Kesihatan

Encik. P Melengkung ketika Ereksi, Waspadalah terhadap Gejala Kanser

Jakarta - Biasanya, Mr. P akan berdiri tegak apabila lelaki itu mengalami ereksi. Namun, atas beberapa syarat, didapati bahawa Mr. P sebenarnya melengkung ketika tegak. Hasil kajian menyatakan bahawa kelengkungan Mr. P semasa ereksi adalah tanda awal barah yang perlu diperhatikan.

Tidak lama dahulu, Baylor College of Medicine, Amerika Syarikat melakukan kajian mengenai bentuk zakar ketika ereksi. Akibatnya, zakar melengkung, atau apa yang disebut Peyronie di dunia perubatan, mempunyai risiko tinggi sebagai gejala barah. Sebenarnya, lelaki dengan penyakit ini berisiko mendapat barah perut, barah testis, dan barah kulit jenis melanoma.

Apakah penyakit Peyronie?

Kemunculan gangguan kesihatan Peyronie disebabkan oleh plak berserat atau tisu parut rata yang terbentuk di bahagian bawah, atas, atau Mr. Bahagian P. Penyebarannya akan menjadikan Mr. P akhirnya akan melengkung atau membengkok. Sekiranya dibiarkan, keadaan ini akan menyebabkan kesakitan apabila seorang lelaki mengalami ereksi, yang boleh menyebabkan mati pucuk.

Sebabnya, keluk pada Mr. P kerana penyakit ini akan menyukarkan lelaki untuk menembusi ketika melakukan hubungan seks. Tidak mustahil sekiranya Mr. P secara beransur-ansur akan menjadi lebih pendek dari segi ukuran. Dr. Alexander Pastuszak, Ph.D, pakar kesihatan dari Baylor College of Medicine mengatakan bahawa risiko menghidap penyakit ini lebih besar kerana faktor genetik.

Baca juga: Perkenalan dengan Disfungsi Ereksi pada Lelaki

Gejala Penyakit Peyronie

Tidak semua Mr. P melengkung bermaksud tidak normal, kerana dalam beberapa keadaan didapati lelaki yang memang mempunyai Mr. P dengan bentuk yang sedikit melengkung, tetapi tidak menunjukkan penyakit Peyronie. Oleh itu, anda perlu mengetahui apa simptom penyakit ini.

Persatuan Urologi Amerika menyatakan bahawa sekiranya terdapat selekoh dalam Mr. P tiba-tiba dan lebih kelihatan semasa tegak, jadi anda harus segera berjumpa doktor. Perhatikan juga gejala lain, seperti sakit ketika melakukan hubungan seks, Mr. P mengeras dan semakin pendek dan pendek, dan disfungsi ereksi berlaku.

Sekiranya hasil diagnosis menunjukkan bahawa kurva itu memang merupakan tanda positif penyakit Peyronie, tidak perlu risau, kerana anda tidak semestinya mempunyai gejala barah. Lebih-lebih lagi, masalah kesihatan ini dapat diatasi dengan beberapa rawatan perubatan. Sebenarnya, berita baiknya ialah, penyakit Peyronie dapat membaik dan sembuh sendiri tanpa memerlukan bantuan perubatan. Biasanya, doktor akan mengesyorkan menunggu sehingga satu atau dua tahun sebelum mengambil tindakan perubatan.

Rawatan Penyakit Peyronie

Sekiranya lengkungan Mr. Apabila ereksi mencapai lebih dari 30 darjah, doktor biasanya akan memberikan rawatan dalam bentuk suntikan dan ubat oral yang berfungsi untuk memusnahkan tisu parut. Anda juga akan disarankan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala untuk mencegah gejala barah, mengetahui penyakit ini adalah pencetus utama untuk barah.

Baca juga: 3 Masalah Psikologi Yang Menyebabkan Mati Pucuk

Selain memeriksa kesihatan anda secara berkala, anda juga perlu peka untuk merasakan perubahan dalam badan anda. Untuk mencegah pembentukan sel barah, pengesanan awal diperlukan, terutama jika ada riwayat penyakit Peyronie dan barah. Sentiasa tanya doktor anda jika anda mengalami perubahan yang tidak biasa dalam badan anda. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi apa awak ada muat turun pertama di telefon. Melalui aplikasi tersebut , Semua aduan kesihatan yang anda alami akan dijawab melalui doktor yang pakar dalam bidangnya.