Kesihatan

Ketahui 6 Punca Xanthelasma

Jakarta - Kami mengesyorkan agar anda mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan agar kesihatan kulit terjaga. Terdapat pelbagai penyakit kulit yang dapat dialami, salah satunya adalah penyakit xanthelasma.

Baca juga: Lakukan Rawatan Ini untuk Mengatasi Xanthelasma

Penyakit Xanthelasma adalah penyakit kulit yang muncul dalam bentuk plak kuning seperti gumpalan lemak pada kelopak mata. Penyakit kulit ini biasa berlaku dan boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita pertengahan umur hingga wanita yang memasuki usia tua.

Penyakit Xanthelasma muncul dalam bentuk ketulan lembut, separa pepejal dan kedudukan yang cukup simetri pada kelopak mata. Benjolan ini muncul di empat titik kelopak mata, seperti bahagian atas dan bawah sudut dalam mata.

Walaupun keadaan ini pada amnya tidak berbahaya dan jarang berlaku, keadaan xanthelasma boleh menjadi salah satu gejala masalah kesihatan yang ada di dalam badan anda seperti penyakit jantung atau diabetes. strok .

Ketahui Punca Xanthelasma

Xanthelasma disebabkan oleh kelainan enzim yang berkumpul di sel-sel kulit, terutama pada kulit di sekitar kawasan mata. Kadang-kadang keadaan ini dikaitkan dengan keadaan di mana tahap lemak dalam darah cukup tinggi. Biasanya, dalam keadaan ini kolesterol jahat didorong keluar ke permukaan kulit dan membentuk ketulan kuning seperti lemak.

Sebagai tambahan kepada kelainan enzim dalam badan, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan pengalaman seseorang terhadap xanthelasma, seperti:

  1. Tahap kolesterol baik dalam tubuh seseorang rendah sehingga kolesterol jahat lebih mudah muncul di permukaan kulit.

  2. Seseorang yang mempunyai sejarah penyakit kolesterol atau hiperkolesterolemia lebih mudah terdedah kepada keadaan xanthelasma.

  3. Orang yang menghidap diabetes juga sangat terdedah kepada keadaan xanthelasma.

  4. Tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan seseorang mengalami keadaan xanthelasma. Jadi tidak ada salahnya untuk menjaga tekanan darah dalam batas normal.

  5. Obesiti boleh menjadi faktor yang menyebabkan seseorang mengalami xanthelasma kerana lemak berlebihan di dalam badan.

  6. Tabiat merokok boleh meningkatkan seseorang yang mengalami keadaan xanthelasma. Keadaan ini dapat meningkatkan pengumpulan lemak di dalam badan.

Baca juga: Adakah Titik Kuning Di Sudut Mata? Boleh jadi Xanthelasma

Gejala Xanthelasma

Ketahui gejala yang muncul apabila seseorang mengalami keadaan xanthelasma. Secara amnya, keadaan ini dicirikan oleh penampilan lemak atau lipid yang berwarna kekuningan dan tumbuh di sekitar kawasan kelopak mata.

Terdapat beberapa kes yang menyebabkan keadaan xanthelasma mempunyai simptom yang serupa dengan penyakit kulit yang lain. Tidak ada salahnya untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda merasa ada penyakit kulit.

Rawatan dan Pencegahan Xanthelasma

Doktor mengesahkan keadaan xanthelasma dengan beberapa pemeriksaan seperti ujian makmal atau ujian darah untuk menentukan keadaan lemak di dalam badan. Sekiranya disahkan bahawa anda mengalami xanthelasma dalam kesihatan anda, ada beberapa rawatan yang boleh anda lakukan, seperti mengubah gaya hidup anda menjadi yang lebih sihat.

Mengubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat menjadikan anda sihat. Tidak ada yang salah dengan memperhatikan makanan yang anda makan. Kami mengesyorkan agar anda makan makanan sihat yang dapat membantu anda menurunkan kadar kolesterol.

Rawatan lain adalah pembedahan. Rawatan ini akan dijalankan sekiranya keadaan bekuan di kawasan mata sangat mengganggu orang yang menghidap xanthelasma. Pembedahan Xanthelasma boleh menyebabkan komplikasi seperti perubahan struktur kelopak mata atau pertumbuhan bulu mata yang terganggu.

Pengendalian yang betul dapat meminimumkan risiko sehingga rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Adakah Terdapat Perbezaan Antara Blepharitis dan Stye?