Kesihatan

Apakah Rawatan Terbaik untuk Bahu Beku?

, Jakarta - Bahu beku , atau juga dikenali sebagai capsulitis pelekat , adalah keadaan yang dicirikan oleh kekakuan dan sakit pada sendi bahu. Tanda dan simptom biasanya bermula secara beransur-ansur, bertambah buruk dari masa ke masa dan kemudian hilang biasanya dalam satu hingga tiga tahun.

Risiko seseorang mengalami bahu beku akan meningkat sekiranya dia baru pulih dari keadaan perubatan atau prosedur yang mengharuskannya membatasi pergerakan lengan, seperti strok atau mastektomi. Namun, mujurlah keadaan ini dapat diatasi sekiranya rawatan yang tepat dan segera diberikan kepada penghidapnya.

Baca juga: 7 Punca Utama Bahu Beku

Ini adalah langkah-langkah untuk merawat bahu beku

Berikut adalah langkah-langkah rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasi: bahu beku :

  • Latihan Bahu . Sebilangan besar rawatan bahu beku melibatkan mengawal sakit bahu dan mengekalkan jarak pergerakan bahu sebanyak mungkin.
  • Pentadbiran Dadah . Penghilang rasa sakit seperti aspirin dan ibuprofen dapat membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan yang berkaitan dengan keadaan bahu beku . Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin menetapkan ubat penahan sakit dan ubat anti-radang yang lebih kuat.
  • Terapi . Ahli terapi fizikal dapat mengajar pesakit untuk melakukan senaman gerakan untuk membantu mengembalikan pergerakan bahu. Ia memerlukan komitmen untuk melakukan latihan ini untuk mengoptimumkan pemulihan mobiliti.
  • Prosedur Pembedahan dan Banyak Lagi . Sebilangan besar kes bahu beku menjadi lebih baik sendiri dalam 12 hingga 18 bulan. Untuk gejala yang berterusan, doktor anda mungkin mencadangkan:
  • Suntikan steroid . Menyuntik kortikosteroid ke sendi bahu dapat membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan pergerakan bahu, terutama pada peringkat awal proses.
  • Perbezaan Bersama . Menyuntik air steril ke dalam kapsul sendi dapat membantu meregangkan tisu dan memudahkan pergerakan sendi.
  • Manipulasi Bahu . Dalam prosedur ini, pesakit akan menerima anestesia umum, jadi dia akan tidak sedarkan diri dan tidak merasa sakit. Kemudian doktor menggerakkan sendi bahu ke arah yang berbeza, untuk membantu melonggarkan tisu yang diikat.
  • Operasi. Pembedahan untuk bahu beku jarang terjadi, tetapi jika rawatan lain tidak memberi perbezaan, maka ini dapat dilakukan. Pembedahan akan dilakukan untuk menghilangkan tisu parut dan lekatan dari dalam sendi bahu. Doktor biasanya melakukan pembedahan ini dengan instrumen tubular ringan yang dimasukkan melalui sayatan kecil di sekitar sendi.

Baca juga: Ini adalah Gejala Bahu Beku Berdasarkan Tahap

Perubatan Alternatif untuk Mengatasi Bahu Beku

Bukan hanya kaedah di atas, terdapat beberapa kaedah rawatan rumah dan alternatif lain yang boleh anda andalkan untuk diatasi bahu beku . Pastikan terus menggunakan bahu sebanyak mungkin. Menyapu panas atau sejuk ke bahu juga dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Sementara itu, rawatan alternatif yang boleh dilakukan termasuk:

  • Akupunktur . Akupunktur melibatkan memasukkan jarum yang sangat halus ke dalam kulit pada titik-titik tertentu pada badan. Biasanya, jarum tetap di tempat selama 15 hingga 40 minit. Selama masa itu mereka boleh dipindahkan atau dimanipulasi. Kerana jarum nipis dan lentur dan biasanya dimasukkan secara dangkal, kebanyakan rawatan akupunktur agak tidak menyakitkan.
  • Rangsangan Saraf Elektrik Transkutan (SEPULUH) . Unit TENS akan mengalirkan arus elektrik kecil ke titik-titik utama di laluan saraf. Arus yang dihantar melalui elektrod yang melekat pada kulit tidak menyakitkan dan tidak berbahaya. Tidak diketahui dengan tepat bagaimana TENS berfungsi, tetapi dianggap dapat merangsang pembebasan molekul penghilang rasa sakit (endorfin) atau menyekat serat sakit yang membawa impuls kesakitan.

Baca juga: Bersenam dengan Selamat untuk Menghindari Bahu Beku

Anda juga boleh meminta doktor di mengenai rawatan bahu beku yang paling sesuai dengan keadaan anda. Ambil telefon pintar -mu sekarang, dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diakses 2020. Bahu Beku.
Klinik Mayo. Diakses 2020. Bahu Beku.
WebMD. Diakses 2020. Bahu Beku.