Kesihatan

Langkah Berkesan untuk Mencegah Strok pada Usia Muda

, Jakarta - strok bukan lagi masalah yang dialami oleh usia datuk dan nenek. Pada masa ini, semakin banyak orang pada usia muda berpotensi mengalami strok . Malangnya, banyak orang muda mengabaikan simptomnya strok , kerana mereka menganggap dia terlalu muda atau terlalu sihat untuk terdedah strok .

Dengan mengetahui simptomnya, maka strok dapat dicegah pada masa akan datang. Pencegahan bertujuan untuk mengurangkan risiko strok . Pencegahan memberi tumpuan kepada mengenal pasti dan mengurus faktor risiko vaskular yang diketahui, seperti hipertensi arteri, gangguan metabolisme lipid, dan diabetes mellitus, dan perubahan gaya hidup.

Baca juga: 7 Punca Strok Menyerang Umur Muda

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Strok pada Usia Muda

Inilah kaedah yang berkesan untuk mula mencegah strok pada usia muda:

1. Menurunkan Tekanan Darah

Tekanan darah tinggi adalah faktor yang menggandakan risiko strok . Memantau tekanan darah dan menguruskannya adalah cara untuk mencegahnya daripada berlaku strok pada usia muda. Pastikan tekanan darah kurang daripada 120/80 jika boleh. Semasa masih muda, ini dapat diuruskan dengan baik.

Bagaimana menurunkan tekanan darah?

  • Kurangkan pengambilan garam, idealnya tidak lebih daripada 1,500 miligram sehari (setengah sudu teh).
  • Tingkatkan lemak tak jenuh ganda dan tak jenuh tunggal dalam makanan, elakkan makanan yang tinggi lemak tepu.
  • Ambil 4-5 cawan buah dan sayur setiap hari, satu porsi ikan dua hingga tiga kali seminggu, dan beberapa hidangan bijirin harian dan produk tenusu rendah lemak.
  • Bersenam secara berkala, sekurang-kurangnya 30 minit sehari.
  • Berhenti merokok.

2. Kurangkan Berat Berlebihan

Obesiti juga meningkatkan peluang seseorang mendapatnya strok . Sekiranya anda berlebihan berat badan, menurunkan berat badan boleh memberi kesan yang nyata kepada risiko anda strok .

Untuk mengurangkan berat badan, anda harus mengelakkan menjalani diet secara rawak atau hanya mengikuti trend diet. Kami mengesyorkan agar anda berbincang dengan pakar pemakanan melalui aplikasi untuk mengetahui diet yang betul.

3. Bersenam secara berkala

Latihan menyumbang kepada penurunan berat badan dan tekanan darah, yang pada gilirannya juga menyumbang kepada pencegahan strok . Jenis latihan berikut boleh dilakukan:

  • Berjalan di sekitar kawasan sekitar setiap pagi selepas sarapan.
  • Sertailah komuniti sukan dengan rakan.

Baca juga: 5 Fakta Mengenai Strok Yang Anda Perlu Tahu

4. Hadkan Pengambilan Alkohol

Sekiranya anda minum lebih dari 2 gelas sehari, maka risiko mendapat strok meningkat dengan ketara. Perhatikan bahagian alkohol setiap hari, pastikan ia tidak melebihi had kesihatan.

5. Merawat fibrilasi atrium

Fibrilasi atrium adalah degupan jantung tidak teratur yang disebabkan oleh pembentukan gumpalan di jantung. Gumpalan ini dapat melarikan diri ke otak, dan menghasilkan strok . Fibrilasi atrium adalah faktor risiko untuk strok hampir lima kali ganda lebih tinggi. Sekiranya anda mengalami fibrilasi atrium, maka dapatkan rawatan seawal mungkin.

6. Merawat Diabetes

Mempunyai gula darah tinggi boleh merosakkan saluran darah dari masa ke masa. Keadaan ini boleh menyebabkan pembekuan darah terbentuk. Memantau gula darah adalah langkah yang bijak, tentunya sesuai dengan arahan doktor. Ikuti diet yang sihat, bersenam, dan minum ubat untuk menjaga gula darah anda dalam lingkungan yang disarankan.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Aduan Ini Dapat Menanda Pukulan Kecil

7. Berhenti Merokok

Merokok dapat mempercepat pembentukan gumpalan darah dengan cara yang berbeza. Darah yang menebal akan meningkatkan jumlah penumpukan plak di arteri. Bersama dengan diet yang sihat dan senaman yang teratur, berhenti merokok adalah salah satu perubahan gaya hidup paling kuat yang dapat membantu mencegah risiko strok dengan ketara.

Cegah strok adalah langkah penting yang dapat dilakukan lebih awal. Aktiviti fizikal, menjalani gaya hidup sihat, dapat dilakukan agar anda tidak mengalami strok pada usia muda.

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2021. Pencegahan Strok
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2021. 7 perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah strok
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Strok pada orang dewasa muda: epidemiologi dan pencegahan