Kesihatan

6 Makanan Sihat Penting untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Menjaga diet yang sihat semasa hamil sangat penting. Semasa mengandung, tubuh memerlukan nutrien, vitamin, dan mineral tambahan. Kekurangan nutrien utama boleh memberi kesan negatif kepada perkembangan bayi. Selain itu, tabiat makan yang buruk juga dapat meningkatkan risiko diabetes kehamilan dan komplikasi kehamilan.

Oleh itu, jenis makanan sihat apa yang penting bagi wanita hamil? Brokoli dan sayur-sayuran hijau gelap, seperti kangkung dan bayam, adalah makanan yang disyorkan untuk wanita hamil. Maklumat lanjut ada di sini!

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Makanan Sihat untuk Wanita Hamil

Makanan yang mengandungi serat, vitamin C, vitamin K, vitamin A, kalsium, zat besi, folat, dan kalium sangat penting untuk wanita hamil. Ini kerana makanan jenis ini bermanfaat untuk sistem imun dan pencernaan.

Kandungan dalam jenis makanan ini dapat membantu mencegah sembelit, yang merupakan masalah yang sangat biasa pada wanita hamil. Makan sayur-sayuran berdaun hijau juga dikaitkan dengan risiko penurunan berat badan bayi yang rendah.

Apakah jenis makanan sihat yang penting untuk wanita hamil?

1. Susu

Semasa mengandung, wanita hamil perlu mengambil protein dan kalsium tambahan untuk memenuhi keperluan janin yang sedang membesar. Susu adalah sumber kalsium makanan terbaik, dan menyediakan jumlah fosforus, pelbagai vitamin B, magnesium, dan zink yang tinggi.

2. Yogurt

Yogurt adalah salah satu makanan yang baik untuk wanita hamil, terutamanya Yogurt Yunani . Sebabnya, yogurt jenis ini mengandungi lebih banyak kalsium daripada kebanyakan produk tenusu lain.

3. Ubi keledek

Ubi jalar sangat kaya dengan beta-karoten, sebatian tumbuhan yang diubah menjadi vitamin A dalam badan. Walau bagaimanapun, tidak semua sumber vitamin A disyorkan untuk wanita hamil. Sumber vitamin A haiwan sebenarnya boleh menyebabkan keracunan jika dimakan secara berlebihan.

Baca juga: Jenis Makanan yang Berbahaya bagi Wanita Hamil

Mengapa ubi jalar disyorkan, tidak lain adalah kerana ia meningkatkan rasa kenyang, mengurangkan lonjakan gula darah, dan meningkatkan kesihatan dan mobiliti pencernaan wanita hamil.

4. Salmon

Sebilangan besar wanita hamil hampir tidak mendapat cukup omega-3. Sebenarnya, asid lemak omega-3 sangat penting semasa mengandung kerana dapat membantu proses pembentukan otak janin.

Tidak semua makanan laut disyorkan, jadi ibu juga perlu berhati-hati. Mungkin pengambilan makanan laut mengandungi merkuri yang berbahaya bagi wanita hamil. Salmon adalah sejenis makanan laut yang cukup selamat untuk dimakan oleh ibu hamil.

5. Alpukat

Alpukat adalah buah yang mengandungi banyak asid lemak tak jenuh tunggal. Selain itu, buah ini juga tinggi serat, vitamin B (terutama folat), vitamin K, kalium, tembaga, vitamin E, dan vitamin C. Oleh kerana kandungan lemak, folat dan kalium yang sihat, alpukat adalah pilihan yang tepat untuk wanita hamil.

Lemak sihat membantu membina kulit, otak, dan tisu janin, dan folat dapat membantu mencegah kecacatan tiub saraf. Selain itu, kalium dalam alpukat dapat membantu melegakan kekejangan kaki yang biasanya dialami oleh beberapa wanita hamil.

Baca juga: Minum Kopi Semasa Mengandung Boleh Membuat Bayi Lahir Kegemukan, Benarkah?

6. Kacang soya

Kacang soya yang dimasak adalah sumber protein vegetarian yang lazat. Secawan edamame menawarkan hampir 100 miligram kalsium, 3.5 miligram zat besi, dan 482 mikrogram folat. Sekiranya anda memerlukan cadangan daripada profesional perubatan mengenai makanan sihat untuk wanita hamil, anda boleh meminta doktor anda secara langsung di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Makanan yang Dimakan Semasa Anda Hamil.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Diet Semasa Kehamilan.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. 19 Makanan Terbaik untuk Makan Semasa Kehamilan.