Kesihatan

Segera Ambil Ubat Ketika Demam, Adakah Mungkin?

, Jakarta - Demam kadang-kadang boleh menjengkelkan, jadi kebanyakan orang mungkin akan segera mengambil ubat penurun demam ketika mengalaminya. Sebenarnya, tidak semua demam adalah tanda penyakit yang serius. Kerana, ada kalanya demam terjadi sebagai tanda bahawa tubuh berfungsi melawan penyakit.

Dalam kebanyakan kes, demam adalah tanda bahawa sistem imun berfungsi melawan virus, bakteria, dan kulat yang telah memasuki tubuh. Oleh itu, jika demam berlaku tanpa gejala serius yang lain, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk mengambil ubat penurun demam.

Manusia mempunyai suhu badan normal sekitar 36-37 darjah Celsius, dan kemudian dikatakan demam jika suhu melebihi angka tersebut. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui kriteria demam, yang memerlukan ubat atau rawatan lebih lanjut.

Ia disebut demam rendah jika suhu badan berada pada 38 darjah Celsius. Pada tahap ini, demam tidak perlu dirawat, kerana biasanya merupakan usaha semula jadi tubuh untuk menangani virus atau bakteria yang masuk.

Demam yang memerlukan rawatan lebih lanjut adalah demam yang melebihi 38 darjah Celsius, dan jika mencapai 40 darjah, demam dapat dikategorikan sebagai demam berbahaya dan bantuan perubatan harus segera diberikan, untuk mencegah gangguan fungsi otak.

Pertolongan Cemas untuk Demam

Dalam demam ringan yang tidak lebih dari 38 darjah Celsius, alih-alih segera mengambil ubat penurun demam, langkah-langkah berikut dapat diambil sebagai pertolongan pertama untuk menghilangkan demam.

1. Minum banyak air

Air diperlukan oleh tubuh bukan hanya untuk mengisi cairan dan meneutralkan suhu badan, tetapi juga untuk melarutkan toksin dalam badan. Dalam demam ringan, minum banyak air dapat membantu sistem kekebalan tubuh melawan virus dan bakteria.

2. Mandi atau Memampatkan Badan dengan Air suam

Air suam dapat menjadikan pori-pori kulit melebar, memudahkan haba dalam badan menguap keluar. Oleh itu, cubalah mandi atau memampatkan badan menggunakan air suam ketika demam berlaku. Air suam juga akan membantu melancarkan peredaran darah dan melegakan sakit otot akibat demam.

3. Dapatkan Lebih Banyak Tidur

Pernahkah anda mendengar doktor mengesyorkan berehat secukupnya ketika anda sakit? Ya, begitu juga ketika demam melanda. Tidur lebih banyak akan membantu mengurangkan demam. Kerana semasa tidur, tubuh akan menghasilkan sel darah putih, yang diperlukan oleh sistem kekebalan tubuh untuk melawan virus dan bakteria yang menyebabkan demam.

4. Pakai baju atau selimut nipis

Sebilangan besar orang mungkin akan mengenakan kemeja atau selimut tebal secara refleks ketika demam berlaku. Walau bagaimanapun, kaedah ini ternyata salah. Memakai pakaian tebal atau selimut sebenarnya akan menjebak udara panas di dalam badan, dan sebenarnya akan menyebabkan demam tidak akan turun. Jadi, lebih baik hanya memakai pakaian atau selimut ringan. Sekiranya badan terasa sejuk atau menggigil, atasi dengan minum air suam sahaja.

Namun, jika setelah melakukan kaedah ini demam tidak hilang, anda boleh mencuba menggunakan fitur tersebut Hubungi Doktor di aplikasi , untuk berbincang secara langsung dengan doktor melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya doktor menasihati anda untuk minum ubat, anda juga boleh memesannya dengan mudah melalui aplikasi . Anda hanya perlu menunggu 1 jam, ubat akan tiba di tempat anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

  • Waspadalah terhadap Tanda-Tanda Demam Menurun dan Menurunkan Gejala 3 Penyakit Ini
  • Demam Semasa Kehamilan? Ini Dadah yang Selamat
  • 5 Tanda Demam Kanak-kanak Perlu Dibawa kepada Doktor
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found