Kesihatan

5 Teh Berkesan Mengatasi Insomnia

, Jakarta - Walaupun dikenal sebagai minuman yang mempunyai kesan menenangkan, teh boleh menjadi minuman pilihan terakhir bagi orang yang mengalami masalah tidur atau insomnia. Ini kerana teh mengandungi kafein. Kafein disebut sebagai kandungan yang boleh menyebabkan seseorang sukar tidur. Namun, menurut pakar kesihatan, ada beberapa jenis teh yang sebenarnya dapat mengatasi insomnia. Mari cari di sini.

Walaupun mengandungi kafein, sebenarnya kandungan kafein dalam teh lebih sedikit jika dibandingkan dengan kopi. Daripada membimbangkan kandungan kafein di dalamnya, anda sebenarnya perlu mengambil kira ramuan lain dalam teh yang berkesan untuk membantu minda dan badan anda menjadi lebih santai, sehingga akhirnya anda dapat mengantuk dan tidur nyenyak.

Baca juga: 4 Kaedah Berkesan untuk Mencegah Insomnia

Berikut adalah beberapa jenis teh yang disyorkan oleh pakar untuk membantu mengatasi insomnia:

1. Teh Chamomile

Teh chamomile mengandungi bahan-bahan yang dapat memberikan kesan menenangkan, seperti ubat penenang, sehingga dapat membantu anda tidur lebih cepat. Kandungannya adalah apigenin, yang merupakan sejenis flavonoid yang boleh mempengaruhi reseptor benzodiazepin yang ada di otak. Malah, aroma teh chamomile juga dapat membantu menghilangkan tekanan. Jadi, jika anda tidak dapat tidur kerana anda tertekan, minum teh chamomile dapat membantu anda merasa lebih tenang dan lebih santai.

2. Teh Akar Valerian

Teh akar valerian juga terkenal sebagai ubat semula jadi untuk insomnia. Akar valerian telah digunakan sejak zaman Yunani dan Rom untuk mengubati insomnia, sakit kepala, tekanan, kegelisahan, dan kegelisahan. Pakar mengatakan, teh akar valerian bukan sahaja dapat membuat anda tertidur, tetapi juga meningkatkan kualiti tidur anda. Dengan minum teh akar valerian, anda dapat tidur REM yang lebih lama yang penting untuk memulihkan tenaga dan menghidupkan semula seluruh badan anda.

3. Teh Lavender

Lavender adalah tumbuhan yang terkenal dengan aroma yang menenangkan. Orang Yunani dan Rom kuno sering menambahkan lavender ke air mandi mereka untuk aroma yang manis dan menenangkan. Ini juga diperkuat oleh penyelidikan saintifik yang menunjukkan bahawa lavender mengandungi bahan yang dapat membuat orang tidur lebih cepat dan meningkatkan kualitinya dalam jangka panjang tanpa kesan sampingan. Kualiti penenangnya telah membantu banyak orang yang mengalami masalah dengan insomnia dan gangguan kecemasan tidur lebih lena.

Baca juga: 4 Jenis Gangguan Tidur Yang Lumayan Boleh Dialami

4. Teh Lemon Balm

Balsem lemon atau sering disebut balsem pudina terkenal dengan khasiatnya yang dapat mengurangkan kegelisahan, meningkatkan semangat, dan bahkan memanjangkan usia jika dimakan secara berkala. Orang telah lama menggunakan balsem lemon sebagai ubat semula jadi untuk mengatasi masalah tidur, kegelisahan dan luka. Minyak pati balsem lemon mengandungi terpen yang menenangkan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa balsem lemon dapat merawat insomnia.

5. Teh Pisang

Jenis teh ini mungkin terdengar asing di telinga anda. Teh ini dibuat dari kulit pisang yang telah dihaluskan menjadi serbuk. Kulit pisang kaya dengan kalium dan magnesium. Magnesium mineral diketahui dapat meningkatkan kualiti tidur dan juga melonggarkan saluran darah.

Baca juga: 6 Makanan untuk Membantu Mengatasi Insomnia

Nah, itulah 5 jenis teh yang boleh anda minum untuk mengatasi masalah insomnia yang anda alami. Sekiranya insomnia anda tidak hilang, berbincanglah dengan doktor anda menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh bercakap dan meminta nasihat kesihatan dari doktor yang dipercayai kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
HowSleepWorks (Diakses pada tahun 2019). 10 Teh Tidur Herba Untuk Tidur Secara Semula Jadi (Semua Yang Anda Perlu Tahu)
Tuck (Diakses pada tahun 2019). Teh yang Membantu Anda Tidur