Kesihatan

Ini adalah makanan yang selamat dimakan ketika anak anda mengalami cirit-birit

, Jakarta - Cirit-birit adalah masalah kesihatan yang dapat dialami oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Setiap ibu mesti risau apabila si kecil mengalami cirit-birit. Cirit-birit boleh menjadi ringan dan hilang dalam beberapa hari, tetapi juga boleh bertahan lama dan berisiko membuat anak anda lemah dan mengalami dehidrasi.

Salah satu cara untuk menghilangkan cirit-birit dengan cepat adalah memilih makanan yang sesuai untuk anak-anak. Selain itu, ibu juga harus memastikan si kecil anda mendapat cukup cecair untuk mengelakkan dehidrasi. Berikut adalah jenis makanan yang selamat untuk dimakan oleh si kecil anda ketika mereka mengalami cirit-birit.

Baca juga: Cirit-birit pada bayi yang disusui disebabkan oleh pengambilan ibu, benarkah?

Makanan yang Selamat Dimakan

Bagi anak-anak yang masih minum susu ibu, pastikan ibu terus menyusukan bayi seperti biasa. Kerana, susu ibu dapat meningkatkan imuniti Si Kecil yang mengalami cirit-birit. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, pastikan anak anda makan makanan kecil tetapi kerap dan elakkan makan tiga kali sehari tetapi dengan sebahagian besar. Selain menguruskan jadual makannya, ibu juga mesti memilih makanan yang selamat agar cirit-birit tidak bertambah buruk. Berikut adalah beberapa contoh makanan yang selamat dimakan oleh si kecil anda ketika mereka mengalami cirit-birit:

  • Daging sapi, ayam, ikan yang dimasak dengan memanggang, memanggang, atau dikukus.
  • Telur rebus.
  • Pisang dan buah segar yang lain.
  • Produk roti yang diperbuat daripada tepung gandum halus.
  • Pasta atau nasi putih.
  • Bijirin seperti krim gandum, farina, oatmeal , dan empingan jagung .
  • Pancake dan wafel dibuat dengan tepung gandum.
  • Sayuran yang dimasak, seperti wortel, kacang hijau, cendawan, bit, asparagus, zucchini dan lain-lain.
  • Biskut.
  • Kentang bakar

Sekiranya si kecil anda menggunakan produk tenusu, anda harus memilih susu, keju, atau yogurt rendah lemak. Sekiranya produk tenusu didapati membuat cirit-birit menjadi lebih teruk atau menyebabkan gas dan kembung, lebih baik berhenti menggunakan produk ini selama beberapa hari sehingga cirit-birit hilang sepenuhnya.

Baca juga: Makan Pisang Boleh Meringankan Gejala Cirit-birit, Inilah Sebabnya

Makanan dan Minuman yang Harus Dielakkan

Selain memilih makanan yang selamat untuk dimakan oleh anak-anak, ibu juga harus mengetahui jenis makanan tertentu yang boleh memburukkan lagi cirit-birit. Biasanya, makanan seperti makanan goreng, makanan berminyak, makanan olahan atau makanan segera, pastri, donat, dan sosej boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk. Elakkan juga memberi jus epal dan jus buah kepada anak-anak, kerana buah jenis ini dapat melonggarkan najis.

Hadkan atau hentikan penggunaan susu dan produk tenusu lain jika memburukkan cirit-birit atau menyebabkan gas dan kembung. Elakkan juga memberi buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh menyebabkan gas, seperti brokoli, paprika, kacang, kacang polong, beri, prun, buncis, sayuran berdaun hijau, dan jagung. Kanak-kanak juga harus mengelakkan minuman berkafein dan berkarbonat pada masa ini.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Simptom Disentri dan Cirit-birit

Sekiranya cirit-birit anak kecil anda tidak sembuh, bawa anak kecil anda ke hospital untuk mengenal pasti punca cirit-birit. Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital atau klinik, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Melalui , ibu dapat mengetahui anggaran waktu masuk, jadi mereka tidak perlu duduk lama di hospital. Sangat praktikal bukan?

Rujukan:
Medline Plus. Diakses pada tahun 2020. Apabila anak anda mengalami cirit-birit.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Rancangan Makanan untuk Melegakan Cirit-Birit Kanak-kanak.