kelonggaran. Selain itu, sukan ini dipercayai dapat membuat anda merasa lebih tenang. Seperti yang dituntut dalam sebuah studi, berenang dapat meningkatkan kepercayaan diri, membersihkan pikiran, dan mendorong pemikiran positif.

Sekiranya anda seorang pemula dan tidak merasa selesa meletakkan wajah anda di dalam air, pertama anda boleh berlatih dengan merendam badan ke leher anda atau berjalan di kedalaman kolam yang lebih dangkal. Dengan cara ini, latihan ini boleh dianggap lebih baik untuk menguatkan stamina anda sebelum berenang. Sehingga anda dapat merasakan manfaat berenang secara maksimum, anda harus selalu memulakan sesi latihan berenang dengan pemanasan dan diakhiri dengan kesegaran. Anda boleh mendapat faedah berenang jika melakukannya dengan kerap. Lebih baik menjadwalkannya secara khusus dan anda juga dapat menjadikan sasaran sebagai motivasi atau berenang bersama rakan.

Untuk mengetahui faedah berenang untuk kesihatanyang lain, hanya bercakap dengan ribuan pengamal am atau pakar yang mempunyai bersabar 24/7 melalui aplikasi kesihatan . Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh lakukan sembang, panggilan video atau panggilan suara dengan cepat, selamat dan selesa.Muat turun permohonan di Google Play dan App Store di telefon pintar anda sekarang untuk menggunakannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found