Kesihatan

3 Tabiat Ini Boleh Menyebabkan Hernias

, Jakarta - Mengekalkan gaya hidup dan diet dapat mencegah anda dari penyakit hernia. Hernia adalah keadaan yang berlaku apabila bahagian organ atau tisu di badan anda menonjol ke tempat yang tidak biasa. Hernias juga mempunyai beberapa jenis, seperti berikut.

1. Hernia Inguinal

Benjolan yang disebabkan oleh hernia biasanya muncul di kawasan pangkal paha dalam.

2. Hernia sementara

Benjolan ini muncul sebagai akibat dari pemotongan pada bahagian badan tertentu.

3. Hernia femoral

Benjolan muncul di pangkal paha luar. Benjolan ini boleh berlaku kerana proses operasi.

4. Hernia Umbilik

Biasanya dalam bentuk benjolan lembut yang muncul di pusar.

5. Hiatal Hernia

Dalam keadaan ini, benjolan muncul di perut atas hingga pembukaan diafragma. Asid perut mudah naik jika terkena hernia hiatal.

Hernia boleh dialami oleh lelaki dan wanita. Walaupun mengalami penyakit yang sama, hernia pada wanita dan lelaki mempunyai ciri dan rawatan yang berbeza. Biasanya, hernia inguinal berlaku pada lelaki dan hernia femoral atau hernia umbilik sering terjadi pada wanita, terutamanya semasa kehamilan.

Tetapi jangan risau, hernia adalah salah satu penyakit biasa yang dialami oleh orang dewasa. Anda boleh mencegah hernia dengan mengurangkan faktor yang boleh meningkatkan hernia. Anda boleh mengelakkan beberapa tabiat yang boleh menyebabkan hernia, termasuk:

1. Kekurangan Mengatur Diet

Anda harus menyesuaikan diet anda dengan memakan makanan sihat yang dapat memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan. Makanan yang tidak sihat dan terlalu banyak lemak dapat meningkatkan potensi penyakit hernia. Makan makanan yang mengandungi banyak serat sehingga anda mengelakkan masalah pencernaan.

Ini dapat mengurangkan risiko anda menghidap hernia. Di samping itu, atur kecukupan pemakanan anda agar kesihatan terjaga. Menyelaraskan diet anda dapat mengelakkan anda menjadi berlebihan berat badan yang dapat meningkatkan risiko penyakit hernia. Berat badan yang berlebihan menjadikan perut lebih besar dan tekanan pada dinding perut juga meningkat. Tekanan pada lemak perut dan organ ini boleh menyebabkan hernia.

2. Selalunya Mengangkat Berat Yang Terlalu Berat

Sekiranya anda terbiasa mengangkat berat, perhatikan atau periksa keadaan kesihatan anda. Aktiviti ini meningkatkan risiko penyakit hernia. Apabila anda mengangkat berat, terdapat tekanan yang kuat pada perut. Ini memicu tisu atau organ keluar ke kawasan yang tidak seharusnya. Sebaliknya, perhatikan cara mengangkat berat badan yang betul untuk mengurangkan risiko mendapat hernia.

3. Merokok

Tabiat merokok boleh menyebabkan masalah kesihatan, dari masalah kesihatan paru-paru hingga hernia. Mengkonsumsi rokok bermaksud anda mengambil bahan yang cukup berbahaya bagi kesihatan tubuh, salah satunya adalah nikotin. Apabila anda kerap mengonsumsi rokok, anda akan mengalami batuk kronik yang mempunyai komplikasi kesihatan pada penyakit hernia. Apabila anda mengalami batuk kronik, terdapat tekanan pada otot perut dan diafragma. Tekanan ini menyebabkan perokok mengalami hernia.

Sebaiknya elakkan tabiat yang boleh menyebabkan hernia. Jangan lupa untuk selalu makan makanan sihat sehingga anda dapat mengelakkan masalah pencernaan yang menyebabkan hernia. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai pencegahan dan gejala penyakit hernia melalui . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ketahui 4 Gejala Hernia Berdasarkan Jenisnya
  • Tanpa Pembedahan, Atasi Hernia dengan Latihan Ini
  • Prostat dan Hernia, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Perbezaannya
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found