Kesihatan

Keradangan Buah Pinggang Boleh Menyebabkan Nefritis Interstitial

Jakarta - Nefritis interstitial adalah keadaan buah pinggang yang dicirikan oleh pembengkakan di antara tubulus buah pinggang. Fungsi utama buah pinggang adalah menyaring darah dan membuang sisa dari badan.

Tubulus ginjal menyerap semula air dan bahan organik penting dari darah yang disaring dan mengeluarkan bahan yang tidak diperlukan ke dalam air kencing untuk dikeluarkan dari badan. Pembengkakan tubulus ini boleh menyebabkan sejumlah gejala ginjal yang berkisar dari ringan hingga teruk. Nefritis interstitial boleh menjadi akut (tiba-tiba) atau kronik (jangka panjang).

Gejala nefritis interstisial yang paling biasa adalah penurunan jumlah yang dihidap oleh seseorang. Dalam beberapa kes, pengeluaran air kencing mungkin meningkat. Kadang-kadang, orang tidak mempunyai gejala.

Baca juga: Skrin Ginjal yang Meradang, Apa Kesannya?

Gejala lain dari nefritis interstitial termasuk:

 1. Demam
 2. Darah dalam air kencing
 3. Keletihan
 4. Kekeliruan
 5. Keletihan
 6. Mual
 7. Gag
 8. Ruam
 9. Bengkak
 10. Peningkatan berat badan dari pengekalan air
 11. Perasaan kembung
 12. Tekanan darah tinggi

Baca juga: Perlu Tahu, 5 Punca Gangguan Ginjal Glomerulonefritis

Penyebab Nefritis Interstitial

Nefritis interstitial sering berlaku akibat reaksi alahan. Sebilangan besar kes ini adalah dari reaksi buruk terhadap ubat-ubatan. Lebih daripada 100 ubat yang berbeza dapat mencetuskannya. Banyak antibiotik.

Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), yang sering digunakan sebagai ubat penahan sakit, adalah penghambat pam proton, yang merupakan ubat yang digunakan untuk mengubati asid perut yang berlebihan. Reaksi ubat alergi lebih teruk pada orang dewasa yang lebih tua. Ia juga cenderung melibatkan kerosakan buah pinggang yang kekal.

Penyebab nefritis interstitial bukan alergi termasuk:

 • Gangguan autoimun, seperti lupus erythematosus

 • Tahap kalium darah rendah

 • Tahap kalsium darah tinggi

 • Jangkitan tertentu

Nefritis interstisial bukan alahan boleh menjadi kronik atau akut. Bentuk kronik boleh bertahan beberapa bulan atau lebih lama. Ia biasanya disebabkan oleh keadaan kronik yang mendasari.

Orang dewasa yang lebih tua adalah kumpulan utama yang berisiko menghidap nefritis interstisial. Ini kerana mereka sering mengambil banyak ubat. Di samping itu, mereka mungkin keliru dalam pengambilan ubat secara bersama.

Kumpulan lain yang berisiko tinggi nefritis interstisial termasuk mereka yang:

 • Menggunakan ubat penghilang rasa sakit di kaunter (OTC)

 • Mempunyai penyakit autoimun

 • Mengalami sarcoidosis, yang merupakan penyakit radang paru-paru

Bagaimana Nefritis Interstitial Diagnosis?

Sekiranya doktor mengesyaki buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik, doktor akan mengambil sejarah perubatan terperinci. Mereka akan bertanya mengenai sejarah keluarga mengenai masalah kesihatan. Beberapa soalan yang akan diajukan meliputi:

 • "Apa ubat yang kamu ambil?"

 • Berapa kerap anda mengambilnya? "

 • "Sudah berapa lama anda meminumnya?"

Pastikan anda memberitahu doktor mengenai semua penggunaan ubat-ubatan, termasuk ubat penahan sakit OTC dan makanan tambahan. Ubat ini boleh memberi kesan yang besar pada buah pinggang.

Doktor juga akan mendengar jantung dan paru-paru anda. Cecair di paru-paru anda adalah tanda kegagalan buah pinggang yang biasa. Ia dapat dikesan dengan perubahan bunyi nafas. Tekanan darah tinggi juga merupakan tanda masalah buah pinggang, serta perubahan berat badan.

Baca juga: 7 Sayuran untuk Kesihatan Ginjal

Ujian darah berikut digunakan untuk menilai fungsi buah pinggang:

 • Kiraan darah lengkap

 • Ujian nitrogen urea darah

 • Ujian kreatinin darah

 • Uji gas darah, digunakan untuk memeriksa ketidakseimbangan asid-basa dan tahap oksigen dan karbon dioksida dalam darah

Ujian lain yang boleh digunakan untuk mengesan masalah buah pinggang termasuk:

 • Urinalisis

 • ultrasound perut

 • Biopsi buah pinggang

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa masalah buah pinggang anda disebabkan oleh kesan sampingan ubat atau interaksi ubat, anda mungkin diminta untuk berhenti mengambil ubat yang disyaki. Dalam banyak kes, tindakan ini dengan cepat akan mengembalikan fungsi ginjal menjadi normal.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai nefritis interstisial dan rawatannya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .